Iz medija

Vanja Stokić: Ovo je organiziran linč

Iskreno se nadam da napad nije stav cijele Banje Luke gdje ima gomila fenomenalnih ljudi koji su solidarni, koji su empatični, koji prihvataju manjine i osuđuju ovo što se desilo, kaže urednica portala eTrafika.net, Banja Luka. 

24.03.2023.

Domagoj Zovak: Hrvatska je bogomdana za satiru

Satirična emisija Prime Time na N1 televiziji odnedavno se umjesto jednom tjedno emitira samo jednom mjesečno. No dvojac Borna Sor i Domagoj Zovak ne miruje. I dalje ih je u redovnom, tjednom ritmu moguće pratiti preko YouTube kanala, a svoje vjerne gledatelje i gledateljice pozivaju da ih podrže. Bilo kroz preglede, komentare i shareove ili pak konkretnije: donacijama i pretplatom na membership program. Uplatite li samo dva eura mjesečno možete se transformirati u kneza simboličnog imena – PoDržislava. Dotad prepuštamo riječ knezu Domagoju.

21.03.2023.

Šef HGK tužio Dežulovića zbog slavne kolumne ‘Banja Luka Burilović'. I izgubio

Luka Burilović, šef Hrvatske gospodarske komore, izgubio je u sudskom postupku koji je prije dvije godine pokrenuo protiv Srpskog narodnog vijeća (SNV). Od SNV-a, inače nakladnika tjednika i portala Novosti, tražio je da mu – na ime duševnih boli – isplate 40.000 kuna zbog kolumne ‘Banja Luka Burilović‘ autora Borisa Dežulovića. Sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Ivana Markotić presudu je donijela krajem veljače i njome je naložila Buriloviću da nadoknadi SNV-u parnični trošak u iznosu od 870 eura, plus zatezne kamate.

17.03.2023.

Marko Stričević s HRT-a prešao na Novu TV: Dolazak u novu radnu sredinu doživio sam kao priznanje

Marko Stričević, dugogodišnji novinar specijaliziran za teme vanjske politike postsovjetskog prostora, pridružuje se timu najgledanije središnje emisije u Hrvatskoj, prenosi Nova TV. Stričević je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti. Desetak godina radio je kao slobodni novinar za dnevne listove, tjednike, mjesečnike i internetske portale.

11.03.2023.

U IŠČEKIVANJU ANTI-SLAPP DIREKTIVE: Bugarski portal primio tužbu u kojoj se zbog jednog članka traži rekordna odšteta

EURACTIV 

Bugarski News portal mogao bi bankrotirati zbog SLAPP tužbe osiguravateljske tvrtke koja potražuje milijun leva (510.000 eura) zbog objave članka u kojem su prenijeli citat iz službenog transkripta sjednice vlade. News portal u privatnom vlasništvu Mediapool, koji zapošljava 11 novinara, objavio je u srijedu 8. ožujka da je osiguravajuća tvrtka Lev Ins digla tužbu protiv njega, u kojoj traži odštetu od milijun bugarskih leva (510.000 eura). Kao razlog za odštetni zahtjev navodi se da se kompanija Lev Ins "osjetila pogođenom" člankom koji je nastao na temelju transkripta sastanka bugarske vlade - javno dostupnim dokumentom.

10.03.2023.

Međunarodni dan žena: Usprkos napretku, nepravde i dalje značajne

Iako je hrvatsko društvo napredovalo u osvještavanju rodne ravnopravnosti i unaprjeđenju zakonodavstva, svakodnevne rodno utemeljene nepravde - od rada i zapošljavanja do nasilja - još su značajno prisutne, što se očituje i u zabrinjavajućoj činjenici da je lani ubijeno 13 žena.

08.03.2023.

PUČKA PRAVOBRANITELJICA ZA EURACTIV: Uvjerena sam da su svi svjesni važnosti slobode informiranja, transparentnosti i borbe protiv korupcije

EURACTIV

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, zajedno sa svojim timom, upravo priprema izvješće za 2022. godinu koje mora stići u Sabor do 31. ožujka. To je dokument u kojem se analizira i ocijenjuje stanje ljudski prava i jednakosti u Hrvatskoj, ali i daju preporuke i upozorenja koliko su državne institucije spremne sudjelovati u obrani i promicanju ljudskih prava, i u pravilu u javnosti izaziva buru jer predstavlja pogled u surovu hrvatsku stvarnost koja je bitno drugačija od one slike koju prezentira vladajuća politička garnitura.

07.03.2023.

Dobronić: Samo zbog curenja informacija ne treba mijenjati ZKP

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić kazao je u utorak da curenje informacija iz istraga nije dobro ni dopušteno, no da se samo zbog toga ne treba mijenjati Zakon o kaznenom postupku (ZKP), što su ranije najavljivali iz vlade.

07.03.2023.

Kadrovi rado lete

Na godišnjicu najgoreg datuma u 21. stoljeću, početka ruskog napada na Ukrajinu, Dnevnik podsjeća, prigodno i klišeizirano, na početak sukoba. Fraze, šabloni, oportunizam – to je univerzalni jezik Prisavlja. U godinu dana rata na HRT-u – a takvo je stanje u svim mainstream medijima – nismo čuli pluralističku raspravu o uzrocima i prirodi rata u Ukrajini, a i nećemo. Ovaj ćemo prostor stoga ostaviti za oproštaj s dvojicom vrhunskih vanjskopolitičkih novinara, Draganom Nikolićem i Markom Stričevićem. 

05.03.2023.

“Večer sa Zagorkom” u povodu 150. godišnjice rođenja Marije Jurić Zagorke

ZGEXPRESS

Zagrebački Memorijalni stan velike Marije Jurić Zagorke bio je pretijesan za sve štovateljice života i rada prve žene novinarke koja je svojim britkim načinom pisanja secirala društvene i političke segmente vremena u kojem je živjela.  Uz to, pisala je romane, uređivala ženske stranice, ali i po mnogočemu bila posebna žena tog vremena. Događajem ‘Večer sa Zagorkom’ upravo je to pokazano, a trosatni događaj je bio odličan način obilježavanja jubileja, velikih 150 godina od njenog rođenja!

03.03.2023.