Iz medija

Lucić bi se stvarno mogao izvući za nuđenje mita Dragi Hedlu; sad je uvjerio sud da je snimka nezakonit dokaz

“Iz cijele te priče je ostalo da je novinaru ponuđeno mito od strane saborskog zastupnika i to treba biti sankcionirano”, rekao je danas za N1 novinar Drago Hedl. Njemu je Franjo Lucić ponudio mito nakon što je u srpnju 2017. završio opsežno istraživanje o njegovim poslovima.

22.05.2019.

Kako me Bujanec pljunuo na Bleiburgu

Hrvatski mediji prošlotjednu komemoraciju u Bleiburgu nazvali su mirnom i dostojanstvenom. Međutim, činjenica da nije bilo ustaških obilježja nikako ne može biti dovoljna da se ovogodišnje komemoriranje ustašama uistinu smatra takvim, posebno zato što je Danijel Majić, urednik njemačkog tjednika Frankfurter Rundschaua, za dlaku izbjegao linč o čemu su u Hrvatskoj izvijestili tek rijetki, prije svih zagrebačke Novosti. Tim povodom razgovarali smo s Majićem.

21.05.2019.

Bujančeva ekipa na Bleiburgu napala novinara Danijela Majića

Na novinara njemačkog dnevnika Frankfurter Rundschau fizički su nasrnuli posjetitelji bleiburške komemoracije, i to nakon što ga je Velimir Bujanec pljunuo dva puta

19.05.2019.

Apeliramo na zastupnike: Glupo je da nas zovete i sugerirate kako da radimo

Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović ranije danas nazvao je udrugu Gong, izdavača portala Faktograf.hr, kako bi zatražio “sudjelovanje na sastanku“ među predstavnicima portala Priznajem.hr i Gonga.

09.05.2019.

"Mnogi mediji već dugo nisu glas potlačenih, obespravljenih, siromašnih"

U Točki na tjedan gostovali su dobitnici HND-ove nagrade - Hrvoje Krešić, koji je dobio nagradu za novinara godine, i Sanja Modrić koja je dobitnica nagrade za životno djelo.

07.05.2019.

O Svjetskom danu slobode medija: Prvi hrvatski novinar zbog teksta osuđen na zatvor još 1864.

Za Svjetski dan slobode medija koji se obilježava 3. svibnja ponovno su aktualizirana upozorenja Hrvatskog novinarskog društva (HND) o dramatičnom porastu tužbi protiv novinara, no široj javnosti manje je poznato da je upravo prvi hrvatski profesionalni novinar Ivan Perkovac još davne 1864. kao prvi od novinara bio osuđen na čak osam mjeseci zatvora i to zbog otkrivanja istine o mutnim poslovima Ljudevita Gaja, tada još utjecajnog vođe ilirskog pokreta.

06.05.2019.

Hrvatskim novinarima je loše, „lokalcima“ je još gore

Novinari u malim sredinama Hrvatske izloženiji su pritiscima od kolega u velikim gradovima. Jer svatko zna tko je napisao nešto istinito, ali neugodno. Reakcije su uvrede pa i fizički napadi, ali najgora je – besparica

06.05.2019.

Moj drug Dejan

Ivana Dragičević, urednica i reporterka vanjske politike na N1, napisala je in memoriam povodom smrti uglednog beogradskog novinara, Dejana Anastasijevića. "Teško se nekad sjetite kada ste i kako nekoga upoznali. Teško se sjetite postoji li neki specifični trenutak kada ste se istinski zbližili. Ono čega se sjećate je osjećaj. Osjećaj iskrenog prijateljstva koji vam je netko pružao, osjećaj sigurnosti, osjećaj da će ma što se desilo on biti tu. Kao drug. Do groba. Pa ‘ko prvi.

25.04.2019.

Vjerska država: Radio Split se ispričao zbog "Proklete nedjelje" u eteru

Urednik Radio Splita, javnog radija u sustavu Hrvatske radiotelevizije, danas se, posredstvom voditelja i urednika jutarnjeg programa, ispričao slušateljima zbog korištenja refrena pjesme „Prokleta nedjelja“ u najavnom spotu za jednu emisiju.

24.04.2019.

Premijer se nedavno smijao tezi da u Hrvatskoj nema slobode medija. Reporterima bez granica nije smiješno

Plasirati tezu 2019. da ne postoji sloboda medija u Hrvatskoj je čak pomalo smiješno. Ne samo da je netočno nego je smiješno”, kazao je prije malo više od mjesec dana hrvatski premijer Andrej Plenković reagirajući na novinarski prosvjed protiv cenzure održan dva dana ranije. Danas bi možda taj svoj stav trebao prinijeti pozornosti Reporterima bez granica, globalnoj nevladinoj organizaciji koja se bavi slobodom medija, a koja je u indeksu slobode medija za 2019. godinu Hrvatsku svrstala u grupu problematičnih zemalja.

18.04.2019.