Iz medija

Digitalna pretplata: Hrvatski izdavači kreću u "zaključavanje" i naplatu tekstova

Vodeći hrvatski novinski izdavači najavljuju da bi već do kraja ožujka mogli uvesti digitalnu pretplatu - zatvaranje i naplatu dijela sadržaja na svojim portalima, a tome se pridružuju i neki od glavnih portala koji bi u “zaključavanje” i naplatu mogli krenuti u idućih nekoliko tjedana.

11.03.2021.

Ministrica priznala da HRT krši zakon jer radi bez Strategije, a u slučaju Zovka ništa ne poduzima

Nacional je u srijedu, u vezi ponovnog otkaza koji je novinar HRT-a Hrvoje Zovko dobio na javnoj televiziji, iako je već jednom sudskim putem bio vraćen na posao, u slučaju gdje postoje dvostruki kriteriji, uputio pitanja Ministarstvu kulture i medija na čelu s Ninom Obuljen Koržinek. Iz odgovora Ministarstva proizlazi da se ne žele dublje petljati u situaciju na HRT-u.

10.03.2021.

Optužbe za seksualno uznemiravanje protiv Stipića vodstvo HRT-a mjesecima je zataškavalo i ignoriralo, a Zovku su dali otkaz zbog povišenog tona

Slučaj otkaza novinaru HRT-a Hrvoju Zovku, inače predsjedniku HND-a, pokazuje da vodstvo HRT-a bahato izigrava vlastite propise te da na HRT-u postoje dvostruki kriteriji kad su u pitanju optužbe za mobing i seksualno uznemiravanje. Naime, u slučaju Hrvoja Zovka vodstvo HRT-a na čelu s glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem ekspresno je reagiralo na anonimnu prijavu u kojoj se opisuju događaji od prije pune četiri godine, dok je prethodno mjesecima ignoriralo prijave za seksualno uznemiravanje protiv Mislava Stipića koje su im bile upućene od novinarke Informativnog programa HRT-a pod punim imenom i prezimenom.

10.03.2021.

‘Istragu’ protiv Hrvoja Zovka vodio je osobno glavni ravnatelj HRT-a, Maja Sever upravo ga je prijavila

Novinarka HRT-a i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever prijavila je glavnog ravnatelja HRT-a povjerenicima te kuće i to zbog nejednakosti i nepravilnosti postupka u slučaju novinara HRT-a Hrvoja Zovka kojem je vodstvo te kuće uručilo otkaz u postupku koji bi se mogao opisati kao “prijeki sud”. Doznao je to Nacional od novinarskih izvora s HRT-a. Naime, Maja Sever obavijestila je o svom potezu kolege s HRT-a u zatvorenoj grupi koju čini oko 300-njak ljudi pa se vijest brzo proširila u novinarskim krugovima.

10.03.2021.

Novinar Hrvoje Zovko dobio otkaz na HRT-u

KAKO neslužbeno saznajemo, novinar i šef HND-a Hrvoje Zovko dobio je otkaz na HRT-u.  Za komentar smo pitali Zovkovu odvjetnicu Vanju Jurić.

"Hrvoje Zovko nije primio odluku o otkazu, nego je informaciju o tome, kao i prošli put, dobio od novinara. Mislim da to puno govori o profesionalnosti i dobroj vjeri HRT-a. U svakom slučaju, uvjerena sam da ćemo ponovno dokazati da se radi o nezakonitoj odluci i osveti koja traje posljednje tri godine. Ne radi se, dakle, o povredama obveza iz radnog odnosa, nego o sustavnom kažnjavanju predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i zastrašivanju svi drugih članova HND-a", kratko je kazala.

09.03.2021.

Ispravljena davna nepravda: Miljenko Smoje posthumno dobiva nagradu Grada Splita za životno djelo

Komisija za javna priznanja Grada Splita odlučila je danas kome će, od predloženih kandidata ove godine, u praskozorje Svetog Dujma biti dodijeljene nagrade Grada Splita. Tako je nagradu za životno djelo posthumno dobio Miljenko Smoje, poznati splitski i hrvatski novinar, književnik i televizijski scenarist, koji je kroz svoj život ostao upamćen po pisanju putopisa, scenarija, reportaža i satire o običnom čovjeku i suvremenom životu.

08.03.2021.

HRVOJE ZOVKO: ‘Bačić i HRT najavom otkaza nastavljaju maltretirati mene i moju obitelj, ali ja ih se ne bojim’

Novinara Hrvoja Zovka, koji je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, vodstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) predvođeno glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem na sve moguće načine nastoji ukloniti s javne televizije, postupcima koji se mogu označiti u najmanju ruku kao maltretiranje, kršeći pritom i vlastite standarde i običaje ponašanja kada je riječ o sumnjama u seksualno napastovanje ili nasilničko ponašanje.

07.03.2021.

Mislav Stipić prozvan zbog seksualnog uznemiravanja, on optužbe demantira, ravnatelj HRT-a mu vjeruje

Vrh HRT-a trese seksualna afera, Nacionalu službeno potvrdili autentičnost brojnih teških optužbi protiv jednog od ravnatelja te kuće. Nacional objavljuje ispovijest novinarke koja je prijavila seksualno uznemiravanje te optužila urednice za neprimjeren odnos prema trudnim novinarkama i majkama male djece. Ravnatelj Kazimir Bačić službeno odgovorio Nacionalu da su optužbe neosnovane, ali novinarku koja mu se požalila do danas nije informirao da je istraga provedena niti kakav joj je bio ishod. 

01.02.2021.

INDEX DOBIO SPOR PROTIV ŠUKERA I HNS-A - Davor Šuker na sudu izgubio od Indexa, HNS nam mora platiti 230 tisuća kuna

HRVATSKI NOGOMETNI savez odlukom Županijskog suda u Varaždinu pravomoćno je izgubio sudski spor koji su prije skoro pet godina protiv najvišeg nogometnog tijela u državi pokrenuli novinari Indexa i portal Index.hr. HNS je spriječio novinare Indexa da prate reprezentaciju i izvještavaju javnost o radu HNS-a te ih u svom proglasu prozvao za "pozivanje na neprijateljstvo" te "nanošenje štete hrvatskim interesima". 

27.01.2021.

Kuda idu mediji

Medije su nekad nazivali četvrtim stupom demokracije. Njihovi kapaciteti u međuvremenu su oslabljeni, a društveni ugled narušen. Slabi mediji loša su vijest za demokraciju. Mediji i novinari su krivi za sve, naročito u vrijeme korona pandemije. Svi su nezadovoljni i kivni na novinare – političari, znanstvenici, policajci, građani, ljevica, desnica, centar, stožer.

15.01.2021.