Iz medija

Lažne vijesti sve prisutniji fenomen

Postale su izvor zabluda i strahova: Tko plasira lažne vijesti i čemu zapravo služe? Takozvano žuto novinarstvo ili propaganda koja se sastoji od namjernih dezinformacija, a širi se preko tradicionalnog tiska ili društvenih mreža.  Izostanak kritičkog odmaka plodno je tlo za lažne vijesti. 

 

05.11.2018.

Kolumna BORIS PAVELIĆ: Đakić kompromitira Plenkovića

Odbijajući vlastitome sinu objasniti da ne smije prijetiti novinarima, saborski zastupnik Josip Đakić ne šteti tek samome sebi, pa i svojima, nego i premijeru Plenkoviću, stranci s kojom je postao to što jest te, na kraju krajeva, i vlastitoj zemlji.

28.10.2018.

Ovo je HRT: Voditeljica drži sliku na kojoj ispod Pupovca piše: 100 godina srbijanskog terora u Hrvatskoj

HRT je, možda se sjećate, prije nekih mjesec dana briljirao kad je na svom teletekstu posve ozbiljno dječji ustaški logor proglasio domom za siročad. Možda zato nikoga ne treba pretjerano čuditi što su jutros u emisiji Dobro jutro Hrvatska predstavili polemični Festival domoljubnog filma Gordan Lederer i promovirali filmove Romana Leljaka, desničara koji sebe naziva istraživačem komunističkih zločina i koji tvrdi da se u Jasenovcu, zapravo, nije dogodilo ništa strašno te film Jakova Sedlara.

24.10.2018.

ZADARSKI SUD PORUČIO SURAĆU: “Približi se Bajlu i ideš nazad u pritvor”

zdnews.hr

Novom odlukom Općinskog suda u Zadru, odnosno odlukom Vijeća kojemu je predsjedala sutkinja Ivana Parać Krišto doneseno je rješenje prema kojemu se bivšem nogometšu Zadra, koji je brutalno pretukao vlasnika portala ZADAR News i novinara Nacionala, Hrvoja Bajla istome ne smije približavati na udaljenost manju od 50 metara.

16.10.2018.

PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA - Lansiranje Mozaika veza u Novinarskom domu

Mozaik veza besplatan je i javno dostupan alat koji novinarkama, istraživačima, programerkama i svim zainteresiranim građanima i građankama pruža jednostavno i vizualno atraktivno rješenje za istraživanje veza između politički izloženih osoba. Temelji se na javno dostupnim podacima preuzetim iz registara i baza tijela javne vlasti.

12.10.2018.

Odjavna televizija

Istaknuti novinari koji su posljednjih godina otišli s Hrvatske radiotelevizije brane Hrvoja Zovka nakon izvanrednog otkaza i prisjećaju se kako su sami napustili kuću zbog utjecaja vlasti, uredničkih pritisaka, zatiranja slobode govora, pada profesionalnih standarda i kontinuiranog uništavanja javnog medija. 

12.10.2018.

Otpušteni HRT-ov novinar i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko za Telegram o svađi zbog koje je dobio otkaz, cenzuri i kaosu koji, tvrdi, tamo vlada

Je li bila svađa? Je. Je li bilo povišenih tonova? Je. Je li bilo psovki? Je. Je li meni bilo žao što sam se posvađao, što sam uvučen u tu svađu? Je. Trebao sam joj jednostavno reći da smo mi to pitanje riješili i doviđenja. No, eto, sutradan sam optužen da sam fizički nasrnuo i prijetio kolegici. OK, imam sad dva konkretna pitanja. Prvo, kako glasi sadržaj tih prijetnji? I drugo, ako sam se toliko nenormalno ponašao - pa zašto netko nije pozvao policiju i zaštitare da me udalje s posla?

03.10.2018.

Plenković novinarki RTL-a: "Slatki ste"

Plenković je jučer nakon sastanka u HDZ-u, na kojem se raspravljalo o novoj velikoj aferi njegova zamjenika, krajnje neprimjereno odgovorio na pitanje novinarke RTL-a Damire Gregoret.

 

03.10.2018.

HRVOJE ZOVKO 'Cijela priča oko otkaza ima za cilj poniziti me, to što mi se dogodilo je zastrašivanje'

U siječnju 1998. Hrvoje Zovko počeo je raditi na HRT-u, a onda mu je vrh kuće u utorak odlučio dati izvanredni otkaz zbog svađe s rukovoditeljicom HTV-ova Informativno-medijskog servisa Katarinom Perišom Čakarun. A Zovko je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

 

30.09.2018.

Politika ministrice Obuljen Koržinek štetnija je od onoga što je radio Hasanbegović

Više od dvije i pol godine proteklo je, evo, otkako je prošli ministar kulture Zlatko Hasanbegović pomeo neprofitne medije s liste primatelja javnih dotacija preko te ustanove. Bio mu je to prvi veći potez u kratkom, razmjerno šokantnom mandatu, a nimalo slučajan.

29.09.2018.