Aktualno

Aktualno - in memoriam

U 75. godini života preminuo hrvatski književnik i novinar Bože V. Žigo

Bože V. Žigo, istaknuti hrvatski književnik i novinar (Lučane kraj Sinja, 14. listopada 1946) preminuo je danas u 75. godini života. Pisao je književne reportaže i putopise, eseje, književne i kazališne kritike, feljtone, kozerije i kolumne. Dobitnik je nagrade za životno djelo koju mu je 1995. dodijelilo Hrvatsko novinarsko društvo.

25.07.2021.

Preminuo novinar i publicist Silvije Tomašević

Preminuo je Silvije Tomašević (71), hrvatski novinar i publicist te dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista i Hrvatske radio televizije iz Rima i Vatikana. Tomašević je nagrađivani hrvatski vanjskopolitički novinar i kolumnist preminuo je od posljedica teške bolesti kojoj je dugo i hrabro odolijevao, radeći do posljednje iskre snage.

 

18.07.2021.

Umro povjesničar, publicist i novinar Daniel Ivin Goldstein

Povjesničar, publicist i javni djelatnik Daniel Ivin Goldstein umro je u nedjelju navečer u 21.35 sati, priopćio je povjesničar Ivo Goldstein u ponedeljak. U Zagrebu je završio gimnaziju 1955. i studij povijesti na Filozofskom fakultetu 1965. U međuvremenu 1950-ih radio u novinarstvu, industriji i turizmu te od 1963. u Institutu za historiju radničkoga pokreta Hrvatske u Zagrebu.

21.06.2021.

Preminula prevoditeljica, spisateljica i novinarka Giga Gračan

Preminula je prevoditeljica, spisateljica, novinarka i urednica Giga Gračan. U bogatoj i raznovrsnoj karijeri s autorskim i uredničkim radovima sudjelovala na brojnim festivalima. Isto tako je sa stručnim prilozima sudjelovala na prevodilačkim i teatrološkim stručnim skupovima, te na skupovima o medijima i kulturnoj politici, u zemlji i inozemstvu.

12.06.2021.

Umro je vojni analitičar Jan Ivanjek (31): ‘Bio je sjajan stručnjak koji je pomicao granice‘

Preminuo je mladi vojni analitičar Jan Ivanjek. Vijest je objavljena na njegovom službenom Facebook profilu. - Drage prijateljice i prijatelji, slomljena srca i u velikoj tuzi obavještavamo vas da je nakon kratke i teške borbe s opakom i zloćudnom bolesti u 31. godini preminuo naš prijatelj Jan Ivanjek.

11.06.2021.

Preminuo novinar i urednik Vladimir Špicer

U Zagrebu je preminuo novinar i urednik Vladimir Špicer. Novinarsku karijeru započeo je 1970. godine na  RTV Zagrebu. Od 1973. redovito je vodio vanjskopolitički blok vijesti u Dnevniku. Dnevno praćenje događaja zamijenio je od 1989. radom u Odjelu za međunarodne poslove, a potom je radio kao voditelj Odjela za razmjenu vanjskih programa.

02.06.2021.

Preminuo novinar Radoje Arsenić

Nakon kratke i teške bolesti u Vinogradskoj bolnici u zagrebu umro je Radoje Arsenić, dugogodišnji dopisnik beogradske Politike iz Zagreba, dobar poznavalac te kroničar prilika i događanja u Hrvatskoj. Nakon odlaska u penziju 2012. nije prekinuo s pisanjem, ali je prešao na dugotrajnije forme, izdavši knjige "Remember Maksimir" i "Zagrebački dnevnik".  

25.05.2021.

Preminuo novinar i urednik Željko Šojer

U nedjelju je u 64. godini života preminuo Željko Šojer, dugogodišnji novinar i urednik koji se bavio ponajviše informatičkim i poslovnim temama. S diplomom Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je završio hrvatski jezik i književnost, novinarsku je karijeru počeo u Večernjem listu kao redaktor, a nastavio kao novinar i urednik.

 

02.05.2021.

Odlazak istaknutog televizijskog urednika i novinara Olivera Dražića

U Zagrebu je preminuo dugogodišnji istaknuti urednik i novinar Hrvatske radiotelevizije Oliver Dražić (1956). Cijeli radni vijek proveo je radeći na televiziji. Dražića  će gledatelji pamtiti po sjajnim reportažama koje je radio za emisiju Globalno sijelo, bio je i urednik Informativnog programa HTV-a te urednik dnevnih informativnih emisija HTV-a. 

25.04.2021.

Preminuo večernjakovac Ladislav Mateić

U ponedjeljak navečer od posljedica bolesti COVID-19 u 81. godini umro je Ladislav Mateić, istaknuti grafički urednik Večernjeg lista, desetak godina voditelj grafičke rubrike. Mateić pripada dugoj tradiciji istaknutih osoba koje su tijekom više od 60 godina postojanja Večernjeg lista sudjelovale u njegovu grafičkom oblikovanju. 

 

13.04.2021.