Aktualno

Aktualno - in memoriam

Umrla novinarka i aktivistica Vesna Kesić

Noćas je u Zagrebu u 73. godini preminula Vesna Kesić, novinarka i aktivistica. Diplomirala psihologiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, MA je stekla na New School for Social Research u New Yorku. Novinarstvo je egzorcirala u prijeratnim hrvatskim i jugoslavenskim medijima: Startu, Nedjeljnoj Dalmaciji, Danasu, Mladini i Ninu

27.12.2020.

Umrla legendarna sportska novinarka Milka Babović

U Zagrebu je u 93. godini preminula Milka Babović, atletičarka, novinarka, sportska legenda.
Milka Babović rođena je 27. listopada 1928. u Skoplju. Školovala se kroz vihor rata u Sarajevu i Rumi, maturirala u Beogradu. U Zagrebu živi od 1948. Studirala je kemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

26.12.2020.

Otišao jedan od kreatora radijskog novinarstva

Umro je Željko Matić. Novinar i urednik rođen 1961. godine u Šibeniku, novinarstvom se počeo baviti 1984., na Omladinskom radiju, kasnije Radio 101. Matić je do 2014. bio glavni kreativac i urednik ključnih rubrika tog kultnog radija. Bio je urednik unutarnjopolitičke rubrike, urednik Društvene redakcije, urednik Informativnoga programa, glavni urednik i predsjednik Nadzornoga odbora.

24.12.2020.

Odlazak meštra ‘totalnog‘ novinarstva

Umro je Vojko Mirković (94), urednik, novinar, publicist. Jedan od onih koji su zastupali princip 'totalnog novinarstva', a to znači kako u takvom životu ne postoji ništa osim tog ružnog zanata, pa na koncu ovakvi ljudi postaju hodajuće novine, javlja Slobodna Dalmacija.

23.12.2020.

Umro novinar i publicist Josip Šentija

Josip Šentija, novinar, publicist i prvi ravnatelj Hine umro je u nedjelju navečer u 89. godini, nakon što mu je iznenada pozlilo, doznaje se u ponedjeljak od njegove obitelji. Josip Šentija (Brnaze, 15. ožujka 1931.) diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1972. Novinarstvom i publicistikom počeo se baviti 1949.

30.11.2020.

Preminula novinarka Vera Tomašek

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti umrla Vera Tomašek, dugogodišnja novinarka i urednica Hrvatske radio televizije (HRT). Rođena je 1958. godine u Imotskom, diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na HRT-u je zaposlena od 1986. godine.

28.11.2020.

Otišao neumorni kroničar Siska

U četvrtak, 19. studenoga, napustio nas je poznati sisački novinar i publicist Vladimir Pajtlar. Pisao je punih 60 godina, najprije za sisačko Jedinstvo, Radio-Sisak i druge medije, a i nakon odlaska u mirovinu novine je zamijenio radom na desecima publikacija. Nažalost, smrt je bila brža od grafičara i nije dočekao trenutak da njegove dvije posljednje knjige ugledaju svjetlo dana.

19.11.2020.

Umrla književnica i prevoditeljica Anđelka Martić

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je u 97. godini života preminula Anđelka Martić, hrvatska književnica i prevoditeljica. Rođena je u Zagrebu, 1. svibnja 1924. Dugo godina djelovala je kao slobodna umjetnica, a bila je zaposlena i kao novinarka u Omladinskom borcu, Vjesniku i Narodnom listu, urednica u listu Pionir, te glavna urednica časopisa Radost i nakladničke kuće Naša djeca.

12.11.2020.

Preminuo omiljeni pisac i novinar Mladen Kušec

Mladen Kušec rođen je 24. veljače 1938. godine u Zagrebu, gdje je polazio osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. Na Radio Zagrebu počeo je raditi 1963. godine. Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade (Tonkica Palonkica, frrr..., Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.). Njegove radijske i TV emisije za djecu postale su standard za taj žanr.

02.11.2020.

Odlazak velikana sportskog pera

Jedan od najpoznatijih i najuglednijih hrvatskih sportskih novinara Orlando Rivetti preminuo je u nedjelju u Rijeci u 69. godini, objavio je Jutarnji list. Rivetti je bio dugogodišnji kolumnist Novog lista, gdje se etablirao se kao vodeći kroničar sportskih događaja u Rijeci i na Kvarneru te kao jedan od najvažnijih komentatora nogometa i košarke na nacionalnoj razini.

18.10.2020.