Aktualno

Aktualno - in memoriam

Novinarka koja se uporno zalagala i borila za prava novinara

U šezdeset četvrtoj godini umrla je Ljiljana Kovačević, koja je u svojoj karijeri radila u tvorničkim novinama IPK-a. Glasu Slavonije i Agroglasu, a bila je aktivna u novinarskim udrugama, Hrvatskom novinarskom društvu i Sindikatu novinara Hrvatske i to više od tri desetljeća, koliko je radila u novinarstvu. Odlazila je na skupštine, stručne skupove i ozbiljno shvaćala važnost cehovskih udruga.

 

 

02.09.2020.

Urmo glazbeni kritičar i pedagog Ratko Čangalović

U devedesetoj godini u Zagrebu umro je novinar i urednik, glazbeni kritičar i pedagog osoba koja je cijeli svoj život posvetili kulturi Ratko Čangalović (1930 – 2020). Bio je zaposlen na Radio Zagrebu, odnosno Hrvatskom radiju, a dugi niz godina pisao je glazbene kritike za dnevne novine.

31.08.2020.

Komemoracija Peri Zlataru, legendi hrvatskog novinarstva

Bio je legenda, novinarski vizionar i zanesenjak, oličenje novinarstva koje je bježalo od komiteta i političkih pritisaka te hrlilo ususret publici i čitateljima, kazano je na komemoraciji za Peru Zlatara, kultnog hrvagtskog novinara, urednika i publicista koji nas je napustio u 86. godini. - Hrvatske novine koje je tako volio i kojima bi se, kako je rekao, prvo vratio čak i iz zagrobnog života, idu dalje, prenose 24 sata. 

08.08.2020.

Umro novinar i političar Milovan Šibl

Bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i ministar informiranja te ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) Milovan Šibl umro je u četvrtak u Zagrebu.  Šibl je rođen u Zagrebu 1942. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u rodnom gradu, a novinarstvom se počeo baviti 1965. te je radio na Radio Zagrebu. 

07.08.2020.

Preminula jedna od zadnjih istinskih legendi hrvatskog novinarstva - vječni Pero Zlatar

Piše: Vlado Vurušić

 

Otišla je jedna od zadnjih istinskih legendi hrvatskog novinarstva - vječni Pero Zlatar, novinar uz kojeg su rasle i formirale se generacije mladih u Hrvatskoj ali i na nekadašnjim prostorima bivše Jugoslavije. Umro je, u 86. godini, od zatajenja srca, koje je do kraja kucalo za novinarstvo kakvog sve manje ima. Radio je do kraja, jer i sam je govorio da novinarstvo nema dobne granice ni rok trajanja.

24.07.2020.

Otišao je novinar goleme memorije i hodajuća arhiva

Umro nam je Dražen Duilo, čovjek koji je o novinarstvu znao sve, a Dalmaciju ‘poznava ka škatulu duvana‘.  Dražen Duilo rođen je u ožujku 1959., odrastao je u Siveriću i Svetom Kaju, kao radničko dijete, uz školu, knjige i filmove, koje je gledao u domovima kulture, napisao je između ostalog u Slobodnoj Dalmaciji u In memoriamu kolegi Duilu Siniša Kekez.

02.07.2020.

Umro novinar Nikola Vučetić

Dugogodišnji dopisnik beogradskih medija iz Zagreba Nikola Vučetić preminuo je u Beogradu u osamdeset četvrtoj godini života. Rođen je 14.ožujka 1936. godine u Cetinju, gdje je završio gimnaziju.

27.06.2020.

Umrla novinarka i urednica Marina Šerić

Nakon duge i teške bolesti umrla je novinarka Marina Šerić. Rođena je 12. srpnja 1960. u Zagrebu, studirala je i kao jedna od najboljih studentica u generaciji diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na zagrebačkome Filozofskom fakultetu. 

 

07.06.2020.

Umro novinar i snimatelj HRT-a Mario Sladić

Umro je novinar i ratni snimatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Mario Sladić. Sladić je rođen 1959. godine, a kao ratni snimatelj prošao je ratna područja u Hrvatskoj, Kosovu, Afganistanu, Gruziji, Makedoniji, Turskoj, Pakistanu, Libiji, Siriji i Egiptu.

07.06.2020.

Australija: spašena nacionalna novinska agencija

Jedina australska nacionalna novinska agencija AAP čini se da je spašena nakon što je njezin ravnatelj u petak objavio da bi trebala biti prodana konzorciju filantropa. Taj je dogovor spas za AAP (Australian Associated Press) u trenutku kada je medijski sektor suočen s velikim financijskim poteškoćama, koje su dodatno otežane ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.

06.06.2020.