Aktualno

Aktualno - in memoriam

Umro je veliki pisac, književni kritičar i novinar Igor Mandić

Istaknuti književni kritičar, pisac i esejist Igor Mandić umro je u nedjelju u Zagrebu u 83. godini života, objavio je na svojem Facebook profilu književni kritičar Velimir Visković. Kako je napisao u svojoj objavi, Mandić je preminuo u nedjelju oko 18,30 sati. Visković navodi da je Mandić godinama imao srčane probleme, te je imao jako napornu prethodnu noć i slabo je spavao, a u nedjelju poslijepodne mu je odjednom pozlilo, zbog čega je završio u bolnici Sveti Duh.

14.03.2022.

Umro novinar i urednik Zdravko Basarić

Novinar i urednik Zdravko Basarić preminuo je 4. veljače 2022. godine u 76, godini života nakon duge bolesti. U Zagrebu se školovao i diplomirao na Fakultetu političkih znanosti. Bio je suradnik u omladinskom tisku, mlađi suradnik TV Zagreb, dopisnik lista ”Mladost” iz Hrvatske i novinar urednik lista ”Komunist” izdanja za Hrvatsku.

05.03.2022.

Preminula Marita Perčin Ferber

U Zagrebu je nakon višegodišnje borbe s rakom u 54. godini preminula popularna radijska voditeljica Radija 101 i tv emisije ‘Stereovizija’ Marita Perčin Ferber. Marita Perčin na Omladinskom radiju (Kasnije radio 101) počela je raditi od prvih dana radija 1984. godine i bila je jedna od najpopularnijih radijskih voditeljica osamdesetih godina.

 

21.02.2022.

Preminuo profesor Mario Plenković

Nakon duge i teške bolesti u subotu navečer u Zagrebu je preminuo profesor Mario Plenković, otac predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Rođen je 23. studenog 1947. u Svirču na Hvaru. Na Sveučilištu u Zagrebu 1976. stekao je naslov magistra informacijski znanosti, a 1978. doktora informacijskih i organizacijskih znanosti.

 

20.02.2022.

Preminuo Srećko Lorger, istaknuti splitski pisac, novinar i urednik

U Splitu je danas u 78. godini preminuo Srećko Lorger, pisac, publicist, novinar i urednik. Iza sebe je ostavio nekoliko književnih naslova koji su privukli, a i dalje privlače pažnju javnosti i struke. Početkom sedamdesetih zapošljava se u Slobodnoj Dalmaciji gdje u dnevnome listu i tjedniku Nedjeljna Dalmacija radi kao novinar i urednik, uglavnom u rubrici kulture, sve do 1993. godine, piše Slobodna Dalmacija. 

 

29.01.2022.

Otišla je žena koja je pokazala kako se domovina voli na pravi način

U Zagrebu je umrla Ankica Lepej, jedna od prvih zviždačica u Hrvatskoj, koja je 1998. godine razotkrila tajni račun Ankice Tuđman i o tome progovorila za Jutarnji list u razgovoru s novinarkom Orlandom Obad. Lepej je oboljela od covida-19, a godinama je bolovala od teške bolesti. 

18.01.2022.

Umro ugledni bosanskohercegovački novinar Vlastimir Mijović

Ugledni bosanskohercegovački novinar Vlastimir Mijović preminuo je u četvrtak u 65. godini nakon dugotrajne borbe s rakom pluća. Mijović je umro u bolnici u Istanbulu gdje je bio na liječenju. Najduže je radio u sarajevskom "Oslobođenju" čiji je bio komentator te dopisnik iz Moskve.

13.01.2022.

Preminuo novinar, urednik i muzejski djelatnik Fernando Soprano

Novinar i muzejski djelatnik Fernando Soprano umro je u šezdeset devetoj godini života. Bio je jedan od novinara kultnoga riječkoga omladinskog magazina Val, potom Vjesnika pa glavni urednik Studija i dugogodišnji novinar riječkog Novog lista.

24.12.2021.

Preminula varaždinska novinarka Dunja Benković

Ugledna i novinarskim stilom prepoznatljiva varaždinska novinarka Dunja Benković podlegla je posljedicama Covida 19. Dunjin je glas iz radijskog etera pratio Varaždince tijekom dva desetljeća. Na nedavno ugaslom Radio Varaždinu, Dunja Benković je 15 godina radila kao novinarka, urednica i voditeljica brojnih radijskih emisija, javlja Jutarnji list. 

02.12.2021.

Umro novinar i urednik Savan Tomašević

Umro je novinar i urednik Savan Tomašević. Rođen je 1950. godine, a cijelo djetinjstvo, školovanje i radni vijek proveo je u Zagrebu na Peščenici. Bio je dugogodišnji novinar agencije Tanjug, a kasnije je bio slobodni novinar te surađivao u Glasu antifašista i u Hrvatskom umirovljeničkom listu, glasilu Matice umirovljenika Hrvatske, gdje je nekoliko godina bio pomoćnik, a onda i glavni urednik lista.

02.12.2021.