Iz medija

Prvi potezi Kovačića: Jozi Barišiću cijeli program, Katji Kušec HRT 1?

Jozo Barišić je navodno s Mariom Ragužem bio najveći kandidat za v.d. šefa HRT-a, te su se baš zbog njih otegli pregovori Mosta i HDZ-a, da bi na kraju isplivao Kovačić.

08.03.2016.

Novinar turskog lista Zaman za Fairpress: “Zaman je preuzet kako bi služio isključivo jednom cilju – preuzimanju potpune kontrole nad medijima.”

Turske vlasti u petak, 4. ožujka o.g. preuzele su kontrolu nad dnevnim listom “Zaman”, nakon što je dan ranije sud u Istanbulu donio odluku da se grupacija Zaman stavi pod nadzor, izvijestio je Today’s Zaman. Grupaciju Zaman, koja uz dnevni list Zaman posjeduje i list na engleskom jeziku Today’s Zaman te novinsku agenciju Cihan, turske vlasti smatraju bliskom Fethullahu Gülenu, bivšem Erdoganovu savezniku koji se nakon korupcijske afere s kraja 2013. g. pretvorio u njegovog najljućeg protivnika.

08.03.2016.

SINIŠA KOVAČIĆ DANAS PREUZIMA HRT: Šef programa daje mandat na raspolaganje, evo tko će biti prvi član najužeg tima novog ravnatelja

Radman će u 15 sati predati dužnost svojem nasljedniku, koji će zatim održati sastanak s članovima Ravnateljstva.

07.03.2016.

Konstruktivna novinarska kritika

Skeptici smatraju da je novinarstvo u kojemu su negativne pojave samo poticaji za nalaženje rješenja plitko i nekritičko. Primjerice, tako se ne rješava problem dugačkih redova u zdravstvu.

07.03.2016.

Uzdižu se novinari automati

Novinari su dobili konačnu potvrdu da su i oni samo dio industrijske proizvodnje na tvorničkoj vrpci te, slijedom toga, lako zamjenjivi. Svjetske redakcije već zapošljavaju robote novinare.

06.03.2016.

HDZ preko posrednika kupuje Novi list – novac već osiguran?! – Novinarima vodstvo lista ništa ne govori

Nakon ekskluzivne vijesti da zbog neodrživog financijskog statusa i pritisaka bankarskog lobija, Novi list ide u prisilnu prodaju, što je potvrdilo više izvora za Fairpress, saznali smo (od izvora bliskog redakciji) da je navodno drugi potencijalni kupac, češko-slovački investicijski fond J&T obećao da će dokapitalizirati Novi list s iznosom od 19 milijuna kuna te pritom još desetak milijuna ili nešto više dati Albertu Faggianu.

05.03.2016.

Urednik tima “Spotlight” Boston Globea za Fairpress: “Zdravo i slobodno istraživačko novinarstvo je od vitalnog značaja za slobodno društvo”

Film Spotlight odnio je najprestižniju nagradu ovogodišnjeg Oscara, onu za najbolji film. Riječ je o filmu baziranom na istinitoj priči o novinarima Boston Globea i njihovoj istrazi koja je razotkrila seksualna zlostavljanja unutar bostonske nadbiskupije.

04.03.2016.

Represija u Turskoj: Vlasti stavile pod nadzor novine koje pišu protiv Erdoganova režima

Sud u Istanbulu naredio je da se veliki dnevni list Zaman, žestoki kritičar islamsko-konzervativnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, stavi pod pravosudni nadzor, izvijestila je novinska agencija Anadolija.

04.03.2016.

Saša Leković za Fairpress: Svaki javni istup predstavnika HNiP-a je zlouporaba novinarske profesije u političke svrhe

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković za Fairpress je komentirao tekst Denisa Kuljiša “Smrt represiji, sloboda novinarima!” objavljenoj u Jutarnjem listu u kojoj kritizitra njegov rad, zatim se osvrnuo na novinara Željka Peratovića koji je 16. 2. o.g. tražio žurno brisanje iz članstva HND-a te na rad Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) koje je osnovano u srpnju prošle godine. Leković je objasnio I zašto su napadi na HND i na njega sve učestaliji i kakvo je, prema njemu, trenutno stanje u hrvatskom novinarstvu.

04.03.2016.

Kriza ili loši potezi ugasili Radio Gospić

Šest novinara i djelatnika radija od utorka je na Zavodu za zapošljavanje, a na radiju se trenutačno vrti samo glazba. Većinski su vlasnici radija Grad Gospić i Ličko-senjska županija. 

04.03.2016.