Iz medija

Markovina: 'S Karamarkovom vladom prijeći ćemo točku nakon koje više nema povratka'

Ako je danas normalno da nekoliko tisuća ljudi maršira Zagrebom i traži linč Vijeća za elektroničke medije, još dvije - tri takve akcije i to će biti svakodnevna pojava na koju nitko neće reagirati. Od toga do zabrane slobode govora nije dalek put.

01.02.2016.

Nastupni udav

Kako se Matija Babić našao u neformalnom savezništvu s ministrom Hasanbegovićem: ‘Index’ je u posljednje tri godine dobio više javnog novca od goleme većine neprofitnih medija koje sada napada. Istodobno, njihovi vlasnici, za razliku od Babića, ne smiju trošiti dobit na skupi, osobni luksuz.

01.02.2016.

ISTINA O NEVLADINIM UDRUGAMA U HRVATSKOJ: Koliko im novca dajemo, kako ga troše i koliko dobro od toga žive?

Dobro, čitajte dalje! - Cro ll 170 tisuća kuna, Slobodni Filozofski 70 tisuća kuna, Kulturpunkt 250 tisuća kuna, Mladi antifašisti 170 tisuća kuna, H-alter 250 tisuća kuna, Cenzura 70 tisuća kuna, Muf 70 tisuća kuna, K zona 170 tisuća kuna...

31.01.2016.

Turski tužitelj zatražio kaznu doživotnog zatvora za novinare. Diaz-Jogeix: Optužbe protiv Cana Dündar i Erdema Güla su skandalozne. Tužiteljstvo ovih novinara očito je politički motivirano.

Turski tužitelj Irfan Fidan, za vrijeme sudske rasprave održane 27. siječnja o.g. u Istanbulu, zatražio je kaznu doživotnog zatvora i zatvora do 30 godina za Cala Dündara i Erdema Güla, dva istaknuta novinara koji rade za dnevne novine Cumhuriyet, izvijestilo je Međunarodno udruženje novinara (IFJ).

31.01.2016.

Anatomija lijevog batrljka: Ivančić ima novu knjigu "Sviranje srednjem kursu"

Šutnja o Ivančićevoj knjizi potvrđuje kako je na djelu trajni paradoks, neka vrsta sada već zacementiranog »paradoksa istine«: što se duže i više potvrđuje kao sjajan stilist, precizan analitičar, prodoran anticipator i ljekovit dijagnostičar, srednjestrujaška ga javnost upornije prešućuje.

31.01.2016.

Je li Karamarkov antikomunistički manifest bio predizborni gaf ili akcijski plan?

Stvarno provođenje antikomunističkog manifesta značilo bi donošenje zakona o lustraciji. Ne vjerujem da će se to dogoditi, kaže Berto Šalaj.

31.01.2016.

Hromadžić: Ukidanje Povjerenstva je početak opasnih trendova

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predaje kolegiji Mediji i društvo, a do prije par dana bio je i jedan od članova raspuštenog Povjerenstva za neprofitne medije. Gost Dnevnika u 18 u petak bio je profesor Hajrudin Hromadžić.

31.01.2016.

Kusić: Hasanbegović me impresionirao; Prgomet: Ovo je kulturna revolucija

Odluka ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o smjeni Stručnog povjerenstva za neprofitne medije izazvala je velike reakcije u javnosti, ali i različita tumačenja političara i javnih djelatnika, od kojih neki smatraju da se radi o "kulturnoj revoluciji", dok su drugi optimisti i očekuju da će Hasanbegović na novoj dužnosti promijeniti svoju dosadašnju aktivističku retoriku.

30.01.2016.

PISMO MINISTRU HASANBEGOVIĆU: Ni u jednom kutku tzv. zapadne demokracije ne biste opstali kao strateg kulture i novinskih medija

„Uvaženi ministre Hasanbegoviću, kao korisnica dviju jednokratnih potpora Ministarstva kulture u iznosu od oko šest tisuća kuna neto, danas sam trebala predati prvo od dva istraživanja. Budući da to neću napraviti nakon Vaših prvih istupa u svojstvu novoimenovanog ministra kulture - iz razloga koje ću objasniti u ovom pismu - molim Vas da mi dostavite potrebne podatke o računu na koji mogu vratiti uplaćeni novac“, piše Nataša Škaričić u otvorenom pismu ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

30.01.2016.

Zbog Hasanbegovićeve čistke hitno sazvan saborski odbor

Zbog smjene Stručnog povjerenstva za neprofitne medije predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak odlučila je sazvati hitnu sjednicu odbora koja bi se trebala održati u utorak. Na sjednicu će biti pozvan i ministar Zlatko Hasanbegović, čije očitovanje očekuje i Rusak, ali i oporba. No, oporba, točnije zastupnici koalicije Hrvatska raste inzistiraju i na zajedničkoj sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije

29.01.2016.