Iz medija

Investicija od 100 milijuna dolara: Facebook je odlučio pomoći medijima ulaganjem u lokalno novinarstvo

Facebook, najveća društvena mreža i marketinška kompanija na svijetu obećala je investirati 100 milijuna dolara u novinarsku industriju u eri kada pandemija koronavirusa znači da su točne informacije dragocjenije nego ikad. 25 milijuna tako ide u financiranje lokalnih vijesti putem Facebook Journalism Projecta, dok preostalih 75 milijuna ide u 'dodatni novac potrošen na marketing' koji će se usmjeriti prema brojnim novinskim agencijama.

30.03.2020.

Netočno je da pacijente starije od 60 godina u Italiji više ne priključuju na respiratore

Slobodna Dalmacija proširila je medijskim prostorom u Hrvatskoj i regiji netočnu informaciju da pacijente oboljele od Covida-19 koji su stariji od 60 godina u Italiji više ne priključuju na respiratore. U tekstu se pozivaju na Jerusalem Post, izraelski dnevni list koji objavljuje sadržaj na engleskom jeziku, a koji je s izraelske televizije Canal 12 prenio tvrdnje koje je u intervjuu iznio Gai Peleg, izraelski liječnik koji radi u bolnici u talijanskom gradu Parmi.

25.03.2020.

LIVE BLOG: Dezinformacije o koronavirusu

Pandemija koronavirusa prouzročila je širenje velikog broja netočnih informacija među građanima. Dezinformacije se najviše šire društvenim mrežama i aplikacijama kao što su WhatsApp i Viber. Faktograf će za vrijeme trajanja pandemije voditi live blog kako bi svim našim čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne.

24.03.2020.

Kardinal Bozanić nije smješten u hotelu Sheraton

Neposredno nakon zemljotresa koji su u ranim jutarnjim satima jučer pogodili zagrebačko područje, društvenim mrežama i drugim oblicima komuniciranja masovno su se počele širiti dezinformacije povezane s potresom. Na njih je, kao što smo ranije pisali, brzom reakcijom upozorila i Seizmološka služba te demantirala da zasigurno slijedi još razornije podrhtavanje.

23.03.2020.

Ne, Putin ne baca ljude u zatvor ako ne odu u izolaciju na 15 dana

Društvenim se mrežama širi dezinformacija da je Vladimir Putin zaprijetio građanima Rusije da će, ako ne ostanu u samoizolaciji zbog pandemije koronavirusa, biti kažnjeni s pet godina zatvora. U pitanju je netočna tvrdnja.

 

 

23.03.2020.

Oštećenja i u Saboru i Novinarskom domu: Popucali zidovi, stopovi, stubišta

– Ima dosta oštećenja u unutrašnjosti zgrade. I to na oba stubišta i na glavnom ulazu u zgradu. Popucali su i zidovi u prostorijama tajništva Hrvatskog novinarskog društva te Sindikata novinara Hrvatske. Popucali su i plafoni ispod svakog kata, kazao nam je danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

 

23.03.2020.

WhatsAppom se širi audio poruka u kojoj se tvrdi da od ponedjeljka kreće totalna karantena. Provjerili smo, lažna je

Tijekom današnjeg dana pojavila se snimka iz koje proizlazi da će od ponedjeljka cijela Hrvatska biti u karanteni. Na snimci osoba koja tvrdi da je bila na sastanku s predstavnicima Crvenog križa, opisuje kako će u toj stopostotnoj karanteni biti zabranjeno izlaženje iz stanova, dok će policija patrolirati po svim gradovima.

21.03.2020.

#OSTAJEMDOMA ŠTITIMO SEBE I BLIŽNJE: SVAKI DAN UZ VAS Nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista napravljeno je u potpunosti od kuće, bez ijednog čovjeka u redakciji!

Zbog pandemije koronavirusa mijenja se način života na kakav smo navikli - vrijeme je da maksimalno izbjegnemo sve nepotrebne socijalne kontakte i tako zaštitimo jedni druge. Redakcija Jutarnjeg lista sad je otišla i korak dalje - kako bi zaštitila svoje zaposlenike i njihove obitelji, naša redakcija je cijelo nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista napravila od kuće, bez ijednog čovjeka u redakciji!

21.03.2020.

Ozaljska turistička lirika

REGIONAL EXPRESS

Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, pod predsjedanjem Karin Mimica, održao je Skupštinu u ozaljskome kraju. Kud će suza neg na oko! Jer domaćinstvo je ponudio Ozalj, u povodu osnivanja Turističke zajednice Područja Kupa u kojoj sudjeluju Grad Ozalj te općine Ribnik, Žakanje, Kamanje, Lasinja i Draganić. Odradili su novinari uredno analizu dosadašnjih i prijedloge budućih programa, ali dvodnevni program, uz domaćinstvo Grada Ozlja i u organizaciji agencije Croatia open land, bio je upoznavanje sa čarobnim sadržajima ovoga kraja s velikim turističkim potencijalom.

18.03.2020.

Internetom kruži lažirani popis novinara koji “blate Hrvatsku” u stranim medijima

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 2018. godine osvojila srebrnu medalju, brojni su svjetski mediji popratili spektakularan doček hrvatskih nogometaša u Zagrebu. Mnogi su inozemni mediji tom prilikom konstatirali da je mrlju na slavlje bacilo sudjelovanje Marka Perkovića Thompsona. Nezadovoljni takvim izvještavanjem, nepoznati su hrvatski nacionalisti sastavili navodni popis novinara koji “blate Hrvatsku” u stranim medijima.  Isti taj popis, objavljen u srpnju 2018. godine na portalu Ekskluzivno.me, u veljači 2020. je ponovo proširila Facebook stranica Croative.net.

28.02.2020.