Iz medija

Prosvjednica s ruske televizije: ‘Strahujem za svoju sigurnost, a Rusima poručujem - ne budite zombiji!‘

Ruskinja Marina Ovsjanjikova, koja je upala u televizijski studio kako bi osudila rat u Ukrajini tijekom informativne emisije na Prvom kanalu, rekla je u srijedu Reutersu da strahuje za svoju sigurnost i da se nada da će njezin potez Rusima otvoriti oči.

17.03.2022.

Macron ponudio pomoć ruskoj novinarki

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak da će njegova zemlja ponuditi pomoć ruskoj novinarki koja je prekinula informativnu emisiju na ruskoj državnoj televiziji ulaskom u studio kako bi kritizirala rat u Ukrajini.

16.03.2022.

Nestala ruska urednica koja je usred ‘Putinovog dnevnika‘ izvela antiratnu sabotažu? ‘Ne mogu ju pronaći‘

Marina Ovsjanikova, urednica na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal, ekspresno se prometnula u heroja nakon što je usred središnejg dnevnika izvela antiratnu sabotažu. Ovsjanikova se probila u studio iz kojeg se emitirao večernji dnevnik i s transparentom stala iza voditeljice Ekaterin Andreev.

15.03.2022.

Dogovoreno formiranje manjinske redakcije na HRT-u

Na sastanku predstavnika Savjeta za nacionalne manjine i čelnika Hrvatske radiotelevizije dogovoreno je formiranje zajedničke radne grupe koja bi se bavila pitanjima budućeg ugovora HRT-a s Vladom, formiranje manjinske redakcije i vanjsku produkciju manjinskog sadržaja. 

10.03.2022.

Američki novinari napustili Rusiju: Ni Staljin, ni Hladni rat nisu nas istjerali

The New York Times prvi put u cijelome stoljeću neće imati novinare u Rusiji, čime su se pridružili onima koji su napustili tu zemlju. Ruske vlasti onemogućile su izvještavanje tako što su kriminalizirale prozivanje invazije na Ukrajinu ratom. Onima koji to učine prijeti do 15 godina zatvora.

09.03.2022.

‘OTJERAO‘ IH PUTIN - Egzodus stranih medijskih kuća iz Moskve, direktor BBC-a: ‘Druge opcije više - nema‘

Sve je više velikih medijskih kuća koje povlače svoje novinare iz Rusije. Razlog tomu je novi zakon koji je u Rusiji stupio na snagu u petak, a koji predviđa visoke novčane ili dugogodišnje kazne zatvora zbog širenja informacija koje Moskva smatra lažnim kad je riječ o sukobu o Ukrajini. Britanski BBC još je prije dva dana najavio da povlači novinare.

06.03.2022.

Rusija uvela oštre kazne za širenje ‘lažnih vijesti‘ o vojsci! Neovisna TV odmah prestala emitirati, svi izašli iz studija

Ruska Duma usvojila je izmjene zakona kojima se ograničava sloboda izvještavanja oko rata u Ukrajini, a napomenuto je kako kazna u konačnici može sezati i do 15 godina zatvora. Izmjenama Zakona o kaznenom postupku se službeno kažnjava širenje "lažnih informacija koji diskreditiraju rusku vojsku ili podržavaju sankcije Rusiji", prenosi ruska informativna agencija RIA.

04.03.2022.

Intervju s Ninoslavom Pavićem: Telegram je htio kupiti RTL, no video ćemo ipak razvijati sami

Zagrebi

 

Najpoznatiji hrvatski novinski izdavač i bivši vlasnik EPH u intervju za Zagrebi.hr otkriva da su banke bile spremne i bez dodatnih garancija pratiti njegov Telegram u kupnji RTL-a, a otkriva i da piše knjigu o svojoj karijeri u medijima. Pavić podržava kontratužbe protiv serijskih tužitelja novinara i kritizira suce jer “ne razumiju funkciju medija”, pa time štite lopove. Obrušio se na HRT zbog manipulativnog izbora vijesti, ali i na brojne sponzorirane konferencije koje organiziraju novinski izdavači. Prokomentirao je i odlične rezultate Telegrama u prodaji digitalne pretplate. “Ljudi bi kvalitetan sadržaj željeli čitati i u printu, kad bi toga bilo”, poručuje Pavić. 

27.02.2022.

Novinarka u emisiji uživo dobila poruku od majke iz Kijeva, a onda ugledala šokantan video: ‘To je moj dom‘

Kada je u petak ujutro došla u londonski studio britanske javne televizijske kuće BBC, kako bi s kolegicom izvještavala o sukobu ruskih i ukrajinskih vojnika blizu centra Kijeva, ukrajinska novinarka Olga Malčevska nije ni slutila da će morati izvještavati o svom razrušenom domu. Južnoafrička novinarka BBC-a Karin Giannone na svom je Twitter profilu objavila snimku u kojoj se može vidjeti trenutak u kojem je Malčevska shvatila da je na snimci koja im je poslana iz Kijeva zgrada u kojoj je živjela.

25.02.2022.

Slavne osobe iz ruske javnosti, novinari i ostali izrazili su protivljenje invaziji njihova predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu - Novinari potpisivali peticiju

Poznate ruske javne osobe, novinari, glumci u pjevači istupili su protiv odluke da Rusija napadne Ukrajinu. Antiratna peticija koju je pokrenula novinarka poslovnog dnevnika Kommersant Elena Černjenko prikupila je najmanje 100 potpisa novinara. Aktivisti su planirali u četvrtak navečer organizirati antiratni skup u središtu Moskve, prenosi The Moscow Times. Međutim, to se Putinovom režimu nije svidjelo i tijekom večeri policija tjera aktiviste u čak 40 gradova. Uhićeno je najmanje 700 ljudi.

25.02.2022.