Iz medija

Najavljen program Press Film Festivala

Izložbe, filmske projekcije i javne tribine samo su dio danas predstavljenog programa Press Film Festivala. Festival koji će se održati od 25. do 27. rujna u Hrvatskoj Kostajnici posvećen je novinarima i novinarskoj profesiji, a prema ideji organizatora, svake godine Festival bi bio posvećen određenoj grani novinarstva. Koja je vrsta novinarstva tema prvog Festivala, objašnjava Milena Trkulja iz odnosa s javnošću Festivala:

Autor Nataša Sladeček

24.09.2015.

Tužba protiv slobode

Da je ovdašnja javnost uistinu demokratski osviještena, tužba kojom predsjednik HDZ-a namjerava financijski uništiti tjednik Nacional, bila bi nadaleko razglašena kao skandalozna - ako bi uopće bila podnesena.

Autor: Boris Pavelić

24.09.2015.

HNS Otvoreno pismo Dei Redžić, Ivanu Gojčeti, Zvonku Alaču, Arminu Hasanbegoviću, Dariju Dalmaciji, Saši Čobanovu i društvu…

Hrvatski nogometni savez ovim putem obavještava Hrvatsko novinarsko društvo, predstavnike medija i hrvatsku javnost kako do daljnjega neće surađivati s portalom Index.hr. Novinarima i fotoreporterima portala Index.hr bit će zabranjen dolazak na utakmice hrvatskih reprezentacija, konferencije za medije kao i sve druge aktivnosti Saveza, a svi njihovi upiti i pozivi ostat će bez odgovora.

24.09.2015.

Karamarko tužio tjednik Nacional, traži 200.000 kuna

TOMISLAV KARAMARKO, predsjednik HDZ-a, podnio je tužbu protiv tjednika Nacional i traži 200.001 kuna odštete. Tvrdi da mu je povrijeđeno duševno zdravlje.

23.09.2015.

NACIONALNA AGENCIJA Hina obilježava 25 godina postojanja

Hrvatska izvještajna novinska agencija Hina utemeljena je na današnji dan prije četvrt stoljeća i u tom se razdoblju, s godišnjom proizvodnjom od 175 tisuća priloga koje šalje na adrese gotovo 300 korisnika, razvila u jedan od najznačajnijih izvora vijesti i drugih sadržaja u hrvatskom medijskom prostoru.

Autor: Hina

21.09.2015.

Svečano obilježena 25. obljetnica rada Hine

ZAGREB, 18. rujna 2015. (Hina) - Dvadeset i peta obljetnica rada Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) obilježena je u petak navečer u Novinarskom domu, svečanošću na kojoj su se okupili sadašnji i bivši zaposlenici Hine, predstavnici partnerskih redakcija kao i političkog života Hrvatske.

21.09.2015.

NE ČINITE ŠTETU, MOLIMO VAS! Javni poziv novinarima/kama, urednicima/cama i svima drugima koji izvještavaju ili javno govore o izbjeglicama danas

Politizacija pitanja humanitarne katastrofe i dolaska na Zapadni Balkan izbjeglica od sjeverne Afrike do zapadne Azije stvorili su u javnom prostoru ovdašnjih država snažne društvene podjele i tenzije koje se negativno reflektiraju i kroz medijske sadržaje. Mediji, kako klasični tako i novi, uključujući i internetske patforme, značajno doprinose eskalaciji praksi, koje ne samo da su protivne novinarskoj etici, općoj kulturi i civilizacijskom dosegu, već i međunarodnom pravu i protokolima koje je ratificirala većina europskih zemalja. U izvještavanju, značajan broj medija krši prava izbjeglica, čime im dodatno otežava status, isključuje prava i ugrožava život, zbog čega mi – članice regionalnog projekta MEDIA CIRCLE, apeliramo na sve koji se u javnom prostoru osvrću na izbjegličku krizu ili izvještavaju za medije, da obrate pažnju na sljedeće:

21.09.2015.

"Smijeh slobode" predstavljen u Europskom parlamentu; Lucić: Živimo u sve izraženijoj atmosferi mržnje

U jednoj od dvorana EP-a, potpuno ispunjenoj posjetiteljima, knjigu su predstavili izdavač i direktor "Adamića" Dragan Ogurlić, autor Boris Pavelić, urednici Ferala Lucić, Boris Dežulović i Drago Hedl te profesor teorije prava i teorije informacija Predrag Zima.  Promociju je organizirao ured SDP-ove eurozastupnice Biljane Borzan

16.09.2015.

Povratak novinskoj reportaži

Virovitica: Festival reportera i reportaže u čast Franje Fuisa.

"Mutant koji odolijeva", "detronizirana kraljica", "ručni rad", tako se o reportaži govorilo na virovitičkom Festivalu reportera i reportaže. Manifestacija, čiji je idejni začetnik virovitički novinar Goran Gazdek, oko zajedničke je ideje okupila Hrvatsko novinarsko društvo, grad Viroviticu i Turističku zajednicu grada Virovitice.

Piše: Kristina Olujić

 

15.09.2015.

Prvi festival reportaže u Virovitici

VIROVITICA, 13. rujna 2015. (Hina) - Autorska baština legende hrvatskog novinarstva Franje Martina Fuisa bila je povod održavanja Festivala reportaže i reportera u Fuisovoj rodnoj Vitovitici, na kojem su njegove kolege protekla dva dana raspravljali o Fuisovu životu i radu, ali i dilemama tog temeljnog novinskog žanra u hrvatskom tisku.

14.09.2015.