Iz medija

Faktograf.hr u lovu na najveće lažove u hrvatskoj politici

Dok je sve izglednije da će ovi parlamentarni izbori ostati zapamćeni kao prvi u kojima je sastavljanje nove Vlade trajalo duže od službene predizborne kampanje, Nacional je odlučio provjeriti koja je politička opcija u borbi za svaki glas baratala s najviše netočnih ili bar ne dovoljno provjerenih podataka. Oslonili smo se pri tom na ocijene Faktografa, portala pokrenutog uoči parlamentarnih izbora i specijaliziranog za utvrđivanje koliko ima istine u izjavama političarki i političara hrvatskoj javnosti.

 

01.12.2015.

Kurir: Ovo nije državni udar, već napad na slobodu medija

Protekli vikend u politici Srbije bio je jedan od najburnijih. Jedni to što se dogodilo 29. studenoga nazivaju pokušajem državnoga udara, drugi pokušajem destabilizacije premijera Aleksandra Vučića, a treći pritiskom na slobodu medija.

01.12.2015.

NATAŠA ŠKARIČIĆ: „Vrhovni sud uhvaćen u preljubu s medijskim mogulima“

Vrhovni sud Republike Hrvatske po drugi je puta srušio odluke nižih sudskih instanci, koje su presudile da je RPO-ugovor Nataše Škaričić sa Slobodnom Dalmacijom imao sva obilježja ugovora o radu, zbog čega je otkaz koji je dobila bio nezakonit. 

30.11.2015.

Obrat u sporu Škaričić protiv EPH i Slobodne Dalmacije

Revizijskom presudom Vrhovnog suda Revr 1336/13 odbačen je tužbeni zahtjev Nataše Škaričić protiv Slobodne Dalmacije i preinačena je i ukinuta pravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je bilo dosuđeno da je tzv. RPO ugovor Nataše Škaričić sa Slobodnom Dalmacijom bio fiktivan i da je stvarno bio ugovor o radu.

30.11.2015.

Novinari (ni)su krivi bogatim kardinalima

Prvo saslušanje pet osoba koje su optužene za krađu i dijeljenje povjerljivih vatikanskih dokumenata održano je pri vatikanskom sudu, objavio je Radio Vatikan.

29.11.2015.

Slučaj EPEHA i Dopisništvo SD: Niti jedna cijena nije preskupa za vlasnike medija, kad je u pitanju kontrola sadržaja koju medij objavljuje

U sudskom sporu novinara Igora Došena protiv Uprave Slobodne Dalmacije, u kojem polako na površinu izlaze sumnjivi radno pravni odnosi novinara zaposlenih u različitim izdanjima EPH grupe, aktualizirana je još jedna zamalo zaboravljena priča. Osnivanje i gašenje novinske agencija EPEHA, koja je navodno trebala služiti kao središnji news servis za izdanja EPH, te ujedno postati agencija za prodaju vijesti drugim medijskim kućama.

27.11.2015.

NOĆAS MI SRCE PATI: Kako se odvijao proces u kojem je Turudić duševne boli zaliječio sa 150.000 kuna

Presudom sutkinje zagrebačkog Općinskog građanskog suda, Perice Norac-Kevo, nalaže se Novom listu i novinaru tog dnevnog lista, Draženu Ciglenečkom, da predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu, Ivanu Turudiću, solidarno isplate čak 150.000 kuna sa zateznom kamatom koja je počela teći od veljače ove godine.

27.11.2015.

Novi list i Ciglenečki dužni platiti 150.000 kuna Turudiću

Novi list i novinar Dražen Ciglenečki dužni su solidarno platiti 150.000 kuna predsjedniku zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću zbog povrede dostojanstva, časti i ugleda te jake duševne boli nastale objavom kolumne naslovljene 'Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj' iz studenoga 2014., presudio je u srijedu Općinski građanski sud

25.11.2015.

Kako su se mediji ponašali u izbornoj utrci (koja još nije iznjedrila pobjednika)

Medijsko praćenje parlamentarnih izbora 2015., od izborne kampanje, izvještavanja u izbornoj noći do postizbornih pregovora bilo je uravnoteženo i nepristrano, nisu uočena bitna nepoštovanja pravila, nijedna stranka nije bila posebno favorizirana ili zanemarena. Hrvatsko novinarsko društvo nije zaprimilo nijednu pritužbu na ponašanje medija u predizbornoj kampanji, ali ipak ni ovogodišnji izbori nisu prošli bez problema.

22.11.2015.

HANFA provodi nadzor tko sve iz EPH treba dati ponudu za Slobodnu Dalmaciju

ZAGREB, 19. studenoga (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) provodi posredan nadzor je li obveza za preuzimanje Slobodne Dalmacije, osim za većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH) Marijana Hanžekovića, nastala i za njegovog partnera – KCV savjetovanje, manjinskog suvlasnika Europapress Holdinga koji je svoj udjel stekao nakon predstečajne nagodbe te medijske kompanije.

19.11.2015.