Iz medija

Večernji list pokrenuo digitalnu arhivu: Uz jedan klik čitajte novine koje su obilježile 63 godine povijesti

Digitalna arhiva Večernjeg lista ovih je dana, kao najveći dar Večernjeg lista uoči skorašnjeg rođendana, predstavljena javnosti. Link na arhivu gotovo svih starih brojeva od 1959. do 2003. na naslovnici je portala Večernjeg lista. U hodu će se nadopunjavati svi brojevi koji nedostaju te brojevi od 2003. do kraja 2010. godine.  Pola milijuna stranica, gotovo 20.000 izdanja, fotografije, povijesne činjenice, tekstovi, karikature...sve to dio je velike digitalne arhive Večernjeg lista koja je neki dan ugledala svjetlo digitalnog svijeta.

 

02.06.2022.

Novinari uz kolegu: Prlićevo privođenje budi sumnju u postupanje policije

Splitski novinar i jedan od osnivača Dalmatinskog portala Mate Prlić priveden je, a zatim i pritvoren, ovoga vikenda, zajedno s brojnim navijačima Hajduka. Prliću je određeno 30 dana istražnog zatvora. Brojni Prlićevi kolege potpisnici su apela u kojem, među ostalim, navode: "Pozivamo sve institucije da što prije dostave i objave sve dostupne snimke i ostale dokaze na osnovu kojih je priveden i zbog kojih mu je određen istražni zatvor".

26.05.2022.

Matthew Carauano Galizia ekskluzivno za N1: Novinarski rad sve važniji, treba mu podrška

Daphne Caruana Galizia ubijena je bombom postavljenom u njen automobil u listopadu 2017. godine. Bila je istraživačka novinarka koja se bavila korupcijom te je u svom istraživanju pisala o sprezi offshore tvrtki s vrhom politike na Malti. U zaključku izvješća na 437 stranica stoji da je država "stvorila ozračje nekažnjivosti koje kreiraju najviši ešaloni" i da je postojala "neopravdana bliskost" između velikih poduzeća i vlade. Dosad je optužena tek nekolicina pojedinaca.

15.05.2022.

Elon Musk je kupio Twitter. Što će se sad promijeniti?

Vlasnik Tesle Elon Musk postigao je dogovor s Twitterom uz obećanje da će smanjiti cenzuru na platformi. To je, naravno, pokrenulo lavinu pitanja oko toga što će takav pristup značiti za ovu društvenu mrežu. Organizacije za zaštitu ljudskih prava odmah su se zabrinule da izostanak ograničenja može dovesti do rasta govora mržnje. Mnogi korisnici Twittera pitaju se znači li to i da će se vratiti dosad suspendirani i zabranjeni profili.

26.04.2022.

Pupovac se, ne izmišljamo, u intervjuu pohvalio kako on i Plenković uređuju program HTV-a

Javnu radio-televiziju, za koju jedno kućanstvo godišnje uplati 960 kuna očito ne uređuju njeni glavni urednici, već o sadržaju programa glavnu riječ ima glavom i bradom premijer Andrej Plenković. Koji se, recimo, nakon novinarskog prosvjeda 2019. godine šokirano čudio i govorio kako on ne vidi nikakav problem s novinarstvom u Hrvatskoj. 

26.04.2022.

Kesica presica

Novosti su analizirale ugovore koje su općine, gradovi i županije sklopili u zadnje dvije godine s tiskovinama, televizijama i portalima. Iz njih se vidi da te razine vlasti godišnje izdvajaju više od 50 milijuna kuna za (dez)informiranje građana o svojim aktivnostima. Tako nastaju "posebni prilozi", tako se kreira servilni informativni dio novina na štetu lokalne javnosti, odnosno poreznih obveznika čiji novac završava u kasi medijskih privatnika.

23.04.2022.

Nevidljiva ruka medijskog tržišta

Nered koji hrvatska ministrica kulture i medija održava u medijskom sektoru je sve samo ne slučajan. Ovdje imamo posla s hotimično nereguliranom materijom. Razlog je odustajanje politike od uplitanja u sektor kojim zauzvrat upravlja tržište, profitni interes i politikantski utjecaji.

18.04.2022.

Ratni fotoreporter: Obraća se više pažnje ratu u Ukrajini nego onom na Balkanu

Ron Haviv, poznati svjetski ratni fotoreporter, koji je pokrio 25 sukoba, izvješatavao među ostalim i o ratu na našim prostorima devedesetih, u razgovoru videovezom za N1 Studio uživo ispričao je kakva je situacija u Ukrajini. Haviv kaže da nisu mogli vjerovati da može izbiti još jedan rat u 20. stoljeću kad je izbio rat na našim prostorima devedesetih, a još ih je više šokiralo što se to ponovno događa u 21. stoljeću.

12.04.2022.

LORDAN PRELOG: “LAŽNE VIJESTI” SU NAM POSTALE NOVO NORMALNO

Web stranica za borbu protiv fake newsa i za razvoj medijske pismenosti Muzej lažnih vijesti prošli tjedan krenula je s informativno-edukativnom kampanjom “Tipkovnica je jača od mača”, zamišljenom kao e-tečaj na Facebooku. „'Cilj ovog projekta je informirati sve zainteresirane o već poznatom fenomenu 'lažnih vijesti' i podsjetiti na važnost medijske i digitalne pismenosti svih građana.

11.04.2022.

Novinarka koja je prosvjedovala uživo na ruskoj televiziji: Sin mi kaže da sam uništila obitelj

Marina Ovsjanjikova šest je sekundi držala transparent protiv rata u Ukrajini u glavnoj informativnoj emisiji ruske državne televizije “Vremja” i preko noći postala ikona slobode govora i tiska. Tih šest sekundi na televiziji uživo promijenilo joj je život zauvijek. Sven Lilienström, osnivač inicijative Faces of Democracy, razgovarao je s 43-godišnjom urednicom o tome što ju je potaknulo na tako hrabar potez s konkretnim posljedicama, minutama koje su uslijedile i kako je reagirala njezina obitelj.

07.04.2022.