Iz medija

ZAJEDNIČKI NAPOR SVIH ČLANICA EU: Facebook i Google News morat će platiti svaku vijest koju prenesu, cijena se još ne zna

Vlada premijera Andreja Plenkovića pustila je u javnu raspravu prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji regulira temu koja je prije godinu dana izazivala žestoke polemike u europskoj i svjetskoj javnosti.

21.04.2020.

Ne, saborski restoran nije otvoren usprkos koronavirusu

Društvenim mrežama širi se kolaž fotografija koje prikazuju saborski restoran uz tvrdnje da, dok su restorani i kafići diljem zemlja zatvoreni zbog mjera kojima je cilj suzbiti širenje novog koronavirusa, saborski zastupnici i zastupnice i dalje mogu jesti u restoranu Hrvatskoga sabora. Hrvatski sabor je Faktografu potvrdio da se radi o netočnoj informaciji, a istu smo stvar utvrdili i provjeravajući kad su izvorno objavljene fotografije koje se sada šire mrežama.

20.04.2020.

Zuckerberg je razočaran: Morat će platiti želi li koristiti vijesti

Nakon što su propali dogovori o dobrovoljnom kodeksu, Australija se odlučila na obvezujući pravilnik kojim bi internetski divovi platili za vijesti koje koriste i što im donosi ogromne prihode. Razočarani smo najavama australskih vlasti, rekli su u ponedjeljak iz Facebooka nakon najava ministra financija Josha Frydenberga da će prisiliti Google i Facebook da podijele dio svojih prihoda od oglašavanja s lokalnim medijskim kućama. 

 

20.04.2020.

UREDNIK NAJTIRAŽNIJIH NJEMAČKIH NOVINA DOBIO OPOMENU IZ KINESKOG VELEPOSLANSTVA, USLIJEDILA JE ŽESTOKA REAKCIJA 'Dragi predsjedniče Xi...'

U jeku pandemije, u trenutku kad sve više vlada diljem svijeta rogobori protiv Kine i njezinih politika koje su, kako tvrde, pomogle širenju koronavirusa diljem svijeta, oštru poruku njezinim vlastima uputio je glavni urednik njemačkog lista Bild Julian Reichelt.

19.04.2020.

Kako domaći mediji preživljavaju korona-krizu

Mediji su se našli u neobičnoj situaciji. Nikad nisu imali više posla, a nikad manje novaca. Iako nije izgledno da će se šest izgubljenih mjeseci u kojima je tržište stalo do kraja godine moći nadoknaditi, na virtualnom Marketing Meet Upu gdje su se uz domaćina Iliju Brajkovića okupili predstavnici medija i agencija ni traga gorčini i pesimizmu. Oglašivači su zastali da promisle kako se najbolje prilagoditi situaciji, ali prihodi medija ionako ne bi smjeli ovisiti isključivo o njima.

17.04.2020.

Predsjednik HND-a: U Hrvatskoj je na djelu otvoreni lov na novinarke i novinare

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko u našem je programu komentirao jučerašnji napad na novinarku Dalmatinskog portala i našu snimateljicu u Splitu. Brine ga činjenica što se napadi na novinarke i novinare nastavljaju, institucije šute, a nema ni sudskih epiloga. Sve to, smatra Zovko, služi kao pogonsko gorivo nasilnicima.

13.04.2020.

Ministrica osuđuje napad na novinare, misli da Vlada konzistentno osuđuje napade

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek osudila je jučerašnji napad na novinarku i našu snimateljicu. Kaže da Vlada osuđuje napade, da su pozvali da se ne tuži novinare, te da je riječ o iznimnoj važnoj profesiji.

13.04.2020.

Zbilja, zašto policija nije odmah došla na misu koju je župnik danima prije ponosno najavljivao?

Ono što u cijeloj priči zaista nije jasno jest: zašto policija od jutra nije bila na lokaciji za koju je veći dio Hrvatske danima znao da će se održati misa? Čak i da je don Delaš nije najavio, što jest, gospodin je od ranije poznat po kršenju mjera.

12.04.2020.

Napadnuta novinarka Dalmatinskog portala ispričala što se dogodilo na Sirobuji; na meti i snimateljica N1 televizije

Novinarka Dalmatinskog portala Živana Šušak Živković jutros je napadnuta u crkvi na Sirobuji. Nakon što je posjetila liječnika zbog boli u ruci, te nakon što je dala izjavu u policiji, za matičnu redakciju ispričala je kako se dogodio incident.

12.04.2020.

Napadačima na novinarke kraj crkve u Splitu prijeti do pet godina zatvora

Kako je i najavio, don Josip Delaš održao je misu u crkvi u splitskom prigradskom naselju Sirobuji, za koju policija, kako kažu, nije znala. Nekoliko prisutnih fizički je napalo novinarku i snimateljicu zbog čega je policija privela dvojicu i pokrenula krim istragu. 

12.04.2020.