Iz medija

Karamarko ispunjava obećanje

Mirjana Rakić, ravnateljica Agencije za elektroničke medije i predsjednica njezina Vijeća, za H-Alter govori o Vladinoj odluci da raspusti Vijeće: "Moram priznati da smo u Vijeću i Agenciji ostali iznenađeni jer ne vidim da smo bilo gdje pogriješili i da nismo ispunili naše zadaće. Ne znam što je Tomislav Karamarko mislio kada je obećao ukroćivanje neposlušnih medija, ali ovo što se događa jest svojevrsno discipliniranje medijskog prostora."

12.03.2016.

Mediji opet na meti ministra kulture

Faktograf.hr

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović na sjednici na kojoj je predložen proračun za 2015. nastavio je sa započetim poslom “sređivanja” medijske scene: na njegov je prijedlog Vlada u Sabor poslala prijedlog razrješenja cijelog Vijeća za elektroničke medije, a da se nije predomislio ni oko financiranja neprofitnih medija pokazuje podatak da je proračunska stavka za njihovo financiranje srezana na ukupno tek 613 tisuća kuna. Time je nastavljen trend gušenja neprofitnih medija započet ukidanjem Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

11.03.2016.

Mirjana Rakić: Nad Vijećem je proveden politički pritisak

n1info.com

Gošća Dnevnika u 22 bila je predsjednica Vijeća za elektroničke medije, Mirjana Rakić. Na današnjoj sjednici Vlade ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije te tražio smjenu Mirjane Rakić i raspuštanje Vijeća.

11.03.2016.

Jelena Berković: Medijska metla

Aktivistkinja Platforme 112 i izvršna direktorica GONG-a: Poluge za ovladavanje HRT-om Domoljubnoj koaliciji je servirala koalicija Hrvatska raste koja je promijenila način upravljanja tim medijskim servisom.

11.03.2016.

Tarık Günersel za Fairpress: Novinar Barış İnce provest će gotovo dvije godine u zatvoru zbog akrostiha koji tvori “Lopov Tayyip”

Barış İnce, bivši urednik i sadašnji novinar lijevo orijentiranih turskih dnevnih novina BirGün, osuđen je u utorak, 8. ožujka o.g. na kaznu zatvora u trajanju od 21 mjeseca zbog toga što je „uvrijedio“ turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, izvijestio je Mapping Media Freedom.

11.03.2016.

Jane Whyatt: “Zabrinjavajuće je da se novinarke i medijske radnice u 2016. godini boje progovoriti o seksualnom uznemiravanju, napadima i cyber zlostavljanju”

Povodom obilježavanja Dana žena, Europsko udruženje novinara (EFJ) zajedno s Europskim centrom za novinare i medijsku slobodu (ECPMF) pokrenulo je platformu pod nazivom Women’s Reporting Point pomoću koje će se pratiti prijetnje upućene novinarkama, koje su sve učestalije, izvijestio je na svojoj stranici EFJ. Ova će platforma omogućiti žrtvama da prijave prijetnje putem šifrirane poruke. Izvješća napravljena na ECPMF-u prikupljat će se u bazu podataka koja će činiti osnovu analize opsega ovog problema na razini cijele Europe

10.03.2016.

Siniša Kovačić / Vršitelj naloga

OSOBA TJEDNA: Siniša Kovačić. RAZLOG: Nakon što je izglasao prijedlog smjene Gorana Radmana, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije predložio je Saboru da Kovačića izabere za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije, što je potom i učinjeno.

09.03.2016.

Istražili smo: Kako izgleda financiranje neprofitnih medija u EU?

Prva odluka novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ona o raspuštanju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, izazvala je brojne prijepore u hrvatskoj javnosti. Tportal je stoga istražio kakav je odnos državnih ministarstava i medija, s naglaskom na neprofitne, u drugim članicama Europske unije, no čini se da je ipak riječ o neusporedivim situacijama.

08.03.2016.

Kolumna Tatjane Krajač: Pod krinkom uvođenja reda pokušavaju nas cenzurirati

Za Dnevnik.hr piše iskusna reporterka Tatjana Krajač koja godinama prati hrvatsku unutarnju politiku - rad Vlade, Sabora, predsjednika i političkih stranaka.

08.03.2016.

Naš novinar nepravomoćno osuđen: Riječki sud kolumnu o Turudiću ocijenio - uvredljivom

Kolumnist Novog lista Dražen Ciglenečki jučer je u svojoj obrani istaknuo kako mu nije bila namjera narušiti ugled i čast zagrebačkog suca Turudića

08.03.2016.