Iz medija

Lud, zbunjen, Obuljen

Ministrica kulture iza zatvorenih vrata pokušava preusmjeriti više od 30 milijuna kuna iz europskih fondova, namijenjenih neprofitnim medijima, na račune komercijalnih televizijskih i radijskih postaja, pozivajući se pritom na radnu skupinu koju je sastavila bez ikakvih javnih kriterija i o kojoj ne postoje dostupni podaci.

20.11.2017.

PREDSJEDNIK DRUŠTVA PISACA TUŽI NOVINARA: Petkovića pozivaju na ostavku. "To je bijedno i kukavički!"

Predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković tužio je tjednik Novosti, odnosno novinara i pisca Jerka Bakotina, zbog polemičkog teksta o vrućoj temi - Deklaraciji o zajedničkom jeziku. Svoj tekst pod naslovom "Petković ili o kenjaži", koji je sada predmet tužbe, Bakotin je objavio sredinom svibnja ove godine u tjedniku Novosti. Bila je to reakcija na Petkovićev tekst "Bilješke uz Deklaraciju o zajedničkom jeziku", nešto ranije objavljen u Književnoj republici.

17.11.2017.

Hasanbegovićeva pravda

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa ovih je dana poništila još jedno u podužem nizu odbijajućih rješenja Ministarstva kulture kojima je ono tijekom godina onemogućavalo uvid javnosti u vlastiti rad. Povjerenica je zadala dosta opsežnu zadaću Ministarstvu kulture. Njegovi službenici za informiranje morat će prekopati cjelokupnu zatraženu dokumentaciju – a radi se, kako stoji u njezinu rješenju, o 15 kutija različitih dokumenata – i za svaku pojedinu vrstu informacije koja se u njoj nalazi donijeti obrazloženi sud bi li njezino odavanje nanijelo veću štetu privatnim osobama ili bi značilo veću korist za javnost.

17.11.2017.

TO RADIO! Radio Studentu u sedam dana slušatelji skupili novac za novi odašiljač

U samo šest dana Radio Student uspio je crowdfunding kampanjom prikupiti šezdeset tisuća kuna za novi odašiljač.

14.11.2017.

KRAJ PROCESA DUGOG TRI GODINE Novinarka Jutarnjeg oslobođena optužbe da je osramotila polikliniku Medikol

Novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić nakon tri godine sudskog postupka pravomoćno je oslobođena optužbe da je počinila kazneno djelo sramoćenja koju je protiv nje 2013. podigla privatna poliklinika Medikol.

10.11.2017.

Prodaja tiska i prihodi od oglašavanja u padu već četiri godine

novaczasve.com

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) istražila je kretanja na tržištu naklade tiska, oglašavanja i trgovine tiskom tijekom 2015. i 2016. godine. Istraživanjem su obuhvaćena 53 novinska nakladnika koji su lani prodali 73,7 milijuna primjeraka općeinformativnih dnevnika i 4,3 milijuna primjeraka općeinformativnih tjednika (nacionalnih ili regionalnih).

08.11.2017.

POSLJEDNJI INTERVJU JASNE BABIĆ: "Vodila me beskrajna radoznalost prema ljudima. Ja ljude obožavam"

Razgovor s Jasnom Babić vodili smo 3. svibnja ove godine, na dan kad je najveća istraživačka novinarka Hrvatske od strukovnog udruženja primila nagradu za životno djelo. Pojeli smo najprije slavljenički grah, a potom upalili diktafon. Iz stana u Sigetu, gdje smo se smjestili, pogled je pucao na nebo iznad Trnskog te na neboder Branimira Štulića, jedne od ikona Jasninog vremena. Razgovor, evo, objavljujemo sedam dana nakon njezine smrti, iako tako nije bilo planirano.

07.11.2017.

Explore Feed: Online mediji sami su krivi što ih Facebookova ‘raketa’ vodi u propast

netokracija.com

Facebook već posjeduje sve informacije o našim čitateljima, odnosno korisnicima medijskih brendova. Uzima im i dio oglašivačkog kolača, a ono što mediji i zarade, opet moraju djelomično ulagati u Facebook, ne bi li putem oglašavanja došli do ciljanih korisnika. I nakon svega toga Facebook pokrene eksperiment Explore Feed putem kojeg još više sreže organski, neplaćeni doseg. Koliko medijska industrija treba znakova da je krajnje vrijeme za promjenu?

27.10.2017.

Završeno ponovljeno suđenje: Još jednom pravomoćno potvrđeno da je otkaz Nataše Škaričić bio protuzakonit

Novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić dobila je pravomoćnu presudu protiv poslodavca, kojom je nakon četiri godine pravne borbe utvrđeno da je tzv. RPO ugovor s tom novinarkom imao bitna obilježja ugovora o radu.

23.10.2017.

Komu Zvonarić zvoni

Sektor za medije Ministarstva kulture dobio "stručnjakinju za medijsko zakonodavstvo".

23.10.2017.