Iz medija

INTERVJU HRVOJE ZOVKO 'Opasno je da se najmoćnija osoba u državi služi neistinama i niskim udarcima'

Zaista su niski udarci pokušaji moje osobne diskreditacije i to je nedostojno njegove funkcije, jedan odgovorni političar ne služi se takvim prljavim sredstvima. Opasno je da se najmoćnija osoba u državi služi neistinama da sam ja »skoro fizički nasrnuo«. Jer nisam nasrnuo ni na koga. To ćemo na sudu i dokazati

11.03.2019.

Komentar - Viktor Ivančić: Tama s kamelijama

Prava nevolja nije u tome što premijer Plenković ‘ne vidi problem po pitanju slobode medija’, već što ne vidi problem po pitanju vida. Što ako ga sutra zgazi tramvaj jer će prelaziti preko pruge tvrdeći da ‘ne vidi problem’ koji juri po šinama? I što ako to bude tramvaj zvan čežnja?

11.03.2019.

KOMENTAR - LADISLAV TOMIČIĆ: HRT tolerira nasilje

Kako premijer vidi činjenicu da sudski verificirana zlostavljačica još uvijek radi na HRT-u, dok se Zovko bez slične sudske presude i unatoč godinama poštenog i plodnog rada na javnom servisu izvodi pred »prijeki sud« – to Andreju Plenkoviću ostavljamo za razmišljanje ili za dogovor s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem.

10.03.2019.

Kolinda Grabar Kitarović: Od početka mandata zagovarala sam slobodu medija

Piše: Ana Brakus 

Točno je da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na početku svojega mandata pozvala na opoziv otkaza novinarki HRT –a Elizabeti Gojan, u istom paketu s opozivanjem otkaza Hloverki Novac Srzić. Učinila je to neposredno nakon inauguracije, u vrijeme kada je glavni ravnatelj HRT-a bio Goran Radman. S druge strane, predsjednica Grabar Kitarović od početka svojega mandata pokazuje potpuno nerazumijevanje uloge slobodnih i neovisnih medija. Iznosimo kratku kronologiju odnosa predsjednice prema medijima.

08.03.2019.

ZDENKO DUKA: Kako im je palo na pamet da tuže!?

Sada Uprava Hrvatske radiotelevizije jako ubrzano želi nagodbama s nakladnicima riješiti sudske tužbe koje je bahato, s osjećajem svemoći, a uz jako izdašnu potporu naših oko milijardu i tristo tisuća kuna na ime godišnje pristojbe HRT-u pokrenula protiv 36 adresanata, što fizičkih osoba novinara, što pravnih osoba nakladnika a, dakako, i protiv Hrvatskog novinarskog društva. S ponekim nakladnicima postigla je dogovor čije detalje ne znamo.

08.03.2019.

I iz Organizacije za europsku sigurnost upozoravaju da ovo što se dogodilo s Klancir nije normalno

Predstavnik za slobodu medija važne međunarodne organizacije OESS Harlem Desir danas je na Twitteru objavio kako je zabrinut zbog upada policije u redakciju portala Net.hr i legitimiranja novinarke Đurđice Klancir. “To bi se moglo protumačiti kao pritisak na novinare i ne bi trebalo postati praksa”, napisao je Desir.

08.03.2019.

Ignoriranjem novinara premijer će problem učiniti još većim

KOMENTAR - Marko Biočina 

Uspješno bavljenje politikom, među ostalim, zahtijeva i sposobnost jasne diferencijacije između bitnog i nebitnog, ozbiljnog i neozbiljnog, relevantnog i irelevantnog. Političar koji to nije sposoban, pa reagira na svaki podražaj koji osjeti, vjerojatno će već u ranoj fazi svoje karijere ikarovski izgorjeti u žaru hiperaktivnosti.

07.03.2019.

ZOVKO: NAPADAJUĆI MENE, PLENKOVIĆ ŽELI DISKREDITIRATI VRLO USPJEŠAN NOVINARSKI PROSVJED

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko protekli vikend prometnuo se u temu broj jedan u državi, toliko važnu i bitnu da se i premijer Andrej Plenković pozabavio njegovim slučajem, prozivajući ga kao nasilnika i licemjera koji nema kredibilitet voditi novinarski prosvjed. Tim povodom razgovarali smo sa Zovkom koji je ovih dana dodatno zauzet dolaskom međunarodne delegacije novinara koji su očito zabrinutiji za stanje u medijima od državne vlasti, kao i prvim ročištima u tužbi koje je protiv njega, HND-a i još 34 druga medija i novinara podigao javni servis.

06.03.2019.

Ministar kaže da je policija upala legitimirati novinarku jer je ‘možda bila dojava o bombi’. Gospodin Bošnjaković evidentno se nije zamarao čitanjem medija pa nema pojma što se dogodilo

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu kako ne zna razlog zašto su jučer dvojica policajaca legitimirala novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir, već da je to pitanje za policiju, ali i istaknuo kako policijska intervencija možda nije bila povezana s medijima, već je “možda bila dojava za nekakvu bombu”.

06.03.2019.

Nova famozna presuda protiv novina: Božo Alić uvjerio je sud da svojom monodramom nije veličao NDH. Dobit će odštetu

Doznali smo za još jednu kontroverznu sudsku presudu protiv medija. Naime, 24 sata moraju platiti deset tisuća kuna glumcu Božidaru Aliću zbog teksta iz listopada 2016. u kojem je najavljena njegova monodrama ‘Bez lustracije nema Kroacije’. Tekst je objavljen pod naslovom: ‘U Lisinskom će Alić vikati Za dom spremni’, a među ostalim u njemu piše: “Izvedbom svoje mondrame ‘Bez lustracije nema Kroacije’ glumac želi obraniti fašističku NDH”, te “Glumac žestoko brani NDH”.

06.03.2019.