Iz medija

Županijski sud potvrdio presudu; HRT je Hrvoju Zovku nezakonito dao otkaz i moraju ga vratiti na posao

predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko dobio je protuzakonit otkaz na javnoj televiziji na kojoj je do prije dvije godine obavljao posao izvršnog urednika HRT-a 4. Presudio je tako Županijski sud u Rijeci, koji je odbio žalbu HRT-a na prvostupanjsku presudu koja je također Zovku dala za pravo.

26.08.2020.

Pravda je sporovozni vlak koji ipak stiže: HRT-ov otkaz Hrvoju Zovku je nezakonit i moraju ga u kratkom roku vratiti na posao

Čini se kako je pravda u Hrvatskoj (sporovozni) vlak koji ipak stiže na odredište. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko izvijestio je javnost posredstvom društvenih mreža kako je je Županijski sud u Rijeci odbio žalbu njegovog dugogodišnjeg nekadašnjeg (i opet sadašnjeg) poslodavca HRT-a i potvrdio kako je otkaz koji mu je javni servis HRT uručio u rujnu 2018. bio nezakonit, pa ga stoga mora vratiti na posao. Dapače, HRT mora Zovka u roku osam dana vratiti na radno mjesto urednika-koordinatora i platiti mu pripadajuće troškove sa zateznom kamatom, kako se ističe.

26.08.2020.

Igor Mandić: Htio sam se upisati u Partiju i napredovati, ali nisu me htjeli jer sam bio malograđanski sin

Njegova malenkost Igor Mandić nema mobitel, automobil ni kompjutor, ali na policama radne sobe ima knjige, stotine i stotine knjiga, među njima i 30-ak koje je sam napisao. Pročitao ih je, pak, na tisuće. “Dobro, ali ne pročitaš svaku knjigu temeljito. Mnoge imaš, a da ih nisi nikad otvorio, mnoge imaš, a da si ih samo prelistao, mnoge imaš, a da si od njih malo upio, a imaš i mnoge koje su ti se zalijepile za um, pamet i prste i ne puštaju te na miru. Knjige sam svojedobno držao i u zahodu, sve dok se nisam posramio i od toga odustao”, istresao je za zagrijavanje, mazeći kućnog ljubimca mačka Pepija, u uvertiri višesatnog razgovora koji je vođen vrelog ljetnog dana u stanu na vrhu nebodera u širem zagrebačkom središtu.

 

19.08.2020.

GONGOV PREGLED Bez slobodnog novinarstva nema ni demokracije

U 2020. godini nastavio se trend ugrožavanja slobode novinarstva u Hrvatskoj, regiji, ali i u Europskoj uniji. Gong je tijekom prvih sedam mjeseci 2020. godine pratio i reagirao na niz slučajeva ugrožavanja slobode medija i profesionalnog novinarstva te pozivao na zaštitu novinarki i novinara.

04.08.2020.

Reporterka N1 Jelena Zorić: Još me boli glava od suzavca

Jelena Zorić, novinarka N1, satima je sinoć s kolegicama i kolegama snimateljima, izvještavala s beogradskih ulica na kojima su se odvijali prosvjedi. Jelenina fotografija na kojoj s mjesta događaja izvještava očiju natečenim od suzavca preplavila je društvene mreže, a mnogi su je proglasili "definicijom pravog novinarstva". Za portal Nova.rs otkriva kako je sve to izgledalo iz njene perspektive.

08.07.2020.

Hrvatsko novinarsko društvo: Da, gospodine Tudor, novinari su krivi za loš Hajduk

Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je na bizaran istup Igora Tudora na subotnjoj konferenciji za novinare na Poljudu. ''Sramotan, podcjenjivački istup Hajdukova trenera prema kolegi novinaru Slobodne Dalmacije Antoniju Juričiću. Da, da, gospodine Tudor, novinari su u ovoj zemlji krivi za sve pa za i loše rezultate Hajduka'', stoji u objavi HND-a.

05.07.2020.

Paulo Gregorović: Kako javno i državno pretvoriti u privatno

Paulo Gregorović bivši je novinar Glasa Istre, a sadašnji regionalni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske za Istru. Široj javnosti najpoznatiji je upravo kao dugogodišnji novinar Glasa Istre i sindikalist posvećen borbi za radnička prava. Iza njega je više od dva desetljeća novinarske karijere i dugogodišnje praćenje poslovanja pulskog brodogradilišta Uljanik. O toj je temi pisao sve do 2012. godine kada biva cenzuriran, odnosno urednici te novinarske kuće zabranjuju mu pisanje o Uljaniku, a 2018. dobiva i otkaz.

02.07.2020.

Politička kontrola medija: premijer protiv novinara

Na jednoj komercijalnoj televiziji s nacionalnom koncesijom sinoć je, tjedan dana prije izbora, po prvi put u ovoj predizbornoj kampanji, uspješno održana debata predsjednika najvećih stranaka u Hrvatskoj: Andreja Plenkovića (HDZ) i Davora Bernardića (SDP). Dok je Bernardić mahao papirima, a zapravo isprintanim skrinšotovima podataka koji prikazuju što sve Plenković nije napravio, a tvrdi da jeste, prethodno korištenima u HRT-ovoj političkoj tjednoj emisiji Nedjeljom u 2, tehnički premijer Andrej Plenković još je jednom uzrok svih svojih problema pronašao u novinarima. Novinari u Hrvatskoj su naime, prema mišljenju premijera na odlasku, jako hostilno nastrojeni prema njemu te sve njegove uspjehe uporno prikazuju kao neuspjehe. 

30.06.2020.

Maja Sever odgovorila na Plenkovićeve prozivke: ‘To je još jedan njegov napad na neovisno novinarstvo’

 

Davor Bernardić je tijekom emisije često gledao u papire koje je donio sa sobom, bilo je trenutaka kad se čak i izgubio u njima. Andrej Plenković mu je, pak, spočitnuo da na njima vidi logotip HRT-a te iznio prilično nevjerojatnu optužbu – da je Bernardića za sučeljavanje priprema novinarka HRT-a Maja Sever. To je ponovio više puta tokom RTL Duela.

 

 

 

30.06.2020.

Plenković objasnio zašto je na sučeljavanju s Bernardićem spominjao Maju Sever

U obilasku sedme i osme izborne jedinice premijer Andrej Plenković u Kastvu obratio se novinarima te između ostalog komentirao jučerašnju debatu. U jednom trenutku sučeljavanja Davor Bernardić tražio je jedan u nizu papira sa snopa koji je donio u emisiju, a Andrej Plenković ga je upitao je li ga Maja Sever, novinarka HRT-a, pripremala za sučeljavanje.

29.06.2020.