Priopćenja

OTVORENO PISMO HND-A PREDSJEDNIKU HRVATSKE AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA ANTI ŽIGMANU

U Otvorenom pismu predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) Anti Žigmanu, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko reagirao je na arbitrarnu odluku o isključenju novinarke Valentine Wiesner s konferencije „Zaštita potrošača u osiguranju i mirovinskoj štednji – EU strategija i hrvatska praksa“. U pismu Zovko ističe da je nedopustivo da javna institucija, regulator financijskih institucija, arbitrarno isključuje jednu novinarku koja ih sektorski prati te da se to ne može okvalificirati drugačije nego kao pokušaj cenzure. U nastavku pismo prenosimo u cijelosti.

06.09.2023.

REAGIRANJE HND-A NA TEKST IZVRŠNOG UREDNIKA ZADARSKOG LISTA: KVAZI NOVINARSTVO IZ LABAROTORIJA SLOVAČKOG FONDA J&T

Tekst naslova “Hrvatsko novinarsko društvo pokazalo kronično nepoznavanje situacije u Glasu Istre” koji je jučer u Zadarskom listu potpisao njegov izvršni urednik Toni Perinić, a promptno su ga prenijeli i ostali mediji u vlasništvu J&T fonda - Glas Istre i Novi list - zorno pokazuje koliko je potpredsjednica HND-a Chiara Bilić bila u pravu s ocjenom da je Perinić sramota za novinarstvo. 

01.07.2023.

REAGIRANJE HND-A NA TEŠKU SITUACIJU U GLASU ISTRE

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poslalo je dopis predsjednici Uprave Novog lista Ankici Kruljac i članu uprave Glasa Istre Ivici Božanu, s obzirom na tešku situaciju u jedinom dnevnom istarskom listu Glasu Istre. Dopis u nastavku prenosimo u cijelosti.

26.06.2023.

HND: TRAŽIMO DA BAČIĆ BUDE ISKLJUČEN IZ SVIH MEĐUNARODNIH TIJELA U KOJIMA PREDSTAVLJA HRT

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je izborom Kazimira Bačića u International Broadcasting Committee EBU-a. Kazimir Bačić je bivši ravnatelj HRT-a i Uskokov osumnjičenik u velikoj korupcijskoj aferi. Mandat su mu obilježili brojni skandali, otkazi nepoćudnima, cenzura i marginalizacija stručnih ljudi te, na žalost, egzodus brojnih kolegica i kolega s HRT-a. U Bačićevu mandatu pokrenuto je čak 36 tužbi protiv novinara i medija s odštetnim zahtjevima u iznosu većem od tada dva milijuna kuna.

07.06.2023.

HND-OV APEL MEDIJIMA : SUZDRŽITE SE OD BILO KAKVOG SENZACIONALISTIČKOG IZVJEŠTAVANJA O POVRATKU HRVATSKIH DRŽAVLJANA IZ ZAMBIJE

Hrvatsko novinarsko društvo apelira na sve novinarke, novinare i medije koji izvještavaju o povratku hrvatskih državljana iz Zambije i njihove djece da se suzdrže od bilo kakvog senzacionalističkog izvještavanja, već da izvještavaju u skladu s postulatima novinarske struke.

03.06.2023.

ODGOVOR HND-A NA PRIJAVU SLObodne DALMACIJE PROTIV DOGRADONAČELNIKA SPLITA BOJANA IVOŠEVIĆB

Uredništvo dnevnog lista Slobodna Dalmacija prijavilo je Hrvatskom novinarskom društvu dogradonačelnika Splita Bojana Ivoševića zbog, kako je u prijavi navedeno, „neprimjerenog odnosa prema novinaru Slobodne Dalmacije Marku Didiću“.

22.05.2023.

HND OSUĐUJE HAJKU NA TJEDNIK NOVOSTI

Hrvatsko novinarsko društvo izražava zabrinutost sustavnom kampanjom koja se lažnim i opasnim optužbama protiv tjednika Novosti i novinara i novinarki koji rade u njemu sada prebacila i u saborske klupe. Zadnje dvije saborske sjednice obilježile su sramotne opasne i neprihvatljive izjave saborskih zastupnika poput Željka Sačića (Hrvatski suverenisti), koji je optužio Novosti za širenje protuhrvatske propagande, a hrvatske Srbe za poticanje na terorizam i širenje četništva. Sačića je podržao mostovac Nikola Grmoja tvrdeći da se Novosti ne bave pitanjima koja su od interesa srpske nacionalne manjine, iznoseći pritom opasnu tezu da bi se smjele baviti samo tim pitanjima.

09.05.2023.

HND - OGRANAK SPLITSKO - DALMATINSKE ŽUPANIJE: OŠTRO OSUĐUJEMO ISTUP ZAMJENIKA GRADONAČELNIKA SPLITA BOJANA IVOŠEVIĆA

Hrvatsko novinarsko društvo oštro osuđuje istup zamjenika gradonačelnika Splita Bojana Ivoševića, koji je ovog ponedjeljka prozvao Dalmatinski portal i novinarku Živanu Šušak Živković tvrdeći da 'odrađuju prljavi posao' za njegovu političku konkurenciju. Povod Ivoševićevom istupu je tekst u kojemu se problematizira izmjena pravilnika o korištenju gradskih 'kadrovskih' stanova i činjenica da će taj potez barem neizravno u budućnosti imati utjecaj na status njegova oca, također korisnika gradskog stana.

08.05.2023.

HND: GOVOR MRŽNJE HRVATSKOG TJEDNIKA SLUČAJ JE ZA TIJELA KAZNENOG PROGONA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje huškačke tekstove i poticanje na mržnju prema kolegicama i kolegama koji rade u tjedniku Novosti i na Vidi TV, a koje je u zadnjem broju objavio Hrvatskih tjednik. U tekstu koji potpisuje Ivica Marijačić doslovce se navodi kako "Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dvama Pupovčevim medijskim gnijezdima za specijalni rat protiv Hrvatske". Ovakvom izrazito opasnom tekstu prethodila je grozomorna naslovnica koja glasi: "Plenković ovo plaća 600 000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dvaju gnijezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske".

24.04.2023.

PREDSJEDNIK HND-A U PISMU MINISTRU MALENICI: IZMJENE ZKP-A ŽESTOK UDAR NA SLOBODU MEDIJA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u petak ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu da najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku predstavljaju žestok udar na slobodu medija. Zadnje izjave suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića to dodatno potvrđuju.

27.03.2023.