Aktualno

Aktualno - vijesti

Konferencija za novinare HND-a ispred DORH-a

Hrvatsko novinarsko društvo na konferenciji za novinare/ke, koja će se održati u srijedu, 6. prosinca 2023. s početkom u 11 sati ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (Gajeva ulica 30a u Zagrebu), još jednom će  upozoriti javnost na činjenicu da 16 mjeseci od tragične smrti kolege Vladimira Matijanića i šest mjeseci nakon što je Državno odvjetništvo prikupilo sve dokaze i završilo istragu nema odluke o okolnostima njegove smrti i kažnjavanju odgovornih.

05.12.2023.

Prijave za godišnje nagrade i priznanja HZSN-a za 2023. godinu

Hrvatski zbor sportskih novinara do 12. siječnja 2024. godine prima prijedloge za godišnje nagrade i priznanja HZSN-a za 2023. godinu.  U suradnji HZSN-a i HOO-a bit će dodijeljena i Nagrada „Milka Babović“ za medijsko praćenje ženskoga sporta, priopćili su iz HZSN-a. 

 

05.12.2023.

Španjolski mediji tuže Metu zbog "nelojalne konkurencije", traže 550 milijuna eura

Više od 80 španjolskih medija podiglo je u ponedjeljak tužbu protiv Mete, matične kuće Facebooka i Instagrama, koju optužuju da nije poštivala europsku regulativu vezano uz zaštitu privatnih podataka, priopćilo je udruženje koje predstavlja medijske kuće.

04.12.2023.

HND: Potpišite peticiju protiv zakona opasnih namjera!

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ovom peticijom traži od Vlade Republike Hrvatske da odustane od uvođenja novog kaznenog djela "Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" (članak 307.a Kaznenog zakona). Smatramo da je riječ o zakonu opasnih namjera koji je usmjeren protiv novinarske profesije i interesa javnosti te se protivimo njegovu uvođenju.

Peticiju možete potpisati ovdje.

04.12.2023.

EU: postignut dogovor o direktivi protiv SLAPP tužbi

Države članice EU-a i Europski parlament postigli su u četvrtak politički dogovor o novim pravilima za zaštitu novinara i aktivista za ljudska prava od strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP), koje služe za zastrašivanje i ušutkavanje kritičara.

03.12.2023.

Skupština HND-a – Uključivanje mladih novinarki i novinara u rad Društva glavni je prioritet

Borba protiv prijedloga Kaznenog zakona kojim se kažnjava curenje informacija, daljnji odlazak na terene, posjeti ograncima, nastavak naših zagovaračkih politika, privlačenje mladih u naše članstvo, posebno studenata i studentica, rad na novom Statutu, predstavljanje HND-ovih modela financiranja, zaštita novinarki i novinara te obnova Doma, neki su od naših glavnih ciljeva u idućoj godini, naglasio je u svom izvješću na 69. redovitoj skupština Hrvatskog novinarskog društva (HND) predsjednik Društva Hrvoje Zovko.   

02.12.2023.

Zaključci 69. godišnje skupštine Hrvatskog novinarskog društva

Na 69. skupštini Hrvatskog novinarskog društva održanoj 2. prosinca 2023. godine u
Novinarskom domu, doneseni su sljedeći zaključci, koje prenosimo u cjelosti 

02.12.2023.

EFJ u Zagrebu organizira skup o održivom lokalnom novinarstvu

Europska federacija novinara (EFJ) organizira dvodnevni skup o održivom novinarstvu za lokalne zajednice u Zagrebu od 4. do 5. prosinca 2023., u sklopu projekta lokalnog prekograničnog novinarstva (CBLocal) sa partnerima: Journalismfund, Europa tranzicije i Stockholm School of Economics.

02.12.2023.

HND: natječaj za najbolje novinarske radove u 2023. godini

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je natječaj za najbolje novinarske radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine.

01.12.2023.

Anita Markić nova povjerenica za informiranje

Hrvatska je u četvrtak dobila novu treću povjerenicu za informiranje, Hrvatski sabor na tu je dužnost, na pet godina, tajnim glasovanjem izabrao Anitu Markić, voditeljicu Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave. GONG je utvrdio kako je ovim izborom zarobljena još jedna nezavisna institucija.

01.12.2023.