Iz medija

Kada riječi postaju oružje

Je li isto kada netko s političke govornice ili putem medija poruči drugome da je budala, filofašist ili nesposobnjaković kao kada se proziva neki narod da je genocidan, omalovažava nečija spolna orijentacija ili prijeti fizičkim uništavanjem političkih suparnika uz usklike "Za dom spremni!"? Netko će sve te verbalne eskapade nazvati pukim političkim folklorom i demokratskim pravom na slobodu govora, drugi će dio izrečenog ipak smatrati vrijeđanjem i klevetanjem, dok će treći naći i elemente govora mržnje. Tko je u pravu?

23.03.2016.

Nastavak procesa Linić vs. Šota: Novinarka je vjerno prenijela Šotine riječi

Izvještaj koji je poslala Helena Šupraha, dopisnica Hine iz Rijeke, prenio je portal Index, i njezin izvještaj je bio temelj za jednu od dviju tužbi bivšeg ministra Slavka Linića koji poduzetnicu Slavicu Šota tereti za dvije klevete i uvredu.

23.03.2016.

Zašto je zapravo zabranjen “Montirani proces”?

Odluka programskog kolegija HRT-a o ukidanju „Montiranog procesa“ pravno je dvojbena na više razina.

23.03.2016.

Nova vlast teško shvaća ulogu medija u demokratskom društvu

Piše: Vesna Alaburić

 

Za smjenu predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić nije predočen nijedan dokaz o postojanju zakonom definiranog razloga za razrješenje.

 

22.03.2016.

'Snimili su me za sporni Montirani proces, nema tu antisemitizma'

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, potvrdio je za Tportal da je sudjelovao u snimanju priloga za Montirani proces, emisiju koja je odlukom novog vodstva Hrvatske radiotelevizije skinuta s programa. Objašnjenje Joze Barišića, v. d. ravnatelja Poslovne jedinice Program, prema kojem je urednica Ružica Renić Andrijanić odbila autorizaciju scenarija jer je jedan skeč bio naslovljen 'Židovi će sravniti cijeli svijet', Krausu je neprihvatljivo, baš kao što mu je neprihvatljiv izostanak službene reakcije na marširanje Zagrebom uz povike 'Za dom spremni'.

22.03.2016.

RAZRJEŠAVA SE MISTERIJ UBOJSTVA DVOJICE RUSKIH NOVINARA U JEKU RATA 1991.?

Najnovija istraga koju je zbog ratnih zločina 1991. pokrenulo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo mogla bi istražitelje odvesti i do nikada službeno razjašnjenoga ubojstva dvojice ruskih novinara, Genadija Kurinoja i Viktora Nogina, koje su nepoznate osobe u uniformama likvidirale 1. rujna 1991. na državnoj cesti Hrvatska Kostajnica - Petrinja u mjestu Panjani.

22.03.2016.

Upućene prijetnje portalu Insajder.net i uredniku informativnog programa B92: „Veoma često dobivam vrlo brutalne prijetnje, kao i ovog puta"

Kako javlja portal Insajder.net, njihova redakcija proteklih je tjedan dana primila više prijetnji smrću, kao i direktne prijetnje Brankici Stanković, odgovornoj urednici Insajdera, i Veranu Matiću, glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa B92. Prijetnje su prijavljene nadležnom tužiteljstvu, a Brankica Stanković, Veran Matić, Irena Stević, novinarka Insajder.neta, i Miodrag Čvorović, direktor i producent Insajder produkcije, dali su izjave povodom podnesene kaznene prijave.

22.03.2016.

BARIŠIĆ OTKRIVA ZAŠTO JE UKINUT 'MONTIRANI PROCES': 'Tko god bi danas želio ugušiti slobodu medija, bio bi potpuno izvan konteksta'

'Tko god bi danas želio ugušiti slobodu medija, bio bi potpuno izvan konteksta. Pa, tko će danas spriječiti bilo kakvu informaciju da iziđe na svjetlo dana? Toliko smo umreženi i brzi da je to potpuno nemoguće. Drugo, s kojim ciljem? Što dobivate cenzurom, zataškavanjem, progonom novinara? Moramo naučiti biti društvo dijaloga i svi poraditi na kvalitetnijoj komunikaciji. Što se mene tiče, radit ću vrlo transparentno. Javnost, naši gledatelji koji nam plaćaju pristojbu, ima pravo znati što radimo njihovim novcem i kamo on ide', kaže Barišić.

21.03.2016.

Šoša više nije glavni urednik Trećeg: Razbijeno zrcalo moderne i progresivne Hrvatske

Koliko god to bilo protivno onom što nalažu stroge novinarske forme i koliko god urednici to ne voljeli, ovaj tekst ne može početi drugačije nego priznanjem: autor ovog teksta je naivac i diletant, lako moguće jalnuški! A kad si naivac i diletant onda i nije čudo da koji dan prije 8. ožujka s veseljem proučavaš obavijest kako na HRT3 samo što nije startalo »Treće proljeće«. Jest, HRT su već dobrano zahvatile promjene, nova metla mete redom sve pazeći da ne ostane ništa iz prošlog sistema, ali neće valjda dirati i Treći i njegova glavnog urednika Deana Šošu! Same poslastice.

21.03.2016.

Sor: Karamarko je konačno rekao zašto smo maknuti s HRT-a

n1info.com

Gost Dnevnika u 18 je bio Borna Sor, satiričar News Bara i nedavno ukinutog Montiranog procesa.

21.03.2016.