Iz medija

'Žao mi je što tekst nisam poslala svima'

Zato što je dva dana prije izbora Hrvatskoj kršćansko-demokratskoj uniji (HKDU) poslala neobjavljen kolegičin tekst, novinarka Hine Smiljanka Škugor dobila je izvanredni otkaz.

06.10.2016.

Bivši HDZ-ov savjetnik za medije s HRT-om potpisao ugovor vrijedan 500 tisuća kuna

HRT-ov natječaj, odnosno javni poziv za nabavu dvadeset jedne emisije od neovisnih proizvođača, trajao je do 1. listopada, no mnogi su vanjski suradnici dobili ugovore s HRT-om i prije isteka tog roka.

04.10.2016.

Hina: Ukrala je tekst; novinarka: Poslala sam ga HKDU-u

Smilja Škugor tvrdi da HKDU nije proslijedio teskt medijima, a da to nije učinila ni ona. Kaže da zna tko je poslao tekst. 

03.10.2016.

ISPOVIJEST JEDNOG OD NAŠIH NAJUSPJEŠNIJIH NOVINARA Kako je na presici izludio Tuđmana i kako je zbog njega proglašeno primirje u Kongu

Prve je tekstove objavio u Slobodnoj Dalmaciji, onda prelazi u iransku novinsku agenciju pa u AP. Slijede Somalija, Ruanda , Kongo, Egipat, Filipini...

03.10.2016.

PITANJE ODGOVORNOSTI: Mediji po mjeri Donalda Trumpa

Direktorica BBC Radija Helen Boaden odlučila je napustiti BBC nakon 34 godine, i u svojem govoru nakon ostavke jučer na Prix Italia festivalu u Lampedusi, osvrnula se na svoju karijeru i trendove koji mijenjaju profesiju na način koji bi nas sve trebao zabrinuti. Čine li mediji dovoljno da objasne i istraže okolnosti u kojima se vijesti događaju, koliko su u natjecanju za pažnju publike odgovorni za pojavu novih, nekonvencionalnih anti-političara i promjene u javnom diskursu – tek su neka pitanja koja je u svojem govoru postavila 60-godišnja radijska urednica i novinarka na BBC-u od 1983. godine.

03.10.2016.

Reportaža s kraja svijeta: Gotovo zaboravljeno pitoreskno mjesto kod Pitomače do kojega vodi viseći 'most slatkih poljubaca'

Kaj svijeta s današnjim komunikacijama teško je naći i na „kraju svijeta“, ali Križnica kod Pitomače prilično podsjeća na nj. Ondje riječni meandri Drave, zajedno sa zamrlim rukavcima Stare Drave, rastu jedni na drugima kao latice u cvijetu. Kad se u to umiješa još „luđa“ državna granica, oni koji vole biti „nigdje“ – bit će na svom. Turisti koji dođu vraćaju se, a dio malobrojne domaće čeljadi, kaže, otišao bi, samo kad bi mogao.

02.10.2016.

Hoće li doći do smanjenja pristojbe HRT-a ili je MOST odustao od tog uvjeta? Grmoja: Za komentar toga morat ćete pričekati kraj pregovora s HDZ-om

Još za vrijeme kampanje vodile su se polemike oko smanjenja pristojbe HRT-a s 80 na 65 kuna, što se nakon izbora pokazao kao jedan od sedam Mostovih uvjeta pri pregovorima za sastavljanje Vlade s HDZ-om. Nakon što je Europska unija radiotelevizija (EBU) uputila oštro pismo čelnicima HDZ-a i Mosta Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu, u kojem je izrazila duboku zabrinutost zbog „potkopavanja“ HRT-a kao javnog servisa najavom smanjivanja iznosa RTV pristojbe, provjerili smo u kojoj su fazi pregovori Mosta za postizbornu koaliciju s HDZ-om, a koji se tiču Mostova uvjeta smanjenja pristojbe. 

30.09.2016.

Apsolutni “teror” na HRT-u: Prijeti li se otkazom Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić te mijenja li se Etički kodeks radi smjene sadašnjeg Etičkog povjerenstva?

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je jučer čelništvo HRT-a jer je zaprijetilo otkazima dvjema novinarkama, Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić. Naime, HND je u priopćenju najoštrije osudio odluku v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da upozorenjem pred otkaz kazni predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u Sanju Mikleušević Pavić, te pokrene postupak za izvanredni otkaz predsjednici Etičkog povjerenstva na HRT-u Mirni Zidarić. Također su osudili i Kovačićevu odluku da do kraja rujna provede izmjene Etičkog kodeksa HRT-a, kako bi, kako tvrde, mogao smijeniti sadašnji sastav Etičkog povjerenstva. 

27.09.2016.

HND protiv Kovačićevih kazni za "verbalni delikt" novinarkama, HRT opovrgava tvrdnje o otkazima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je osudilo vodstvo HRT-a tvrdeći da zbog "verbalnog delikta" prijeti otkazima dvjema novinarkama, no s HRT-a je odmah demantirano da Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić prijeti gubitak radnog mjesta.

26.09.2016.

Stiže kraj interneta kakvog poznajemo! Facebook, YouTube, Google... - više ništa neće biti isto?

Slobodna Dalmacija

Zamislite na trenutak sljedeći scenarij: surfate internetom i na jednom od portala naišli ste na tekst koji vas je toliko oduševio da ste ga istog trenutka odlučili podijeliti s prijateljima na Facebooku.

24.09.2016.