Iz medija

STRUČNA ANALIZA Koji poznati mediji pišu istinu, a koji serviraju čiste laži?

Nije novost da već duže vrijeme živimo u svijetu u kojem se laži sve uspješnije predstavljaju i prihvaćaju kao činjenice. Internet i društvene mreže omogućili su ljudima da vrlo lako dolaze do informacija i vijesti koje žele čuti, neovisno o tome jesu li istinite ili ne, da žive pod informacijskim zvonom po vlastitom odbiru.

08.03.2017.

Stanuje li pravda na Općinskom sudu i kako se to utvrđuje?

Protiv poplave alternativnih činjenica i govora mržnje na medijskim marginama, rijetko se kome da boriti, pa smo tek nedavno dobili prve presude protiv pojedinih medija koji su oblatili neke od vrijednih kolega, poput Hrvoja Zovka s HRT-a.

06.03.2017.

KAKO AMERIČKA VLADA VIDI HRVATSKU: Korupcija, pritisci na medije, nasilje prema manjinama… i još puno toga

Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki State Department o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016.

06.03.2017.

Damir Šagolj je najbolji Reutersov fotoreporter u 2016.

Reutersov fotograf Damir Šagolj osvojio je nagradu medijskog giganta za fotoreportera godine za svoj rad u 2016. godini.

04.03.2017.

Budućnost New York Timesa

Političke i ekonomske promjene dovele su velikana američkog novinarstva pred velike odluke. Kako se najpoznatiji predstavnik tradicionalnog novinarstva nosi s tehnološkim promjenama, novim modelima financiranja i rastućim i promjenjivim zahtjevima čitatelja? Novi izvještaj o planovima i budućnosti New York Timesa pokušava odgovoriti na ta pitanja.

02.03.2017.

Kolindin posjet Americi proglašen je državnom tajnom

Nakon što je Ured predsjednice Indexu odbio dati protokol putovanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD, tvrdeći da on ne postoji, odbili su nam dostavu putnog obračuna pod izlikom da smo dosad previše toga pitali, ali sada su cjelokupno putovanje predsjednice proglasili najvećom tajnom i to zbog ugrožavanja njene osobne sigurnosti!?

02.03.2017.

Kako su nas provalili

Provalnici su u mjesnu zajednicu ušli upravo kroz prostorije koje dijelimo s još nekoliko udruga. Ušli su, nimalo suptilno – koristeći kliješta i pajsere – kroz Forumovu i u druge prostorije. Zanimljivo, u sve su provalili osim u onu koju koristi lokalni HDZ. Svako zaključivanje na temelju ove činjenice unaprijed odbacujemo.

01.03.2017.

'Podjele u društvu jače su nego ikad, Sanader je ekscese rezao na vrijeme'

Mirjana Rakić, ravnateljica Agencije za elektroničke medije (AEM) i predsjednica Vijeća za elektroničke medije (VEM) te dugogodišnja novinarka Hrvatske radiotelevizije (HRT), u razgovoru za tportal analizira podijeljenost u hrvatskom društvu, nekažnjavanje govora mržnje te neodlučnost aktualne vlasti, što je osjetila i na vlastitoj koži jer već godinu dana čeka da Vlada prihvati njezinu ostavku. 'To su ljudi koji trebaju početi odlučivati, a ne odgađati ili probati s vremenom pomiriti dvije strane. Nema pomirenja u tome', rekla je u intervjuu Rakić, s kojom smo razgovarali i o stanju na HRT-u, novom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću te događanjima oko Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i smjene ravnatelja Hrvoja Hribara.

28.02.2017.

Napadači na Miljuša bili su poznati policiji neposredno nakon napada!?

U ekskluzivnom intervjuu za Fairpress UNCUT, novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš otkriva da je policija istu noć nakon napada znala identitete dvojice muškaraca koji su ga napali.

26.02.2017.

MINISTRICA OBULJEN PO NEPROFITNIM MEDIJIMA HASANBEGOVIĆEVIM KORAKOM

Vlada je na sjednici u Sisku amenovala Prijedlog uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2017. godinu.

24.02.2017.