Iz medija

HNiP optužio Hinu za cenzuriranje i političko pogodovanje; Obratov: Optužbe o cenzuri su u potpunosti neistinite i na mene kao glavnog urednika nitko nije utjecao

Na adresu Fairpress redakcije stigao je Poziv HNiP-a na intervenciju Vlade u Hini zbog cenzure i političkog pogodovanja. Naime, HNIP je pozvao Ministarstvo kulture RH i Vladu RH da slijedom svojih nadležnosti i temeljem Zakona o Hini žurno provjere postupanje čelništva HINA-e: Upravnog vijeća, ravnateljice i glavnog urednika Hine, a vezano uz informacije dobivene od članova HniPa da se u HINA-i provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost.

21.09.2016.

ULTIMATE HACK: Tko to pokušava srušiti Internet?

Netko uči kako srušiti Internet. Posljednjih godinu ili dvije dana zabilježeni su pokušaji da se probije zaštita kompanija koje vode ključne dijelove mreže. Radi se o napadima precizno usmjerenima da otkriju koliko dobro se mogu braniti kompanije i što je potrebno kako bi ih se isključilo. Ne zna se tko stoji iza ove serije napada, ali izgleda kao akcija velike nacionalne države s brojnim stanovništvom. Kina i Rusija prve su što padaju na pamet.

20.09.2016.

Rezanje pretplate HRT-u: kvalitetna ideja ili još jedan Mostov populizam?

Smanjenje RTV pristojbe s 80 na 65 kuna HRT-u na godišnjoj bi razini iz ruku izbio oko 228 milijuna kuna. Dogodi li se to odmah, s HRT-a upozoravaju da će najprije stradati program, a potom će uslijediti otpuštanja jer takav udarac ne bi mogli amortizirati.

17.09.2016.

Nove prijetnje predsjedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću

Nakon što su predsjedniku Nezavisnog udruženju novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću upućene prijetnje putem Facebook-a zbog teksta  NEDIM SEJDINOVIĆ: OD MAGELANA DO SRBIJE I ISIL-A, pristigle su i nove prijetnje smrću, ovoga puta preko PTT organizacije. Prijetnje su upućene anonimnim pismom, koje je pristiglo na adresu NDNV-a i naslovljeno je na predsjednika Nedima Sejdinovića. NDNV je prijetnje smrću prijavio policiji, a o slučaju je obaviješteno i Više javno tužiteljstvo u Novom Sadu. 

17.09.2016.

Siniša Kovačić: 'Tko preuzme HRT s manjom pristojbom morat će dijeliti otkaze'

Tko će voditi HRT nakon 1. listopada kada istječe mandat v. d.-a glavnog ravnatelja Siniše Kovačića, pitanje je na koje još nema odgovara. Naime, Kovačiću je Vladinom Uredbom produljen mandat za 26 dana jer mu je šestomjesečni mandat vršitelja dužnosti bio istekao 5. rujna. Nova vlada još nije formirana, a Sabor do konca rujna neće stići raspisati novi natječaj i izabrati novog šefa Prisavlja. 

15.09.2016.

Serija 'Novine' ide u svijet, a HRT od straha ne zna što bi s njom

Keshet International, izraelska medijska kompanija koja distribuira televizijski program i u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji, otkupila je globalna distribucijska prava na seriju 'Novine' u režiji Dalibora Matanića i produkciji Drugog plana. No HRT, kojem bi 'Novine' uz 'Crno-bijeli svijet' trebao biti udarni forte ove jeseni, to kao da ne zanima.

14.09.2016.

Facebook i Google morat će plaćati korištenje glazbe i medija

Stižu teška vremena za Facebook, Twitter, YouTube i Google u Europi, otkako je Europska komisija poželjela prisiliti internetske divove da počnu plaćati za isječke koje koriste, primjerice iz medija ili s glazbene scene. Time EK ispunjava želje izdavačkih i medijskih kuća, kao i glazbene industrije.

09.09.2016.

SARAH HARRISON 'Čvrsto vjerujem u stvari za koje se borim i ovisnica sam o adrenalinu '

"Moja motivacija, dok sam pomagala Snowdenu, bila je šira od toga da priskočim osobi koja je u nevolji. Nakon što sam vidjela na koji je način Chelseu Manning tretirala američka vlada, kako je mučena i osuđena na 35 godina zatvora, odlučila sam pokazati budućim zviždačima da postoji i druga mogućnost." 

09.09.2016.

Fra Ma Fu u inat bitangama i protuhama

virovitica.net

Dugi Fra Ma Fu festival još nije završio, pred nama su još tri dana sadržajnog programa za građane i goste Virovitice. Iako se uvijek čeka završetak ovakvih manifestacija kako bi se napravila rekapitulacija, procijenila i ocijenila uspješnost, ocjenjivanje ovog našeg festivala reportaže i reportera počelo je već sada.

07.09.2016.

Iz prve ruke: Najsnažniji dojmovi hrvatskih vanjskopolitičkih novinara

Za tjedan dana na policama hrvatskih knjižara naći će se jedinstveno literarno izdanje, nudeći čitateljima uvid u svijet iz perspektive domaćih vanjskopolitičkih novinara. 'Naš čovjek na terenu' u ovom slučaju moćan je kolektiv iskusnih reportera iz tiskanih i elektroničkih medija, prigodno okupljenih da s javnošću podijele i sve ono što dosad nisu - kako se, recimo, osjećaju kada se kamere ugase, što o Jugoslaviji možemo naučiti od vojnika Polisarija, zašto je važno imati Vegetu na Sejšelima, kakav talog sjećanja nose s Lampeduse, iz Ukrajine, Sirije...

07.09.2016.