Preminula Branka Starčević dugogodišnja predsjednica Ogranka umirovljenih novinara HND-a

Dugogodišnja predsjednica Ogranka umirovljenih novinara i članica Središnjeg odbora HND-a Branka Starčević umrla je u osamdeset četvrtoj godini života. Godinama je predano i vrlo aktivno vodila i bila glavni pokretač  aktivnosti u Ogranku umirovljenih novinara, zalažući se za bolji položaj i bezbrižnije umirovljeničke dane starijih kolegica i kolega.

27.11.2021.

Festival Media in Time - Maja Sever: Novinarke su izloženije napadima i manje plaćene

Žene, mediji i (ne)moć tema su dvodnevnog „Media in Time” novinarskog festivala koji je u petak počeo u Vinkovcima, a na njemu sudjeluju novinari, medijski djelatnici i ostali stručnjaci iz Hrvatske, BiH i Sjeverne Makedonije.

26.11.2021.

HRT raspisao natječaj za ravnatelje programa, poslovanja, produkcije i tehnologije

HRT je u petak objavio javni natječaj za nove ravnatelje programa, poslovanja, produkcije i tehnologije na koji se kandidati mogu prijaviti u roku 15 dana od objave u Narodnim novinama. Svaki kandidat u prijavi za natječaj za nekog od novih ravnatelja HRT-a treba, između ostaloga, dostaviti dokaz o najmanje 10 godina radnog iskustva, ali i izvornik izjave ovjerene kod javnog bilježnika da nije u sukobu interesa.

26.11.2021.

Vjesnik d.d. i sindikat predlažu izmještanje i otkup nekretnina u kompleksu Vjesnika

Uprava Vjesnika d.d. i Sindikat grafičara i medija uputili su državi kao većinskom vlasniku apel za izmještanje tiskare, ali i za kupnju njezinih preostalih nekretnina u kompleksu Vjesnika procijenjenih na oko 10,5 milijuna eura.

26.11.2021.

Prikaži sve

INTERVJU - Mogens Blicher Bjerregård: Moramo biti na oprezu jer postoji sustavno i strateško korištenje fenomena tužbi protiv novinara

Razgovarao: Ante Pavić 

Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ), u petak i subotu boravit će u Zagrebu kako bi sudjelovao na Godišnjoj skupštini EFJ-a kojoj su domaćini Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH). Bjerregårdu, koji je inače šest godina predsjedavao Danskim udruženjem novinara, postavili smo nekoliko pitanja o stanju u novinarstvu danas, u vremenima velike nesigurnosti za novinare. On smatra da se samo efikasnim organiziranjem i zajedništvom novinarki i novinara mogu prebroditi današnji problemi u kojima se našlo novinarstvo.

07.10.2021.

OSAMDESET GODINA OD SMRTI OTOKARA KERŠOVANIJA – „Dopusite da završim misao“

Prije točno osamdeset godina na današnji dan 9. srpnja 1941. umoren je od strane ustaških zločinaca, s još trojicom svojih supatnika, veliki čovjek, intelektualac, publicist i novinar Otokar Keršovani. Hrvatsko novinarsko društvo svake godine u spomen na tog izuzetnog čovjeka dodjeljuje novinarsku nagradu Otokar Keršovani za životno djelo.

09.07.2021.

Ana Mlinarić: Imam osjećaj velike odgovornosti da izvještavam najbolje što mogu

Razgovarao: Ivica Buljan

Dobitnica nagrade Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo Ana Mlinarić svojim je izvještavanjem osvojila gledatelje, kao što je to svojedobno radio i njezin stric Marko na nogometnim terenima. Ana za naš portal govori o tome koliko joj i što znači ovo priznanje struke te o novinarstvu i svojoj novinarskoj karijeri.

28.05.2021.

Mato Jerkić - dobitnik nagrade Otokar Keršovani za životno djelo: Novinarstvo mi je u krvi

Razgovarao: Ivica Buljan

Ovogodišnji dobitnik novinarske nagrade Otokar  Keršovani za životno djelo Mato Jerkić iz Belišća, među starijim je aktivnim novinarima u Hrvatskom novinarskom društvu. Naš sugovornik prošao je sve faze novinarskog rada i stvaralaštva, od klasičnog izvještavanja u tiskanim i elektronskim medijima, pa do kreiranja sadržaja, programa ili koncepcije glasila i medija. S Matom smo razgovarali o njegovoj skoro polustoljetnoj novinarskoj karijeri i o stanu u našem novinarstvu i lokalnim medijima.

18.05.2021.

Prikaži sve

EP traži mjere protiv strateških tužbi za ušutkavanje medija

Europski je parlament u četvrtak velikom većinom glasova usvojio izvješće kojim poziva na donošenje mjera na europskoj razini protiv SLAPP-tužbi, pravnih postupaka koji se ciljano pokreću kako bi se ušutkali mediji, kao i nezakonodavnih mjera za zaštitu novinara u vidu fondova za žrtve tužbi.

U izvješću usvojenom s 444 glasa za, 48 protiv i 75 suzdržanih eurozastupnici su predložili niz mjera za borbu protiv prijetnje koju strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) predstavljaju za novinare, nevladine organizacije i civilno društvo u Europi. 

11.11.2021.

Safe Journalists: Hrvatskom novinaru Dragi Hedlu prijetio suprug uhićene bivše ministrice

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, policija je tijekom jutra 10. studenog uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Gabrijelu Žalac, zbog afere "Software" i sumnje na sudjelovanje u prevari u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU-a. Novinari su se nakon uhićenja okupili ispred kuće Žalac u Vinkovcima, dok je policija obavljala pretragu kuće i dva automobila ispred kuće bivše ministrice. Suprug uhićene Mario Žalac pojavio se ispred kuće i počeo dovikivati novinarima: "Hvala vam svima!", nakon čega se posebno obratio novinaru Dragi Hedlu riječima: "Gospodine Hedl, kako ste? Znam sve o vama, Hedl! Zapalite svijeću za Sisvete”. Nakon tih riječi, krenuo je i fizički prema novinarima, ali ga je policija u tome spriječila.

11.11.2021.

Safe Journalists: Hrvatski novinar Boris Dežulović dobio brojne prijetnje zbog svoje kolumne

Novinar Boris Dežulović objavio je 2. studenoga 2021. godine na portalu N1 kolumnu pod nazivom “Jebo vas Vukovar”, u kojoj problematizira eksploatiranje žrtave grada Vukovara u političke svrhe.

08.11.2021.

Safe Journalists: Kultura nekažnjavanja zločina nad novinarima na Zapadnom Balkanu

Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima mreža SafeJournalists (SJ) ukazuje da na Zapadnom Balkanu postoji kultura nesankcioniranja ovakvih zločina. Kako bi ukazala na ovaj problem, Mreža započinje mjesec dugu kampanju „Prepoznaj i prijavi“ (#recognize&report).

 

02.11.2021.

Prikaži sve

Autor reportaža autentičnosti i punoće

Teško je danas u našim novinama pronaći autora koji naoko trivijalnim temama i običnim sugovornicima pristupa s toliko neskrivenog, istinskog interesa kao Vid Barić. Zbog toga sve njegove reportaže, objedinjene u knjizi "Vrabac protiv dabrova", imaju auru autentičnosti i punoće. U svakoj od njih on kroji mali svijet prebirući po štofovima draperije stvarnosti s fascinantnim uzorcima, razmotane posvuda oko nas. 

08.11.2021.

Knjiga Roberta Bajrušija o tome kako je nastala nova hrvatska ljevica

U izdanju Profila u knjižare uskoro stiže knjiga Roberta Bajrušija "Možemo!", u kojoj taj dugogodišnji politički novinar govori o nastanku pokreta Možemo!, o tome tko ga čini, tko su njegovi vođe i što planiraju u budućnosti.

21.03.2021.

Zbrika ispovijesti žena oboljelih od raka

Promocija knjige Nismo same koju je priredila novinarska Ivana Kalogjera održana je u knjižari Hoću knjigu. O knjizi su govorile sama Ivana Kalogjera, Goranka Perc, dopredsjednica udruge Nismo same i jedna od autorica, te urednica Adriana Piteša.

02.12.2019.

Četvrto izdanje "Priča iz Vukovara" Siniše Glavaševića

Četvrto izdanje knjige novinara Hrvatskog radija, Siniše Glavaševića, „Priče iz Vukovara“, ubijenog na Ovčari u studenom 1991., objavila je Matica hrvatska, u prigodi sjećanja na obljetnicu vukovarske tragedije i zločina počinjenih u velikosrpskoj agresiji na početku Domovinskog rata.

14.11.2019.

Prikaži sve

Umro ugledni bosanskohercegovački novinar Zija Dizdarević

Ugledni bosanskohercegovački novinar i publicist Zija Dizdarević preminuo je u nedjelju u Sarajevu u 75. godini života, potvrdili su iz njegove obitelji. Dizdarević se novinarstvom bavio više od pedeset godina, gotovo do zadnjeg dana života.

14.11.2021.

Preminuo novinar Slaviša Lekić

Novinar i producent, autor istraživačkih serijala Slaviša Lekić, nekadašnji predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i oštar kritičar vlasti, preminuo je u Beogradu poslije duge i teške bolesti, objavili su u četvrtak beogradski mediji.

10.11.2021.

Umrla Adriana Tomašić, novinarka i urednica Radio Dubrovnika

Dugogodišnja novinarka i urednica Radio Dubrovnika Adriana Tomašić umrla je u 61. godini života, izvijestili su u utorak s Radio Dubrovnika i istaknuli njezin nemjerljiv njezin doprinos Radio Dubrovniku i Hrvatskom radiju.

02.11.2021.

Preminuo nekadašnji ravnatelj HRT-a Josip Gobac

U 90. godini preminuo je dugogodišnji djelatnik HRT-a Josip Gobac. Bio je jedan od osnivača  Moslavačkog lista, pokretač Školske televizije na ondašnjoj Televiziji Zagreb, te umirovljeni direktor Hrvatske radiotelevizije. Autor je brojnih filmova koji prikazuju bogatu baštinu Moslavine i Hrvatske.

21.10.2021.

Prikaži sve

Priopćenja

 • Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske najoštrije osuđuju današnji fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera i COVID-potvrda u Zagrebu. Prema iskazu kolege Latkovića, dvije nepoznate osobe napale su ga kukavički s leđa te ga dvaput ošamarile, a treća ga je laktom udarila u rebra. ​Također, meta​ verbalnih napada​ ​bile su danas i novinarske ekipe Nove TV ​i​ HTV-a​, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić skupina prosvjednika uzela mikrofon usred javljanja uživo.​

 • Hrvatsko novinarsko društvo (HND) smatra nedopustivim današnje skandalozno ponašanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prema novinarima te napominje kako nisu mediji ti na koje bi premijer i predsjednik HDZ-a smio i trebao usmjeriti svoj gnjev zbog problema sa stranačkim kadrovima.

   

 • Hrvatsko novinarsko društvo daje puno podršku svom članu i novinaru portala Telegram.hr Dragi Hedlu, kojem je danas tijekom obavljanja radnog zadatka prijetio Mario Žalac, suprug uhićene bivše ministrice Gabrijele Žalac.

 • Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje javni i institucionalni linč kojem je danima izložen novinar Boris Dežulović zbog teksta pod naslovom "Jebo vas Vukovar" objavljenog na portalu N1, u kojem autor problematizira zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe. Posebno je zabrinjavajuće što takve javne osude prema novinaru iznosi Ministarstvo branitelja institucionalizirajući time linč novinara i zatiranje slobodne riječi. Upozoravamo da je kolega Dežulović u posljednjih nekoliko dana primio više od stotinu ozbiljnih prijetnji i prijetnji smrću od kojih je neke prijavio policiji. HND stoga poziva institucije da ga zaštite od svih oblika zastrašivanja, prijetnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji potiče važne javne rasprave kao što je ova.

 • Način na koji je proveden farsični natječaj za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a pokazuje nužnost hitne izmjene Zakona o HRT-u, za što je vlada Andreja Plenkovića imala dovoljno vremena. Od 2012. godine, kada je Zakon promijenjen, prošlo je devet godina i trenutačno traje drugi mandat HDZ-ove vlade, što jasno govori o tome da se Zakon mogao mijenjati. Ali nije, što je i odgovornost Ministarstava kulture i medija na čelu s ministricom Obuljen Koržinek kao nadležnim za HRT.

Iz medija

 • Načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Davor Posilović dao je izjavu za medije u nedjelju ispred PUZ-a, nastavno na jučerašnje neprijavljeno okupljanje u Zagrebu. “Jučer je na više lokacija u Zagrebu održano mirno okupljanje ili javni prosvjed koji nije bio prijavljen. Intenzivno se provode izvidi kako bi se utvrdio organizator”, rekao je Posilović.

 • 'Nisam mogao vidjeti tko su napadači. U tom trenutku bilo je jedino bitno otići na sigurno', kazao je reporter RTL  Goran Latković koji se s protesta protiv koronamjera u Zagrebu s Trga bana Jelačića javljao tijekom dana. Latković se javio i pola sata nakon što je protest već bio gotov. Dio njih je otišao do zgrade HTV-a, tamo ih je dočekala policija, rekao je: "Jedan dio njih tražio je da ih se pusti da razgovaraju s predstavnicima javne televizije."  

 • Papa Franjo u subotu je zahvalio novinarima što su pomogli u otkrivanju skandala o svećeničkom seksualnom zlostavljanju koje je Rimokatolička crkva prvobitno pokušala zataškati. Papa je pohvalio, kako je kazao, “misiju” novinara i novinarstva. Istaknuo je kako je ključno da novinari izađu “na teren” i razotkriju što se događa u vanjskome svijetu jer se samo tako mogu suprotstavili dezinformacijama na internetskim stranicama.

 • Zakonski i tužbeni pritisak na slobodu medijskog izražavanja u Hrvatskoj doseže svoje nove vrhunce. Vlasti su počele obraćati pozornost na taj problem, ali još uvijek bez istinskog efekta. Nije dugo trebalo čekati da nedavna negativna ocjena tajnika Europske federacije novinara (EFJ) Ricarda Gutiérreza o stanju medijskih sloboda u Hrvatskoj dobije novu potvrdu. Davorki Blažević, urednici neovisnog portala Tris iz Šibenika, tamošnji Općinski sud odrezao je prošli tjedan kaznu od 75 tisuća kuna – ili otprilike 10 tisuća eura – zbog toga što je komentirala jednu presudu sutkinje Vrhovnog suda RH Senke Klarić Baranović.

 • Je suis...?! Hoćemo li tako morati izvikivati? Je suis Dežulović?! Da, na to mislimo: na slogan koji je mjesecima odjekivao Europom u znak ogorčenja i očaja zbog masakra dvanaestoro članova redakcije pariškog satiričkog lista Charlie Hebdo, koje su u siječnju 2015, u uredu, pobili fanatizirani fundamentalisti, jer im se, eto, nije sviđalo što su novinari Charlie Hebdoa prakticirali temeljno demokratsko pravo svih nas, pravo na slobodu govora, i pravo na provokativno preispitivanje svakog službenog mita.