NATJEČAJ ZA BAŠČOVJEK NAGRADU

Otvoren je natječaj Baščovjek nagrade za poticanje humanističkih vrijednosti u kulturi i medijima te se poziva autore, novinare, urednike, redatelje, scenariste, da predlože svoje ili radove kolega, televizijskih kuća, portala, tiskanih medija u radijskih nakladnika na natječaj raspisan u kategorijama za televiziju, tisak i portale, radio, te film, igranu seriju ili kazalište.

09.12.2022.

Okončan prosvjed crnim ekranom protiv kršenja medijskih sloboda u Srbiji

Beogradske kabelske televizije N1 i Nova S u vlasništvu regionalne medijske korporacije United Group, u srijedu su, nakon jednodnevnog prosvjeda zbog kršenja medijskih sloboda, ponovno počele emitirati program.

08.12.2022.

PULA iz proračuna za potpore elektroničkim medijima odvaja 40 posto manje sredstava u odnosu na prošlu godinu.

Grad Pula objavio je danas Javni poziv za financiranje programskih sadržaja i/ili istraživačkog novinarstva elektroničkih medija u 2023. godini. Iz proračuna je za potpore elektroničkih medija u 2023. godini osigurano 602.760 kuna, odnosno 80.000 eura. To predstavlja smanjenje od čak 40 posto u odnosu na lanjsku godinu. Sredstva su elektroničkim medijima smanjenja u korist povećanja naknada za novorođenčad koje je amandmanom tražio pulski HDZ, piše portal istra24.hr. 

.

07.12.2022.

Televizije N1 Srbija i Nova S prekinule emitiranje programa u Srbiji

Televizije Nova S i N1 Srbija od ponoći 6. prosinca, umjesto redovnog programa, emitiraju telop s crnim ekranom na kojem je ispisana poruka "Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija". Dvije televizije, koje posluju u okviru United Media, poslije ponoći su isti natpis objavile i na svojim društvenim mrežama, ali bez objašnjenja o čemu se točno radi, donosi n1info.hr. 

 

06.12.2022.

Prikaži sve

Novinar godine - Boris Dežulović: Ne pristajte na cenzuru, ucjene, svetinje, ni na što osim na istinu i svoju rođenu glavu

Razgovarao: Ivica Buljan 

Foto: Nikola Šolić 

Priznanje novinara godine Hrvatskog novinarskog društva stiglo je u prave ruke. Boris Dežulović desetljećima je prisutan na ovdašnjoj  novinarskoj sceni i uvijek je bio svoj, nepotkupljiv i ustrajan u zagovaranju ideja za koje se zalaže i za koje bi društvo, poput našega, trebalo imati puno više razumijevanja iz jednostavnog razloga, jer bi bilo sretnije i bogatije. Borisa smo pitali o novinarstvu, tužbama, Feralu i svemu pomalo, a on, kako i piše, odgovara bez dlake na jeziku.  

17.05.2022.

Godišnjica rođenja Otokara Keršovanija – Istaknuti intelektualac po kojemu je novinarska nagrada za životno djelo HND-a dobila naziv

Na današnji dan, prije sto dvadeset godina 1902. godine, u Trstu se rodio novinar, publicist i političar Otokar Keršovani. Njegov stvaralački opus uvrštava ga među najistaknutije hrvatske intelektualce između dvaju svjetskih ratova. Hrvatsko novinarsko društvo u spomen na tog izuzetnog čovjeka svake godine dodjeljuje novinarsku nagradu „Otokar Keršovani“ za životno djelo.

23.02.2022.

111. GODINA Hrvatskog novinarskog društva – Novinari na udaru režima

Hrvatsko novinarsko društvo jedno od najstarijih udruženja na ovim prostorima osnovano je na današnji dan 1910. godine.  Za prvog predsjednika na utemeljiteljskoj Skupštini izabran je profesionalni novinar Milan Grlović, a Društvo je brojalo samo šezdesetak članova, kroz iduće stoljeće kroz HND će proći i u njemu djelovati tisuće novinarki i novinara.  

18.12.2021.

INTERVJU - Mogens Blicher Bjerregård: Moramo biti na oprezu jer postoji sustavno i strateško korištenje fenomena tužbi protiv novinara

Razgovarao: Ante Pavić 

Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ), u petak i subotu boravit će u Zagrebu kako bi sudjelovao na Godišnjoj skupštini EFJ-a kojoj su domaćini Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH). Bjerregårdu, koji je inače šest godina predsjedavao Danskim udruženjem novinara, postavili smo nekoliko pitanja o stanju u novinarstvu danas, u vremenima velike nesigurnosti za novinare. On smatra da se samo efikasnim organiziranjem i zajedništvom novinarki i novinara mogu prebroditi današnji problemi u kojima se našlo novinarstvo.

07.10.2021.

Prikaži sve

Vijeće Europe zabilježilo deset slučajeva napada na novinare nakon reakcije Safe Journalists mreže

Vijeće Europe je na svojoj Platformi za sigurnost novinara od početka godine zabilježilo 23 napada na novinare i povrede njihovih prava u regionu. Od toga deset slučajeva je uvršteno nakon reakcije SafeJournalists mreže.

27.07.2022.

Safe Journalists: Novinari u BiH tri mjeseca trpe prijetnje smrću

Redakcija Banjalučkog portala eTrafika od svibnja ove godine dobiva prijetnje smrću putem društvene mreže Fejsbuk od izvjesnog Siniše Goluba o kojem je portal pisao prije četiri godine, nakon što je u nezakonitoj, kućnoj ambulanti operirao psa. Prijetnje su prijavljene policiji, a predmet se trenutno nalazi u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

21.07.2022.

Safe Journalists: Novinar u Srbiji primio prijetnje smrću putem telefona

Uredniku časopisa "Drvotehnika" Dragojlu Blagojeviću u noći između 12. i 13. srpnja upućene su prijetnje smrću putem telefona. Prijetnje su uslijedile nakon izlaska srpanjskog broja časopisa u ponedjeljak.

 

15.07.2022.

Safe Journalists: Narativ kosovske zastupnice prema medijima ugrožava slobodu medija

Fitore Pacolli, zastupnica vladajuće partije Lëvizja Vetëvendosje, u svom govoru u Skupštini Republike Kosovo predložila je da Skupština i Vlada poduzmu mjere prema medijima te pozvala na vladino reguliranje medija, posebno online portala. Na Kosovu je većina medija registrirana kao poduzeća u okviru Kosovske agencije za registraciju poduzeća - KBRA, dok su ostali mediji registrirani kao NVO, a njihova djelatnost je regulirana važećim zakonima i uredbama, kao i Kodeksom ponašanja Nezavisne komisije za medije i Vijeća za štampu Kosova.

 

14.07.2022.

Prikaži sve

Predstavljena knjiga “Svijet Karlovca - treći dum- karlovačka trilogija”

U Karlovcu je u četvrtak predstavljena knjiga publiciste i novinara Danka Plevika “Svijet Karlovca - treći dum- karlovačka trilogija” za koju je bivši predsjednik Stjepan Mesić rekao da prikazje doba i ljude ekonomskog uspona Karlovca, uz ideale napretka, a također i današnji Karlovac.

23.06.2022.

Nova knjiga Borisa Dežulovića "Bili Libar" je čudesna, pisana strašću i kompetencijom

U punoj zagrebačkoj galeriji Lauba sinoć je predstavljena nova knjiga dobitika godišnje nagrade HND-a za novinara godine Borisa Dežulovića u nakladi Telegrama – Bili libar – zbirka njegovih priča o Hajduku, sportu, ljubavi i vječnom životu. Uz Dežulovića Bili libar su predstavili urednik knjige i glavni urednik Telesporta Aleksandar Holiga, književnik i novinar Miljenko Jergović te esejist i kolumnist Sinan Gudžević, donosi Telegram.hr. 

.

17.06.2022.

Jurica Pavičića za "Crvenu vodu" dobio francusku nagradu za najbolji strani krimić

Nakon zapaženih uspjeha i dvije domaće te tri francuske nagrade, hrvatski književnik i novinar Jurica Pavičić za svoj roman "Crvena voda" osvojio je i četvrtu nagradu u Francuskoj, nagradu kritike za najbolji strani krimić, Prix Mystère de la critique.

04.02.2022.

Autor reportaža autentičnosti i punoće

Teško je danas u našim novinama pronaći autora koji naoko trivijalnim temama i običnim sugovornicima pristupa s toliko neskrivenog, istinskog interesa kao Vid Barić. Zbog toga sve njegove reportaže, objedinjene u knjizi "Vrabac protiv dabrova", imaju auru autentičnosti i punoće. U svakoj od njih on kroji mali svijet prebirući po štofovima draperije stvarnosti s fascinantnim uzorcima, razmotane posvuda oko nas. 

08.11.2021.

Prikaži sve

Umro novinar i urednik Miroslav Zadro

U pedeset trećoj godini života nakon kratke i teške bolesti umro je bivši dugogodišnji novinar i urednik u informativnom programu Hrvatskoga radija Miroslav Zadro. Na Hrvatskom radiju proveo je najveći dio svoje karijere, gdje je vodio i uređivao  emisije “Puls javnosti”, “Intervju tjedna” te kontakt-program “U mreži prvoga”.

03.10.2022.

Preminuo novinar i urednik Vladimir Pavlinić

Novinar i publicist te prvi urednik i jedan od pokretača Glasa Koncila Vladimir Pavlinić preminuo je u nedjelju u Londonu, u 93. godini života, objavio je u ponedjeljak katolički tjednik Glas Koncila. Pavlinić je rođen 1929. u Dubrovčanu u Hrvatskom zagorju. U Zagrebu je pohađao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju te završio Katolički bogoslovni fakultet, a studirao je i slikarstvo. 

27.09.2022.

Otišao još jedan televizjski novinarski klasik

U 78. godini preminuo je Ante Granik, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih televizijskih novinara.
Od 1966. scenarist i redatelj u Programu za djecu TVZ-a, potom u Obrazovnom i Dokumentarno-feljtonističkom programu. Od 1980. u Informativnom programu radio je kao novinar i redatelj, javlja HRT. 

 

27.08.2022.

Zovko: Otišao je sjajan novinar koji se nikada nije libio postavljati prava pitanja

Preminuo je Mislav Bago jedan od najprepoznatljivijih i najboljih hrvatskih televizijskih novinara. Odlazak ovog vrsnog i nagrađivanog novinara, reporter, urednik i politički komentatora za sobom ostavlja veliku prazninu. Bago je 2006. godine bio dvostruki dobitnik nagrada HND-a, one za najvažnije za novinara godine te intervju, a također je u više navrata od žirija HND-a nagrađivan za vrhunska novinarska ostvarenja.  

18.08.2022.

Prikaži sve

Priopćenja

 • Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje degutantan ispad Steve Culeja, predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a, koji je novinaru portala Index.hr Gordanu Duhačeku poručio “Najrađe bih da tebe siluju i da ne odgovaraju”, rekao je kroz smijeh, navodi Index i još dodao “Napiši ti to”.

 • Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje verbalne i fizičke napade na naše kolegice i kolege koji su izvještavali sa skupa koji je inicijativa „Slobodni zajedno“ održala danas na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu pod sloganom „Dajemo vam otkaz“.  Prosvjed je, zbog pljačke u Ini, bio usmjeren protiv vlade Andreja Plenkovića i HDZ-a, a prosvjednici su tražili ostavku Vlade te raspisivanje prijevremenih izbora u roku od 90 dana i svih referenduma koju do sada nisu raspisani. 

 • Hrvatsko novinarsko društvo Istarske županije najoštrije osuđuje uvrede i prijetnje smrću upućene kolegi Marcellu Rosandi, novinaru Glasa Istre, zbog teksta koji je jučer objavljen u tom dnevnom listu, portalu Glasa Istre i Facebook stranici Glasa Istre pod nazivom „Pulski ugostitelj razvio biznis koji ima sve elemente nadriliječništva. Daje savjete teško bolesnim pacijentima“.

 • Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poražavajućom smatra činjenicu da u Hrvatsku dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, despot koji već 20 godina vlada Turskom i čovjek koji se u maniri najgorih režima obračunava s braniteljima ljudskih prava i oporbenim političarima, a posebna meta njegova autokratskog načina vladanja su naše turske kolegice i kolege, koje njegov režim uhićuje, premlaćuje, zatvara i osuđuje na višegodišnje zatvorske kazne.

 • Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje istupe glavnog trenera NK Osijeka Nenada Bjelice prema osječkim sportskim novinarima koji prate taj klub. Nervozan zbog lošeg početka nove sezone u Prvoj HNL, trener Bjelica je, očito, krivca za nezavidne rezultate i napetu atmosferu u osječkom prvoligašu pronašao u novinarima koji su posljednjih dana u više navrata bili meta njegove, najblaže rečeno, neprimjerene komunikacije.

Iz medija

 • Najgori u Evropi

  09.12.2022.

  HND će idućih dana krenuti u kampanju u kojoj ćemo objavljivati imena sudaca koji tuže novinare, rekao je Zovko na nedavnoj sjednici skupštine HND-a i podsjetio da je Hrvatska po broju od oko 900 tužbi protiv novinara najgora u Evropi. Članovi Hrvatskog novinarskog društva skupili su 40.000 kuna koje je na ime odštete zbog "povrede časti i ugleda" novinarka u mirovini Davorka Blažević sudskom presudom morala platiti sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić-Baranović.

 • ZAGREBI 

  Hrvatska je s udjelom od 8 % na zadnjem mjestu među zemljama EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, no to nije neobično, jer je zadnja i uvela digitalne pretplate, navodi Goran Penić, autor istraživanja ‘Digitalna pretplata – novi smjer za kvalitetno i neovisno novinarstvo’, kojeg je financiralo Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

 • RADNIČKA PRAVA.ORG

  Freelance radnika/ca u medijima u Hrvatskoj sve je više, a često taj način rada nije izbor, nego jedini dostupni tip angažmana. Sve je učestalija praksa da ljudi za različite medije godinama rade preko atipičnih ugovora, i tu se ne radi samo o novinarima, nego i o drugim radnicima u medijima, poput prevoditelja/ica, tonaca/kinja, montažera/ki, snimatelja/ica, grafičara/ki itd.

 • Sportski komentator Alper Bakircigil dobio je otkaz nakon prijenosa utakmice 3. kola Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru između Kanade i Maroka. Bakircigil je novinar turskog TRT-a, a zbog izgovaranja imena i prezimena bivšeg turskog nogometaša, na utakmici Kanada - Maroko, dobio je otkaz.

   

 • Podaci HRT-a isključeni su iz ovog izvještaja jer HRT od prošle godine predaje financijski izvještaj proračuna i proračunskih korisnika te podaci nisu usporedivi s ostalim financijskim izvještajima poduzetnika u djelatnosti emitiranja televizijskog programa. U 2021. godini u djelatnosti emitiranja televizijskog programa poslovalo je 49 poduzetnika, s 1099 zaposlenih, što je za 3,6% više u odnosu na 2020. godinu. Ukupni prihodi iznosili su 1,1 milijardu kuna i bili su veći za 18,9% u odnosu na prethodnu godinu, dok su ukupni rashodi iznosili 921,7 milijuna kuna i bili su veći za 12,8%.