Iz medija

Hrvatske novinarske ekipe evakuirane su iz Kijeva: 'Svi strahuju da će danas doći do otvorenijeg napada'

Ruska invazija na Ukrajinu počela je jučer, a diljem zemlje od tada traju sukobi. Velika bitka vodi se za Kijev, glavni i najveći grad Ukrajine, a u njemu se nalazi i reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo koji se cijeli dan javlja odatle. Drugi dan ruske invazije na Ukrajinu započeo je noćnim napadom na Kijev kada su ispaljeni krstareći ili balistički projektili, a ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je srušilo ruski zrakoplov iznad Kijeva.

 

 

25.02.2022.

MEDIJI PRED SUDOM - Sudac tužio Hanza Mediju, nepravomoćno dobio 250.000 kn: Mogu li mediji slobodno pratiti rad sudova?

Sucu Županijskog suda u Zadru Ivanu Markoviću kao kompenzaciju za duševne boli Hanza Medija treba isplatiti 250.000 kuna, stoji u nepravomoćnoj presudi koja je donesena 11. veljače na zagrebačkom Općinskom sudu. Marković je u jesen 2019. godine odlučivao o pritvoru petorici mladića osumnjičenih za silovanje, seksualno zlostavljanje i snimanje petnaestogodišnje djevojčice iz okolice Zadra.

18.02.2022.

Tko je kupio RTL? Moćna tvrtka čiji je vlasnik poginuo u teškoj nesreći pada helikoptera lani

PPF Grupa je međunarodna investicijska grupa osnovana u Češkoj 1991, a Central European Media Enterprises Ltd. je nastala iste godine u Njemačkoj. CME su osnovali Ronald Lauder i Mark Palmer.  Kompanija RTL Hrvatska prodana je kompaniji Central European Media Enterprises (CME), bivšem vlasniku Nove TV. - Naša podružnica CME je potpisala ugovor za preuzimanje 100-postotnog vlasništva za RTL Hrvatsku - priopćili su iz PPF GRUPE.

14.02.2022.

Stručnjakinja o plaćenicima, budaletinama, štracama... "Uvrede su postale trend, treba mijenjati mentalni sklop u potpunosti"

Neprimjereni izrazi i uvrede postali su gotovo svakodnevnica u komuniciranju s novinarima. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko slaže se da je vrijeđanje novinara, nažalost, postalo svakodnevnica, ali smatra da bi na te pojave i dalje trebalo javno upozoravati, kao i informirati slične organizacije u Europi i svijetu. "Očito neki misle da svatko može prijetiti novinarima, a kod nas je to već došlo do jedne razine na kojoj bi i državna tijela trebala reagirati. Svakako kao struka moramo nastaviti s osudama te inzistirati na osudi takvih slučajeva. Možda jednog dana i sazrijemo kao društvo", kazao je Zovko

11.02.2022.

Ivica Ivanišević: Ivošević mora otići! To više nije ni pitanje ni politike ni morala, nego zdrave pameti. Ono što je podvalio pod egidom skužavanja, puko je ruganje

Kratko i jasno: Bojan Ivošević više ne bi smio biti dogradonačelnik Splita. I to nije pitanje ni politike ni morala, nego zdrave pameti. Čovjek koji novinarkama prijeti da će im se napiti krvi, nigdje na svijetu ne bi smio biti visoko rangirani javni službenik. Jer, smisao služenja zajednici nije odbrojavanje do trenutka kad ćeš konačno realizirati prijetnju i ugasiti svoju žeđ.

10.02.2022.

Brkić nepravomoćno izgubio tužbu protiv Nacionala, mora platiti troškove

Milijan Brkić, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i bivši potpredsjednik Sabora, nepravomoćno je izgubio spor koji je pokrenuo protiv Nacionala u prosincu 2018. radi naknade štete koja mu je navodno bila prouzročena objavom članka autorice Orhideje Gaure Hodak pod naslovom: “Kako se posvađani Brkić i Karamarko pokušavaju obraniti zamjenama teza” te će umjesto 40 tisuća kuna s kamatama, koliko bi dobio da je pobijedio u sporu, morati platiti 6250 kuna sudskih troškova, uvećanih za zatezne kamate.

08.02.2022.

KOLUMNIST NOVOG LISTA DRAŽEN CIGLENEČKI TREĆI PUT NA SUDU ZBOG TUŽBE ZA UVREDU SUCA TURUDIĆA

burin.hr

 

Dražen Ciglenečki, novinar i kolumnist Novog lista, danas je po treći put sjeo na optuženičku klupu riječkog Općinskog suda, temeljem tužbe da je u svojoj kolumni uvrijedio Ivana Turudića, bivšeg suca i predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a sada suca Visokog kaznenog suda.
Ciglenečki, član zagrebačkog dopisništva Novog lista, prije tri godine je po drugi put oglašen krivim i osuđen na novčanu kaznu od 30 dnevnih iznosa, što predstavlja 8.000 kuna, uz obavezu da podmiri troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od tisuću kuna te namiriti troškove i izdatke Turudića i njegove odvjetnice.

26.01.2022.

Britanski portal objavio veliku priču o Telegramu i pohvalio naša otkrića: 'Zato ih tužbama žele ugasiti'

Tekst o Telegramu izašao je na stručnom portalu Journalism.co.uk, a podijelila ga je i Europska federacija novinara. Britanski stručni portal za medije i novinarstvo Journalism.co.uk objavio je veliku priču o uspjehu Telegrama, u kojoj su istaknuli Telegramovo sustavno otkrivanje korupcije i kvalitetne reportaže. U svojoj analizi, Journalism.co.uk naziva Telegram “vodećim mjestom za istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj”.

20.01.2022.

REAKCIJA STRUKE I PREDSJEDNIKA IDS-A: Hrvoje Zovko (HND): IDS se treba ograditi od ovakvih izjava Ivana Jakovčića! Dalibor Paus (IDS): "Nisam Jakovčićev odvjetnik"

istra24

 

Nedostojan je, uvredljiv i podcjenjivački prema kolegici novinarki i prema njoj kao ženi. Takav razgovor u pristojnom i uređenom društvu ne bi smo nitko voditi. Pravo je gospodina Jakovčića da se ne slaže s nekim, ali način na koji ide podcjenjivati pitanje kolegice Danijele Bašić-Palković je za svaku osudu, naglašava predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. 

18.01.2022.

Milijan Brkić tvrdio da mu je satirični tekst nanio strašne duševne boli i tražio velik novac kao odštetu. Izgubio je

Bivši potpredsjednik Sabora Milijan Brkić pokušao je na sudu dokazati da mora dobiti odštetu zbog satirične kolumne Ante Tomića. U pitanju je jedan od tekstova iz cijele serije objavljenih o navodnoj umiješanosti gospodina Brkića u aferu s elitnom prostitucijom. Do sada je već u više navrata dokazao na sudu da su ga novinarski uratci o toj tematici povrijedili, odnosno da su mu nanijeli duševne boli, budući da službeno nije imao nikakve veze s tom aferom.

18.01.2022.