Iz medija

Plenković: Više se dramatizira nego što postoji problem sa slobodom medija

Suprotno premijeru, novinari i urednici, odvjetnici i pravnici koji su se u srijedu okupili na okruglom stolu „Novinarstvo pred sudom“ kojeg je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo situaciju smatraju prilično dramatičnom, a za to su iznijeli i konkretne podatke.

07.02.2019.

Dražen Katunarić: Hrvatski mediji između cenzure i sensure

radio gornji grad

“Sensura” (opisno: brisanje smisla) je neologizam koji je skovao Bernard Noël da bi jednom riječi konceptualno obuhvatio današnju medijsku zbilju u zapadnim zemljama, a ovdje bih ga želio proširiti na bivše socijalističke i tranzicijske zemlje s naglaskom na Hrvatsku.

30.01.2019.

Sveučilište u Zagrebu smijenilo glavnog urednika Universitasa jer je htio objaviti demanti Filozofskog fakulteta

SREDNJA.HR

Vjerni čitatelji i obožavatelji Universitasa – hrvatskih sveučilišnih novina, jučer su ostali uskraćeni za novo čitateljsko iskustvo. Na kioscima se uz Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju nije pojavio podlistak Universitas, koji uobičajeno izlazi uz Jutarnji i Slobodnu svakog posljednjeg ponedjeljka u mjesecu.

29.01.2019.

Bojan Glavašević: "HRT treba jednostavno porušiti i sagraditi ispočetka"

-U okviru onoga što taj Odbor može, poštujući načelo neuplitanja u sudske sporove koji su u tijeku i u kadrovsku politiku - glavna poruka bila je moralnog karaktera. Meni je drago da je to učinjeno jednoglasno, iako je to bila oporbena inicijativa, kazao je u intervju za N1 televiziju saborski zastupnik Bojan Glavašević na upit je li zadovoljan rezultatima tematske sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na temu tužbi HRT-a protiv novinara i novinarki.

24.01.2019.

Vlada kreće u borbu protiv lažnih vijesti

EK u ožujku pokreće platformu za alarmiranje o ‘fake news’ koji ruši povjerenje građana u institucije. I Hrvatska će aktivno sudjelovati.

21.01.2019.

Obuljen: U hrvatskim medijima ne postoji cenzura, pravosuđe im nije prijetnja

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uvjerena je da u hrvatskim medijima nema cenzure, a u Newsroomu N1 televizije rekla je da posljednje presude novinarima i medijima ne vidi kao prijetnju slobodnom novinarstvu.

15.01.2019.

Ninoslav Pavić - Tuđman mi je rekao: Daj pomozi, vidiš da nemam nikoga oko sebe

Ninoslav Pavić, bivši medijski mogul i bivši vlasnik EPH, od onih je rijetkih ljudi koji mogu beskrajno puno pričati (razgovor je trajao četiri sata), ali da nisu naporni i dosadni. Iako godinama boluje od dijabetesa, Pavić dobro izgleda, neumoran je i zabavan u svojim tumačenjima i anegdotama. No, intervju je na autorizaciji ipak malo “uškopio”.

 

14.01.2019.

Hrvatska radio-tužiteljica

HRT u ovom trenutku vodi najmanje 23 sudska postupka protiv drugih medija, Hrvatskog novinarskog društva i njegovih čelnika. Najviše je tužbi protiv Indexa, Styrije i Nacionala, a prema riječima potpredsjednika HND-a Denisa Romca, tužene su gotovo sve novine i portali koji su u zadnje dvije godine kritički pisali o HRT-u

11.01.2019.

Saborski Odbor za medije raspravljat će o HRT-ovim tužbama protiv novinara

Šest saborskih zastupnika iz redova opozicije, koji su članovi Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, zatražit će da to saborsko tijelo održi tematsku sjednicu o sudskim tužbama koje Hrvatska radiotelevizija podiže protiv drugih medija, novinarki i novinara, kao i strukovnog Hrvatskog novinarskog društva, o čemu možete više čitati u novom broju Novosti koje od petka možete pronaći na kioscima.

10.01.2019.

SUD UPOZORIO LOKALNE NOVINE DA NE PIŠU O SUDSKIM POSTUPCIMA

Predsjednici Općinskog suda u Koprivnici Mariji Grgešić, koja svoje imenovanje na tu funkciju može zahvaliti i zastupniku Željku Lackoviću kao članu Državnog sudbenog vijeća, smeta što novine pišu o nepravomoćnoj presudi tog suda kojom bi Sanja Lacković trebala dobiti 40.000 kuna.

09.01.2019.