Iz medija

EVAKUIRANA ZGRADA HANZA MEDIJE ZBOG LAŽNE PRIJETNJE BOMBOM Zaposlenici se vratili na posao nakon što je policija 'pročešljala' cijelu zgradu

Zbog nove prijetnje bombom, ovoga puta u zgradi u zagrebačkoj Koranskoj ulici 2, evakuirani su svi zaposlenici Hanza Medije, ali i svih drugih tvrtki i institucija u toj zgradi.Dojava je došla nešto poslije 12.30 sati u odjel Osmrtnice Jutarnjeg lista, o čemu je odmah obaviještena policija, a do njezina dolaska svi su zaposlenici napustili zgradu.

01.08.2019.

Novinarka JP-a umanjuje težinu svog članka, tvrdi da to 'nije velika priča'

Novinarka Jerusalem Posta Greer Fay Cashman u srijedu je u telefonskom razgovoru s hrvatskim novinarima umanjivala značaj svog teksta u kojem tvrdi da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH "vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama te da je BiH pod kontrolom militantnog islama", tvrdeći da to "nije velika priča".

31.07.2019.

Blog - Piše: Zdenko Duka - Plenković nije tu da dopusti ili ne dopusti slobodu govora

U demokratskoj državi, a to Hrvatska po mnogo čemu ipak jest, premijer Plenković nema što dopustiti ili ne dopustiti. Zar misli uvesti cenzuru koja je Ustavom zabranjena? Ne, ali misli novinare i druge navesti na autocenzuru, ako baš ne žele da ih on zapamti po zlu.

23.07.2019.

Ustavni sud protiv vala tužbi protiv medija i novinara

Ustavni sud Hrvatske donio je nekoliko presuda kojima će – kako se očekuje – prekinuti praksu tuženja i presuđivanja novinara i medija za visoke iznose radi sramoćenja. Sada hrvatski suci neće moći suditi u medijskim slučajevima kao da ne postoje konvencije i presude Europskog suda za ljudska prava, jer ih je Ustavni sud ugradio u ove odluke, kažu stručnjaci.

23.07.2019.

Marenić apelirao na medije da se suzdrže od istraživačkih članaka i komentara dok ne stignu službeni rezultati istraga jer štete gradu

Poput nedavnih skandaloznih izjava predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović kojima na sramotan način daje naputak novinarkama i novinarima kako trebaju svoj posao raditi „u interesu države“, zamjenik virovitičkog gradonačelnika Damir Marenić na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća od medija traži da šute dok ne završe službene istrage u slučaju krađe najmanje 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna kako ne bi "radili štetu gradu“.

23.07.2019.

KLASA OPTIMIST - PIŠE: ANTE TOMIĆ - Premijer protiv novinara

Čast ove zemlje u ovome trenutku zaista ne spašavaju ni nepotkupljivi policajci, ni hrabri suci, ni istinoljubivi svećenici, već tek dvadeset, trideset novinara koji ne pristaju na laži i ne žele glumiti budale kao što ih svi drugi, i ministri, i inspektori, i akademici, i biskupi glume

22.07.2019.

Švicarska televizija odgovorila predsjednici Grabar Kitarović

Novinar Georg Hässler sa švicarske televizije SRF komentirao je intervju koji je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala za taj medij. Predsjednica je razgovarala upravo s njim.

18.07.2019.

Predsjednica hrvatskim novinarima: Nemojte se povoditi za stranim medijima

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je otok Krk, a u izjavi medijima komentirala je i reakcije na intervju koji je dala švicarskoj televiziji, a koji je izazvao brojne reakcije. "Osobno sam bila na granici i osobno sam vidjela hrvatske policajce i policajke koji štite tu granicu. Vi znate kad netko dolazi ilegalno na granicu, da ne znate s kojim razlogom dolaze, tko je on ili ona, što je, zašto dolaze. Ako netko želi azil u Hrvatskoj, otvoreni su granični prijelazi i svatko može prijeći preko otvorenog graničnog prijelaza", rekla je predsjednica.

17.07.2019.

Ustavni sud konačno je počeo rušiti presude protiv medija koji preispituju rad hrvatskih sudaca

Ustavni sud RH donio je dvije važne odluke. Ukinuo je presude kojima je dvoje sudaca dobilo ogromne odštete zbog duševnih boli izazvanih novinskim tekstovima. Ove odluke Ustavnog suda dolaze nakon što je Europski sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog previsoke odštete dosuđene jednom sucu. Riječ je o slučaju Narodnog lista kojeg je tužio sudac Boris Babić, te dobio 50 tisuća kuna kao naknadu štete zbog članka u kojem je kritiziran njegov rad.

15.07.2019.

Slučaj Kuščević važan je i za novinarstvo. Pokazao je da su mediji, kad udruženo zagrizu, nepobjedivi

Moj ritam u EU je takav da nemam vremena baviti se imovinom ministra Kuščevića”, kazao je premijer Plenković u Bruxellesu 21. lipnja. Tri dana ranije, Telegram je otkrio kako ministar imovine 11 godina nije upisao svoju vilu u katastar, a zatim i da je u negrađevinskoj zoni podigao štalu, pa promijenio prostorni plan tako da štale mogu postati kuće.

14.07.2019.