Iz medija

UMJESTO NOVOKMETA OTVORENO VODIO DAMIR SMRTIĆ

Domagoja Novokmeta nije iznenadila smjena, jer su se već javile tenzije protiv njega. Smijenjen je, kažu na HRT-u, zbog uredničkog propusta. Govorka se da će ga u emisiji zamijeniti Damir Smrtić, koji je emisiju i vodio u srijedu navečer, ali nije potvrđeno da je riječ o njegovom trajnom angažmanu.

15.06.2017.

HRT u punom sjaju: od Novokmetove smjene do izbacivanja Rade Borić iz 'Petog dana'

Lijepo nam se zadnjih dana proslavila javna televizija. Renato Kunić smijenio je urednika 'Otvorenog' zbog prigovora USKOK-a, Slobodan Prosperov Novak iskoristio je još jedan komentatorski nastup u 'Pola ure kulture' da se obračuna s neistomišljenicima - ovaj put s Viktorom Ivančićem, a sada izgleda da Rada Borić više neće smjeti sudjelovati u 'Petom danu'.

15.06.2017.

O. Gabrijelu Mioču nagrada za životno djelo

HDKN – Hrvatsko društvo katoličkih novinara

Hrvatsko društvo katoličkih novinara organiziralo je u četvrtak 1. lipnja proslavu 51. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija u „Plavoj dvorani” Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu. Tom prilikom dodjeljene su i nagrade te je nagradu za životno djelo dobio fra Gabrijel Mioč, a godišnje nagrade Augustin Bašić i Ksenija Abramović

09.06.2017.

Priručnik za korištenje dronova u novinarstvu

Upotreba bespilotnih letjelica u novinarstvu sve je češća, a s njom dolazi i potreba regulacije i kreiranja smjernica za ovakvu vrstu snimanja i prikupljanja vijesti. Priručnik u izdanju američkog "Drone Journalism Laba" pokušava odgovoriti na neka od najčešćih pitanja.

08.06.2017.

STVARNOST U CELOFANU Naputak urednicima HRT-a: 'Morate buditi pozitivne emocije gledatelja'

Netko je procijenio da je za građane zemlje bremenite problemima nužno da promjene kut gledanja te da je način da se podigne zdrav duh taj da im se servira stvarnost zamotana u šareni celofan.

05.06.2017.

BUJANEC PROGLAŠEN KRIVIM Zbog klevete Ostojića mora platiti 45 dnevnih dohodaka

Velimir Bujanec nepravomoćno je osuđen na Općinskom sudu u Osijeku za klevetu i uvredu bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Sudac Ivan Sajter izrekao mu je novčanu kaznu od 45 dnevnih dohodaka, odnosno ukupno 22.500 kuna – 500 kuna po danu, s obzirom da mu je plaća 15.000 kuna, koje mora uplatiti u državni proračun za produljeno djelo klevete, odnosno povredu Ostojićeva ugleda i časti zbog izrečenoga u TV emisiji 'Bujica'. Mora platiti i 14.500 kuna troškova postupka.

05.06.2017.

Fondacije iz Europe i SAD-a osnivaju Fond solidarnosti protiv populizma

Više od 200 fondacija i srodnih organizacija udruženih u Europski centar fondacija (EFC) dogovorilo se u Varšavi da se zajedno suprotstave populistima na vlasti i osnuju Fond solidarnosti kao pomoć civilnom društvu koje je u nekim zemljama Europe, poput Poljske i Mađarske, sve češće na udaru restriktivnih mjera tamošnjih vlasti, javlja Radio Slobodna Evropa (RFE).

04.06.2017.

Atlantic Grupa i Agrokor prodaju udjele u RTL-u

Odlučili su napustiti vlasničku strukturu RTL-a u skladu s planovima dugoročnog fokusiranja na svoje osnovne poslovne djelatnosti. Kompanije Agrokor i Atlantic Grupa, suvlasnice RTL-a Hrvatska, svaka sa 13 % vlasničkog udjela, objavile su danas kako su postigle sporazum s većinskim vlasnikom RTL Grupom o otkupu njihovih udjela u ovom hrvatskom televizijskom kanalu.

31.05.2017.

Dan u kojem je vrijedilo biti 'novinar s blokićem'

Upornost javnosti se isplatila. Prokušana politička špranca je popustila. Nakon četiri sata ispitivanja kandidata pred novinarima i dva sata rasprave iza zatvorenih vrata, za ravnateljicu Hine ponovo je izabrana Branka Gabriela Valentić. Na zaprepaštenje svih, pa čak – stekao se takav dojam – i nekih članova Upravnog vijeća.

26.05.2017.

Željko Peratović o sudskom postupku u slučaju prijetnji: Riječ je očito o zavlačenju procesa

Jučer, 24. 5. u 9 sati na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu trebalo je biti održano ročište temeljem optužnice ODO Karlovac protiv predsjednika MO Rečica i zapovjednika karlovačkih županijskih vatrogasaca, Željka Šafara te Alena Horvata, za prijetnje novinaru Željku Peratoviću. No, kako je Peratović izvijestio na svom Facebook profilu, rasprava je odgođena jer se drugooptuženi Horvat nije pojavio na sudu.

25.05.2017.