Iz medija

"Igraonica za odrasle: Polet 1976-1990" (1): Kako je sve počelo

Prvo omladinsko glasilo »mladih za mlade« zaslužno je za pokretanje niza svjetonazorskih pitanja i osvajanje sloboda iza ponekad čelične zavjese komunističke ideologije

10.01.2016.

Glavnom ravnatelju 43.471 kuna, a krojaču-majstoru samo 2.897 kuna

HRT je obznanio prosjeke isplaćenih bruto plaća svih zaposlenika po sistematiziranim radnim mjestima u trećem kvartalu 2015. godine, nakon što je to prvi puta učinjeno 13. svibnja prošle godine objavom prisavskih bruto plaća u prvom kvartalu, a poslije i u drugom.

10.01.2016.

O čemu je pisao Charb u svom posljednjem tekstu

Svoje otvoreno pismo Stephane Charbonnier dovršio je dva dana prije terorističkog napada na redakciju satiričkog lista.

10.01.2016.

MALI HISTORIJAT PROPUCAVANJA: Zna se kada i kako, ali nikada ne saznamo tko i zašto puca na vlasnike medija

U čemu se sastoji smisao riječi kontroverza ili njenog slabije korištenog i manje pretencioznog sinonima – prijepora, i zašto se tako često nakalemljuje u kombinaciji s poduzetnicima odnosno tajkunima?

10.01.2016.

Novinari ne bi trebali promovirati ideje koje su se na izborima pokazale kao gubitničke

Nasuprot Kovačiću, koji opravdava Karmarkov poziv novinarima da podrže suradnju Mosta i HDZ-a, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Sašu Lekovića taj Karamarkov istup podsjeća na - loš vic, a Krilu na poljski slučaj.

09.01.2016.

Odvjetnik Elizabete Gojan: Ako HRT ne postupi po privremenoj mjeri tada će morati platiti kaznu od 100.000 kuna

Novinarka Elizabeta Gojan dobila je radni spor protiv Hrvatske radiotelevizije, izvijestio je u utorak, 5. siječnja Tportal. Općinski radni sud u Zagrebu presudio je nepravomoćno 5. siječnja o.g. da je nezakonita i nedopuštena Odluka o redovitom otkazu ugovora o radu zbog skrivljenog ponašanja radnika od 20. ožujka 2015. godine, kojom se Elizabeti Gojan otkazao Ugovor o radu sklopljen 12. listopada 2004. godine od strane ravnatelja HRT-a, Gorana Radmana.

08.01.2016.

Dnevne makedonske novine Vest u strahu zbog mogućnosti gašenja

Redakcija dnevnih makedonskih novina Vest strahuje zbog mogućnosti gašenja ovih novina radi političkih utjecaja koji se provode preko Media Print Macedonia (MPM), u čijem su sastavu novine Vest. Vest su najprodavanije i najpopularnije novine u Makedoniji, a redakcija ovih novina jako je zabrinuta stanjem u kojem se nalaze.

08.01.2016.

Je li u nas moguć poljski scenarij? Puhovski: Kao i nakon svakih izbora, novinari će puzati pobjednicima

Institucijske promjene nalik onima u Poljskoj zbog čitavog niza razloga nije moguće tako lako provesti, tako da ne vjerujem da je problem institucijski nego personalni, kaže Puhovski, a Mladen Novak tvrdi da će, preslikaju li se u nas poljska rješenja, dio krivice imati i bivša vlast koja je izbjegavala rasprave vezane za medije.

07.01.2016.

Vatikanski dnevnik: naslovnica Charlie Hebdoa "za žaljenje"

Vatikanski dnevnik Osservatore Romano uputio je u srijedu kritiku francuskom satiričkom tjedniku Charlie Hebdou jer je na naslovnici prikazao Boga kao ubojicu s kalašnjikovim, ocijenivši da je naslovnica "za žaljenje" i pokazuje nepoštovanje prema istinskim vjernicima svih vjera.

07.01.2016.

KAKO JE NESTA(JA)O B92: Medijska zona sumraka

Ne postoji to dno koje novinari nisu u stanju pronaći i, što je još gore, dotaći. Više se izgubila iluzija da je već dotaknuto dno krajnja destinacija ovog putovanja jer su vrla pera u stanju doći do nemogućeg, do nezamislivog, do onostranog. Novinari su izgleda mahom postali žrtve Zone sumraka. Valja im odati priznanje na tome jer izlazak iz iste ni ne traže. Možda u vidu plate ili honorara? A, ne budimo smešni. Čemu taj anahroni mehanizam za priznanje zasluga? Ovo je 21. vek. Tržišna utakmica i tako to. Globalizacija. Umreženost. Zaglupljivanje. Otimanje. Gašenje.

06.01.2016.