Iz medija

Međunarodne udruge: Uplitanje vlasti u rad HRT-a ključni problem slobode medija u Hrvatskoj

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković u utorak je predstavio izvještaj međunarodnih novinarskih udruga i organizacija za zaštitu slobode izražavanja o stanju u hrvatskom novinarstvu i političkim pritiscima, u kojem se ističe da je 'uplitanje vlasti u rad HRT-a ključni problem slobode i neovisnosti medija u Hrvatskoj', ali se i upozorava na porast 'nacionalističkog i revizionističkog diskursa koji se koristi za zastrašivanje kritičkih medija'.

10.08.2016.

Optimizam na niskim granama

Ana Brakus, urednica Libele, govori o perspektivi neprofitnih medija.

05.08.2016.

Gledanost pada, a plaćamo jednu od najskupljih pristojbi u Europi: HRT dnevno ovrši 274 neplatiša pretplate

Prestanete li pušiti, logično - više si ne kupujete cigarete, no prestanete li gledati programe HRT-a, nelogično - pretplatu i dalje morate plaćati. Iz džepova hrvatskih građana tako se u budžet javne televizije godišnje slijeva oko milijardu i 215 milijuna kuna, što čini oko 85 posto ukupnih prihoda te kuće. Čak i ako u kućanstvu uopće nemate televizijski prijamnik, ali imate laptop ili mobitel, HRT će vas opaliti po džepu.

02.08.2016.

Vlasnička glista Novog lista

Otkrivamo poveznice između kupca Novog lista, slovačke grupacije J&T i mađarskog MOL-a: Kompanija koja je nedavno kupila riječki Novi list registrirana je na Cipru na istim adresama kao i tvrtke koje su 2011. kupovale dionice ina-e kako bi MOL-u omogućile neprijateljsko preuzimanje hrvatske naftne kompanije.

02.08.2016.

HND protiv namjere tehničke Vlade da produlji v.d. čelništva HRT-a; HNiP: HND bi samo kadrovirao na Prisavlju i to s kadrovima po njihovom ukusu

Još 15. srpnja o.g. godine tehnička Vlada je na prijedlog Ministarstva kulture putem e-savjetovanja otvorila mogućnost kojom bi na još 6 mjeseci mogao biti produžen mandat v.d. glavnom ravnatelju HRT-a, Siniši Kovačiću.

27.07.2016.

Reakcije na Kaplanov napad na novinarku Borku Rudić, skupina Intelektualaca i akademika BiH: Tražimo zaštitu golih života Borke Rudić, prof Veličkovića i Vuka Bačanovića

Nakon što su  jučer vodstvo MEDIA CIRCLE projekta i redakcija Fairpress portala oštro osudili napade na jednu od urednica portala Faipress, Glavnu tajnicu udruženja BH Novinari i istaknutu aktivisticu koja se zalaže za prava novinara i slobodu govora – Borku Rudić, skupina intelektualaca i akademika iz svih krajeva BiH pokrenula je peticiju u kojoj traže da se zaštiti goli života ljudi u BIH.

23.07.2016.

Kako se liječnike prikazuje u javnosti te kolika je granica od bombonijere i kave do čistog mita?

Čak 95 posto liječnika smatra da mediji vijesti o liječnicima obrađuju senzacionalistički, a njih 93 posto smatra da su vijesti o liječničkim pogreškama novinarski neprofesionalno obrađene.

23.07.2016.

MILAS KLARIĆ “Nema govora mržnje, ali prava i interesi Hasanbegovićeve djece su povrijeđena”

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u četvrtak je priopćenjem reagirala na pismo ministra kulture u tehničkoj Vladi Zlatka Hasanbegovića, koji je prijavio Zrinku Vrabec Mojzeš, zbog kolumneu novom broju Nacionala, u kojem spominje i njegovu djecu.

 

22.07.2016.

Index doznaje: Denis Latin smijenjen s mjesta urednika na HTV 4

Kako doznaje Index, Denis Latin, jedan od urednika na HTV 4 u emisiji Studio 4, više neće ondje raditi. Kako neslužbeno saznajemo, Latin će biti raspoređen na novi zadatak u Informativno- medijskom servisu HRT-a, a navodno je riječ o velikom informativnom projektu HRT-a u kojem bi Latin trebao pridonijeti svojim iskustvom.  Navodno bi Ružica Renić trebala postati nova izvršna urednica HTV 4, no ta nam vijest nije potvrđena. 

 

19.07.2016.

Intervju s predsjednikom Turskog sindikata novinara: Novinari su prisiljeni na autocenzuru zbog straha od zarobljavanja

“Štititi slobodu novinarstva znači štititi pravo javnosti na pristup informacijama. U društvu u kojem je to pravo ograničeno, nema govora o demokraciji. Stoga ćemo mi kao novinari učiniti sve što je u našoj moći da budemo glas onih koji su marginalizirani, zatvoreni i ušutkani zato što rade svoj posao i brane slobodu novinarstva i pravo na informaciju u ime svih nas. S novinarima Turske i mi uzvikujemo: Novinarstvo nije zločin!”, riječi su turskih novinara i zagovaratelja medijskih sloboda okupljenih pod inicijativom  „Ja sam novinar“ (I’m a journalist #Bengazeteciyim). Naime, kampanjom koja je u tijeku u Turskoj želi se izraziti solidarnost sa svim novinarima i medijskim radnicima koji se nalaze u zatvoru ili su suočeni s pritiscima vlasti zbog inzistiranja na pravu na slobodu izražavanja i informiranja. 

18.07.2016.