Iz medija

Novinarstvo u socijalizmu

Koja je razlika novinarstva u socijalizmu i ovoga danas? Nekada se nije smjelo napadati političare i sistem. Lopovi su bili dozvoljena meta. Danas novinari smiju napadati političare (one koje dopustii vlasnik medija), ali ne smiju lopove. To je suštinska razlika.

14.03.2016.

Smijenjeno četvero voditelja Dnevnika kojeg će od sutra voditi samo jedan voditelj

Katarina Periša Čakarun smijenila je četvero dosadašnjih voditelja središnjeg Dnevnika HTV-a: Sanju Mikleušević-Pavić, Stipu Alfiera, Đuricu Drobca i Zdravka Klevu.

13.03.2016.

Četnici napali novinarsku ekipu N1

Ekipu N1 Televizije, koja je oko pola 2 stigla u Draževinu, napadnuta je na četničkom skupu, koji se održavao povodom 70 godina od hapšenja četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihajlovića.

13.03.2016.

MIRJANA RAKIĆ 'Odmah nakon prosvjeda sve mi je bilo jasno...'

Nije se moralo smijeniti sve članove Vijeća, oni su radili svoj posao maksimalno profesionalno i po zakonu, kaže Mirjana Rakić.

12.03.2016.

Mrvice iz proračuna: Neprofitnim medijima samo 600 tisuća kuna

Ministar je očito poručio da treba razmisliti o alternativnim izvorima financiranja, ističe Goran Borković (forum.tm).

12.03.2016.

Karamarko ispunjava obećanje

Mirjana Rakić, ravnateljica Agencije za elektroničke medije i predsjednica njezina Vijeća, za H-Alter govori o Vladinoj odluci da raspusti Vijeće: "Moram priznati da smo u Vijeću i Agenciji ostali iznenađeni jer ne vidim da smo bilo gdje pogriješili i da nismo ispunili naše zadaće. Ne znam što je Tomislav Karamarko mislio kada je obećao ukroćivanje neposlušnih medija, ali ovo što se događa jest svojevrsno discipliniranje medijskog prostora."

12.03.2016.

Mediji opet na meti ministra kulture

Faktograf.hr

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović na sjednici na kojoj je predložen proračun za 2015. nastavio je sa započetim poslom “sređivanja” medijske scene: na njegov je prijedlog Vlada u Sabor poslala prijedlog razrješenja cijelog Vijeća za elektroničke medije, a da se nije predomislio ni oko financiranja neprofitnih medija pokazuje podatak da je proračunska stavka za njihovo financiranje srezana na ukupno tek 613 tisuća kuna. Time je nastavljen trend gušenja neprofitnih medija započet ukidanjem Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

11.03.2016.

Mirjana Rakić: Nad Vijećem je proveden politički pritisak

n1info.com

Gošća Dnevnika u 22 bila je predsjednica Vijeća za elektroničke medije, Mirjana Rakić. Na današnjoj sjednici Vlade ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije te tražio smjenu Mirjane Rakić i raspuštanje Vijeća.

11.03.2016.

Jelena Berković: Medijska metla

Aktivistkinja Platforme 112 i izvršna direktorica GONG-a: Poluge za ovladavanje HRT-om Domoljubnoj koaliciji je servirala koalicija Hrvatska raste koja je promijenila način upravljanja tim medijskim servisom.

11.03.2016.

Tarık Günersel za Fairpress: Novinar Barış İnce provest će gotovo dvije godine u zatvoru zbog akrostiha koji tvori “Lopov Tayyip”

Barış İnce, bivši urednik i sadašnji novinar lijevo orijentiranih turskih dnevnih novina BirGün, osuđen je u utorak, 8. ožujka o.g. na kaznu zatvora u trajanju od 21 mjeseca zbog toga što je „uvrijedio“ turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, izvijestio je Mapping Media Freedom.

11.03.2016.