Iz medija

Ustavni sud konačno je počeo rušiti presude protiv medija koji preispituju rad hrvatskih sudaca

Ustavni sud RH donio je dvije važne odluke. Ukinuo je presude kojima je dvoje sudaca dobilo ogromne odštete zbog duševnih boli izazvanih novinskim tekstovima. Ove odluke Ustavnog suda dolaze nakon što je Europski sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog previsoke odštete dosuđene jednom sucu. Riječ je o slučaju Narodnog lista kojeg je tužio sudac Boris Babić, te dobio 50 tisuća kuna kao naknadu štete zbog članka u kojem je kritiziran njegov rad.

15.07.2019.

Slučaj Kuščević važan je i za novinarstvo. Pokazao je da su mediji, kad udruženo zagrizu, nepobjedivi

Moj ritam u EU je takav da nemam vremena baviti se imovinom ministra Kuščevića”, kazao je premijer Plenković u Bruxellesu 21. lipnja. Tri dana ranije, Telegram je otkrio kako ministar imovine 11 godina nije upisao svoju vilu u katastar, a zatim i da je u negrađevinskoj zoni podigao štalu, pa promijenio prostorni plan tako da štale mogu postati kuće.

14.07.2019.

Lora i duševna bol

Tanja Belobrajdić, bivša pripadnica 72. bojne Vojne policije protiv koje je, unatoč brojnim iskazima svjedoka, odbačena kaznena prijava za ratne zločine počinjene tijekom 1992. u splitskoj Lori, dobila je još jednu nepravomoćnu tužbu protiv medija.

11.07.2019.

U Virovitici je već potpuna histerija: sad je Kirin dao prijaviti novinarku zbog nožića koji je imala u torbici

Novinarka je nožić sama predočila zaštitarima na ulazu prije sjednice Gradskog vijeća Virovitice, sinoć ju je posjetila policija. Ivica Kirin, bivši ministar unutarnjih poslova i aktualni gradonačelnik Virovitice, grada iz čijeg je proračuna nestalo više od 17 milijuna kuna i koji obnaša dužnost kao da se ništa nije dogodilo, povlači potpuno nekontrolirane poteze. Sinoć oko 22 sata virovitička je policija novinarki i aktivistici Ivi Anzulović uručila obavijest o podnošenju prekršajne prijave, samo dan nakon što je već kazneno prijavljena za ”oštećenje kulturnog dobra”.

06.07.2019.

FPZG opet ukida Istraživačko novinarstvo: ‘Predlažem im uvođenje kolegija sponzoriranog novinarstva’

Srednja.hr

Pred ljetnu stanku prije jesenskih ispitnih rokova i početka nove akademske godine, s Fakulteta političkih znanosti stiže pomalo nevjerojatna vijest. Nakon što su to već jednom učinili prije šest godina, u Lepušićevoj 6 opet ukidaju, odnosno kako kažu, zamrzavaju kolegij Istraživačkog novinarstva. S FPZG-a to pravdaju birokratskim zavrzlamama vezanim uz kolektivni ugovor za visoko obrazovanje. Iz Hrvatskog novinarskog društva izražavaju nevjericu ovom informacijom, a studenti koji su ove godine odslušali Istraživačko novinarstvo poručuju – studenti novinarstva apsolutno moraju imati ovakav kolegij!

05.07.2019.

Kako Faktograf.hr otkriva lažne vijesti za Facebook

Facebook je uoči euroizbora odlučio pokriti cijeli EU 'fact checkingom'. Angažirao je tako i Faktograf.hr da surađuje na provjeri onoga što je objavljeno u Hrvatskoj. Detektiraju neku priču koja se širi Facebookom te ocjenjuju njenu točnost ili netočnost. 

04.07.2019.

Humanitarna utrka Kišni čovjek zadivila ljude

Trčanje.hr

 

Zagrebački trkači i rekreativci još ste jednom pokazali veliko srce kad su u pitanju humanitarne aktivnosti. S uplaćenim startninama online i donacijama uplaćenim na startu utrke, te uz donacije i onih koji nisu trčali, ali su pomogli – do sada je za Centar za autizam – ukupno prikupljeno oko 46 000 kn!

04.07.2019.

Šezdeset godina Večernjeg lista: Najvažniji dio našeg uspjeha ste vi, dragi čitatelji. Hvala na povjerenju

Dragi čitatelji, ponajprije vam želimo zahvaliti što ste i danas uzeli u ruke Večernji list. Danas Večernji list slavi 60. rođendan i upravo ste vi, naši čitatelji, najvažniji dio našeg uspjeha i temeljni razlog našeg čvrstog držanja prestižnih pozicija na medijskom tržištu svih ovih desetljeća. Bez vas toga ne bi bilo.

 

01.07.2019.

Divjak sve sličnija Borasu – U emisiji NU2 držala nam je lekciju što je novinarsko sustavno bavljenje nekom temom

Srednja.hr

Današnja gošća HRT-ove emisije Nedjeljom u dva bila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja. Među iscrpnim temama o reformi obrazovanja, plaćama profesora i općem stanju u resoru, ministrica je odgovorila na pitanje zašto nikada nije dala intervju za portal Srednja.hr.

24.06.2019.

Kirin novinarima: uzalud vam trud svirači, zaustavit ću vas pravinim putem! A jel?

To je već viđeno, ništa čudno, gotovo i očekivano: novinari su ti koji fabriciraju događaje i od Virovitice grade grad slučaj. Ne oni koji „zaborave“ prijaviti svoju imovinu, ne oni čija djeca prijete i šire nacionalnu netrpeljivost i mržnju, ne oni koji prebiju svog stranačkog druga pa onda kažu da se strovalio niz stepenice, ne oni koji su pravomoćno osuđeni jer su na portalu anonimno hvaleći sami sebe i svoju stranku, vrijeđali druge ljude, ne oni koji su dozvolili krađu najmanje 17 milijuna kuna, ne oni koji nisu obavili obdukciju, a morali su kako bi se rasvijetlila čudna smrt jednog čovjek...

24.06.2019.