Iz medija

Sandra Bašić Hrvatin: Lucidnost je jedini oblik otpora

U situaciji kad su novinari i novinarstvo u doticaju s donositeljima odluka, kad su ušli u njihov dvor i na izvor novca, kad su se pretvorili u tržišne propagandiste, okončali su prijelaz u klasu i kastu. Izgubili su svoj ugled i čitatelje. Ubrzali su uništenje javne diskusije. To ne mogu promijeniti nikakvi deontološki kodeksi i profesionalni standardi.

13.02.2017.

ŠTETNO AGENCIJSKO ZAPOŠLJAVANJE: RADNICIMA MANJA PRAVA, A HRT-U ZA TREĆINU VEĆI TROŠAK

Hrvatska radiotelevizija nije načisto s brojkom radnika koji preko agencije za privremeno zapošljavanje rade na javnoj televiziji. Prvo nam je odgovoreno da je 2016. godine ta brojka iznosila 127, da bi nakon nekoliko dana odgovorili kako ona ipak nije točna i da je prošle godine radilo 99 agencijskih radnika. Godinu ranije radilo ih je 150, da bi ta brojka pala na 55 radnika u 2017., kažu nam na HRT-u.

12.02.2017.

Ćimić: Žalosno je da Kolinda Grabar-Kitarović kao predsjednica nije upoznata sa Zakonom i Ustavom, a još je tragičnije da je kao političar uvjerena da ne mora podnositi račune javnosti

Portalu Index.hr odbijen je uvid u putni nalog od strane Ureda Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović iz kojeg su kazali da je novinar Indexa, Ilko Ćimić svojim čestim upitima o putovanju predsjednice u SAD ove godine „zloupotrijebio institut Prava na pristup informacijama“, izvijestio je jučer Index.hr. 

10.02.2017.

Kolindin ured Indexu: Ne možemo funkcionirati od vaših pitanja, od nas nećete više ništa dobiti

Ured Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović odbio je dati na uvid portalu Index putni nalog, kao i izvješće koje ide uz putni nalog, tvrdeći da je novinar Indexa svojim čestim pitanjima o putovanju predsjednice u SAD ove godine "zloupotrijebio institut Prava na pristup informacijama"!

09.02.2017.

Alternativne činjenice i budućnost novinarstva

Nove su tehnologije i medijske platforme omogućile proizvodnju šume podataka od kojih svatko naizgled može odabrati one koji mu se najviše sviđaju.

08.02.2017.

Hrvatska pravosudna farsa: Suci sucima besramno dosuđuju naknade za duševne boli

Hrvatski suci najviše pate od duševnih boli, a razina njihove boli nije usporediva ni s institucijom hrvatskog predsjednika, premijera ili ikoje druge javne osobe.

07.02.2017.

Derifaj: Mogla bih se složiti da nam se događa medijska militarizacija; Hrstić: Pomalo je apsurdno najavu obvezne temeljne obuke nazivati militarizacijom društva

Militarizacija javnog i medijskog prostora česta je tema ovih dana u medijima. Polemike oko toga potaknute su između ostaloga, napisima o naoružanju te o aktivaciji obveznog vojnog roka kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Srbiji.

06.02.2017.

Vukašin Obradović podnio ostavku: Vraćam se u Vranjske gdje ću raditi ono čime sam se bavio i prije nego što sam izabran za predsjednika NUNS-a

Vukašin Obradović podnio je ostavku na mjesto predsjednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije  (NUNS) u petak 3. veljače iz osobnih razloga, javio je NUNS. Vijest o odlasku, Obradović je najavio na sjednici Izvršnog odbora NUNS-a, a formalno će biti usvojena na Skupštini koja je zakazana za 25. ožujka. 

 

06.02.2017.

Isprika Hrvoju Zovku - Direktno.hr

Netočno je da je Hrvoje Zovko ikada, u bilo kakvim okolnostima, surađivao ili primao naputke pripadnika KOS-a

05.02.2017.

Priručnik 24sata: Ovakav vodič trebao bi imati svaki medij...

Autori priručnika su dugogodišnji novinar, urednik i pisac Tomislav Birtić, nagrađivana hrvatska književnica Ankica Tomić te ugledna novinarka i komentatorica Sanja Modrić.

02.02.2017.