Iz medija

Novinarska mreža: Zaustavite pokušaj linča redakcije Novosti

Neformalno udruženje koje okuplja novinarke i novinare iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Kosova pridružuje se apelu Novosti te poziva hrvatsku i međunarodnu javnost na protest protiv javnoga linča redakcije našeg tjednika.

24.02.2017.

Otkrivamo planove novoga šefa HRT-a: Smanjenja pretplate - nema

'Mostu je 15 kuna niža pretplata bila osigurač da će se HRT konačno restrukturirati, reorganizirati i puno kvalitetnije raditi', slavodobitno je izjavio Božo Petrov, šef Mosta i predsjednik Sabora, novinarima nakon što je prošloga tjedna u Saboru odlučeno da će HRT u narednih pet godina voditi Kazimir Bačić. Kojim se to izračunom došlo do toga da se iznos pristojbe spusti sa 80 na 65 kuna do kraja godine, kao i tko je to Mostu dao takvu garanciju, javnosti je ostalo nepoznato.

23.02.2017.

AI: Nacionalistička retorika i govor mržnje u Hrvatskoj

Hrvatska i dalje ima problema s diskriminacijom nacionalnih manjina i poštivanjem slobode medija, a izraženija nacionalistička retorika i govor mržnje u vrijeme izbora doprinijeli su jačanju netolerancije i nesigurnosti u zemlji, ocjenjuje Amnesty International (AI) u godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u svijetu za 2016/17.

23.02.2017.

PILSEL PODNIO KAZNENU PRIJAVU PROTIV UREDNIKA PORTALA DNEVNO.HR

Novinar i urednik portala autograf.hr Drago Pilsel podnio je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv Viktora Kodrića, glavnog urednika portala dnevno.hr zbog članka „Spriječimo posrbljavanje riječkog Sveučilišta te stvaranja SAO Krajine u Rijeci“.

22.02.2017.

Nećemo se predati

Nikola Bajto, urednik Novosti: Karamarkov i Plenkovićev HDZ jedna je te ista stranka. Zloduh kojeg su oni oslobodili neće se sam od sebe vratiti u bocu, a HDZ sigurno neće biti taj koji će ga vraćati dok god od njega ima koristi. Sadašnji napad Željke Markić na Novosti dolazi nakon žestokog udara na nezavisne institucije i civilno društvo i ozbiljniji je od ranijih je utoliko što se ne radi o izoliranoj akciji nego o širokoj strategiji gušenja svega što u Hrvatskoj slobodno djeluje i misli.

22.02.2017.

Godišnja skupština HZSN-a održana u Karlovcu – nagrađeni najbolji u sportskom novinarstvu, Drago Ćosić novinar godine

KAportal.hr

Najsvečaniji trenutak današnje godišnje Skupštine Hrvatskog zbora sportskih novinara dakako bila je dodjela nagrada najzaslužnijima u sportskom novinarstvu, no u karlovačkom hotelu Korana Srakovčić događalo se puno toga što može uliti nadu u bolju budućnost sportskog novinarstva u Hrvatskoj. Naime, riječi nagrađenih, posebno novinara i urednika godine Drage Ćosića, te Nevena Bertičevića, dobitnika nagrade za životno djelo, dirnule su sve prisutne, kako članove Zbora, tako i brojne goste.

21.02.2017.

ZAPOČELO PONOVLJENO SUĐENJE TOMI HORVATINČIĆU Sutkinja Maja Šupe napala novinare u sudnici: Proglasili ste me najkorumpiranijom sutkinjom u državi

Početak ponovljenog suđenja Tomi Horvatinčiću (70) na Općinskom sudu u Šibeniku, optuženog za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. godine u kojoj su na svojoj jedrilici poginuli talijanski supružnici Francesko i Marinella Salpietro, neočekivano i na nekonvencionalan način obilježila je sutkinja Maja Šupe. Tijekom ovog novog sudskog postupka, ona se žestoko obrušile na novinare u sudnici.

21.02.2017.

PRAVOSUDNA FARSA Za Sessu su suci koji su ustali protiv visokih presuda za suce - zaboravljivi

"Naknada se čini vrlo nesrazmjernom ako uzmemo u obzir znatno manje naknade koje se u ovakvim predmetima dosuđuju osobama koje ne sudjeluju u vlasti ili javnom životu, ili pak naknadama koje se dosuđuju za druge vrste štete", stoji u izdvojenim mišljenjima dvoje Ustavnih sudaca, Lovorke Kušan i Andreja Abramovića, koji su nedavno reagirali na visoke odštete koje dobivaju suci kada tuže novinare i medije.

21.02.2017.

NOVA SPORNA ODLUKA Uprava HRT-a prije odlaska vratila Hloverku na posao

Jedna od posljednjih odluka v.d. ravnatelja HRT-a Blage Markote, osim slučaja "Grička vještica" bila je i povratak Hloverke Novak Srzić na državnu televiziju.

21.02.2017.

SPAŠAVANJE KOALICIJE HDZ snižavanjem pristojbe "platio" jamstva: Mostova podrška Bačiću HRT košta oko - 216 milijuna kuna

Toliko će HRT gubiti godišnje kada pristojba padne na 65 kuna. Nakon što je izbor Kazimira Bačića uvjetovan smanjenjem pristojbe, očito je da su odluke o HRT-u isključivo u nadležnosti dviju stranaka.

20.02.2017.