Iz medija

Dragan Crnogorac: HRT drži Srbe u Hrvatskoj u medijskoj blokadi

HRT-ova manjinska emisija više služi da se većinski narod obavijesti što rade manjine, ogorčen je čelnik Zajedničkoga vijeća općina, Dragan Crnogorac.

20.05.2016.

Goran Gazdek o tužbi i prijetnjama: Bijedni i jalovi pokušaj da se novinarima pošalje poruka: Pazite što pišete i objavljujete

Novinara i vlasnika portala Virovitica.net, Gorana Gazdeka, opet su tužili zbog objave točne vijesti o prijavi anonimne skupine građana iz 2011. godine. Zaista bizarno, jer iako je prije pet godina Gazdek pravomoćno oslobođen tužbe za kazneno djelo klevete protiv bivšeg predsjednika virovitičke općine i ratnog Kriznog štaba, Ante Krište i saborskog zastupnika Josipa Đakića, isti ga opet tuže, ali ovaj puta za duševne boli.

 

17.05.2016.

U „OLIMPIJSKOJ GODINI“: Raspravlja se o gašenju H-altera

Desetljeće je iza portala h-alter.org, desetljeće u kojem je medijski promovirao brojne nove glasove iz akademske zajednice, civilnog društva, kao i novinarska imena među kojima i ono Hrvoja Šimičevića, novinara koji je za seriju svojih članaka o TTIP-u, objavljenih upravo na H-alteru, nedavno primio nagradu Hrvatskog novinarskog društva za izvrsnost u kategoriji Internet novinarstva.

17.05.2016.

Žestoki obračun oko Karamarka, Erdogana i logotipa Dnevnika

Povišeni tonovi, prepucavanje, neodgovaranje na pitanja i prozivanje Nove TV za nervozu, obilježili su sam kraj današnje sjednice Programskog vijeća (PV) HRT-a. Iako se činilo da će sjednica nakon rasprave o ljetnoj shemi koja je u izradi i, po svemu sudeći, zbog smanjenja proračuna za program ponudit će uglavnom reprize i prijenose s EP-a u nogometu u Francuskoj i Olimpijskih igara u Riju, proteći bez tenzija, dogodilo se da je količina decibela dosegnula granicu buke.

17.05.2016.

Krišto mora dati Radmanu 15.000 kuna zbog uvreda

Novinarka Karolina Vidović-Krišto prema nepravomoćnoj presudi mora platiti 15.000 kuna odštete bivšem ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu jer je 22. prosinca 2012. poslala poruku na 82 e-mail adrese novinara i kreativnog osoblja HRT-a u kojoj je, među ostalim, iznijela niz uvreda prikazavši Radmana “građaninom drugog reda s upitnim mentalnim i socijalnim sposobnostima”.

15.05.2016.

Demanti šefa HND-a: 'Glavni tajnik HND-a izabran je sukladno proceduri'

Tportal u petak je objavio tekst naslovljen 'SPORAN IZBOR: Burno u Hrvatskom novinarskom društvu, pala i ustavna tužba' temeljen na izjavi Željka Valentića koji je tvrdi kako je podnio ustavnu tužbu jer mu je onemogućena žalba protiv izbora Vladimira Lulića za glavnog tajnika Hrvatskog novinarskog društva (HND). Zbog informacija objavljenih u tesktu reagirao je predsjednik HND-a Saša Leković, a njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

15.05.2016.

Carl: Ovo je najveći politički pritisak na novinare u Sloveniji do sada; Aščić: Zastrašivanje, blaćenje i javno vrijeđanje jasna su poruka svim novinarima, da budu jako pažljivi u tome što, kako i o kome pišu

Novinari i novinarke Radiotelevizije Slovenije održali su 9. svibnja miran prosvjed protiv uplitanja u neovisnost struke na sastanku Programskog vijeća RTV SLO koje je najavilo raspravu o 18 priloga i sadržaja koji navodno krše pravila tog javnog servisa te o događajima o kojima se nije izvještavalo, a kojeg je zatražila opozicijska stranka Janeza Janše (SDS). 

14.05.2016.

Novi list otpustio Tatjanu Gromaču: Razlog ne drži vodu

Ugledna spisateljica i novinarka, dugogodišnja suradnica Feral Tribunea, Tatjana Gromača, dobila je otkaz nakon devet godina rada u Novom listu s neobičnim objašnjenjem.

 

13.05.2016.

Novinarki Maji Hrgović prijeti otkaz ukoliko ne potpiše „ucjenjivački“ ugovor o radnom mjestu koje legalno ne postoji: Mišljenje sindikata Novog lista o toj odluci negativno

Nakon trinaest godina novinarskog rada Maje Hrgović, koja je od 2003. godine zaposlena kao novinarka kulture u Novom listu, Uprava riječkog lista joj je po dolasku novih vlasnika, ponudila ugovor za mjesto urednice na portalu. No, problem je u tome što navedeno mjesto u sistematizaciji radnih mjesta ne postoji, a isto u praksi podrazumijeva da bi novinarka Maja Hrgović prestala pisati za Novi list, odnosno ne bi više bila novinarka kulture, nego bi na portalu unosila tuđe tekstove. 

13.05.2016.

BORNA SOR: Društvo je spremno za šalu na vlastiti račun, ali političari nisu

Intervjue koji nasmijavaju cijelu Hrvatsku, a i širu okolicu, Borna Sor vodi kameno ozbiljna lica, dok se brojni poznati političari s kojima je razgovara pred kamerama jedva suzdržavaju da se ne nasmiju. Kameno lice voditelja pred tv-kamerama samo je jedna od njegovih uloga, jer iza kamera on je i urednik, scenarist i pisac u moćnoj gomilici News Bara. Borna Sor na Spikigin dolazi s temama „Satira iz našeg škrlaka“ i „Povijest, al' ono fakat“, a uoči susreta u Norrisu odgovorio je sasvim ozbiljno na nekoliko pitanja o idejama i planovima.

12.05.2016.