Iz medija

Nastavak zatvaranja novinara u Turskoj: Represija je masovna i ne poznaje granice. Strah je preblaga riječ za ovo što se događa

Klima straha nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj ne jenjava, a obračun turske vlasti s nepodobnim novinarima i novinarkama gotovo je  svakodnevna vijest. U periodu nakon neuspjelog puča, vlast je zatvorila više od 100 različitih medijskih kompanija, a izdano je više od 89 naloga za uhićenje novinara/ki, a njih najmanje 42 nalazi se u zatvoru (popis možete vidjeti ovdje). Njih 17, među kojima je poznata tv novinarka Nazlı Ilıcak, uhićeno je 30. srpnja pod optužbom pripadanja terorističkoj organizciji. Već idućeg dana uhićeno je šest novih osoba koje su radile za novine Zaman. Mnogim novinarima poništene su putovnice. 

 

12.08.2016.

Vesna Kesić: Mi gradimo medije, mediji grade nas

Novinarka, publicistkinja, aktivistica i istraživačica: Pitanje za razmotriti je kako to da se oko slobode i nezavisnosti medija snažnije angažiraju civilne inicijative i organizacije općeg, demokratsko-ljudskopravaškog profila,nego novinari i njihove strukovne i sindikalne organizacije.

11.08.2016.

Saša Leković: Stvarno mi je žao što je stanje u hrvatskom novinarstvu tako loše kao što je HND upozoravao

Izvještaj međunarodnih novinarskih udruga i organizacija za zaštitu slobode izražavanja o stanju u hrvatskom novinarstvu i političkim pritiscima(„Croatia: Media Freedom in Turbulent Times“) predstavljen je u utorak 9. kolovoza u Hrvatskom novinarskom domu. Na konferenciji za novinare ‘Integritet medija i novinara u Hrvatskoj’ predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković naglasio je kako HND temeljito upozorava na mnoge probleme koji utječu na nedovoljnu slobodu medija u Hrvatskoj i na ograničavanje integriteta novinara i mogućnosti da slobodno rade svoj posao.

11.08.2016.

Međunarodne udruge: Uplitanje vlasti u rad HRT-a ključni problem slobode medija u Hrvatskoj

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković u utorak je predstavio izvještaj međunarodnih novinarskih udruga i organizacija za zaštitu slobode izražavanja o stanju u hrvatskom novinarstvu i političkim pritiscima, u kojem se ističe da je 'uplitanje vlasti u rad HRT-a ključni problem slobode i neovisnosti medija u Hrvatskoj', ali se i upozorava na porast 'nacionalističkog i revizionističkog diskursa koji se koristi za zastrašivanje kritičkih medija'.

10.08.2016.

Optimizam na niskim granama

Ana Brakus, urednica Libele, govori o perspektivi neprofitnih medija.

05.08.2016.

Gledanost pada, a plaćamo jednu od najskupljih pristojbi u Europi: HRT dnevno ovrši 274 neplatiša pretplate

Prestanete li pušiti, logično - više si ne kupujete cigarete, no prestanete li gledati programe HRT-a, nelogično - pretplatu i dalje morate plaćati. Iz džepova hrvatskih građana tako se u budžet javne televizije godišnje slijeva oko milijardu i 215 milijuna kuna, što čini oko 85 posto ukupnih prihoda te kuće. Čak i ako u kućanstvu uopće nemate televizijski prijamnik, ali imate laptop ili mobitel, HRT će vas opaliti po džepu.

02.08.2016.

Vlasnička glista Novog lista

Otkrivamo poveznice između kupca Novog lista, slovačke grupacije J&T i mađarskog MOL-a: Kompanija koja je nedavno kupila riječki Novi list registrirana je na Cipru na istim adresama kao i tvrtke koje su 2011. kupovale dionice ina-e kako bi MOL-u omogućile neprijateljsko preuzimanje hrvatske naftne kompanije.

02.08.2016.

HND protiv namjere tehničke Vlade da produlji v.d. čelništva HRT-a; HNiP: HND bi samo kadrovirao na Prisavlju i to s kadrovima po njihovom ukusu

Još 15. srpnja o.g. godine tehnička Vlada je na prijedlog Ministarstva kulture putem e-savjetovanja otvorila mogućnost kojom bi na još 6 mjeseci mogao biti produžen mandat v.d. glavnom ravnatelju HRT-a, Siniši Kovačiću.

27.07.2016.

Reakcije na Kaplanov napad na novinarku Borku Rudić, skupina Intelektualaca i akademika BiH: Tražimo zaštitu golih života Borke Rudić, prof Veličkovića i Vuka Bačanovića

Nakon što su  jučer vodstvo MEDIA CIRCLE projekta i redakcija Fairpress portala oštro osudili napade na jednu od urednica portala Faipress, Glavnu tajnicu udruženja BH Novinari i istaknutu aktivisticu koja se zalaže za prava novinara i slobodu govora – Borku Rudić, skupina intelektualaca i akademika iz svih krajeva BiH pokrenula je peticiju u kojoj traže da se zaštiti goli života ljudi u BIH.

23.07.2016.

Kako se liječnike prikazuje u javnosti te kolika je granica od bombonijere i kave do čistog mita?

Čak 95 posto liječnika smatra da mediji vijesti o liječnicima obrađuju senzacionalistički, a njih 93 posto smatra da su vijesti o liječničkim pogreškama novinarski neprofesionalno obrađene.

23.07.2016.