Iz medija

Lokalne TV između kontroverznih poduzetnika i šerifa (4.): ‘Većini lokalnih televizija prijeti stečaj’

ZAGREBI 

Pesimizam je obuzeo nekoliko vlasnika i direktora lokalnih televizija s kojima smo razgovarali. Mnogi su u financijskim problemima, tvrde da se javne institucije ne pridržavaju zakonske odredbe po kojoj moraju trošiti minimalno 15 posto sredstava za oglašavanje na regionalnim i lokalnim medijima. A propisanih kazni za takvo ignoriranje zakona nema. Dodatni je problem što marketinške agencije ne žele raditi s lokalnim televizijama. 

03.12.2023.

NAKLON VELIKANU - Gotovo cijeli grad došao na otvorenje izložbe Feđe Klarića

dalmatinski PORTAL 

Sveučilišna galerija bila je pretijesna za sve posjetitelje koji su došli na otvaranje izložbe 'Feđinih 50 +'. Autoru, legendarnom Feđi Klariću došao se pokloniti gotovo cijeli grad. Kako je rekao rektor splitskog Sveučilišta prof.dr.sc. Dragan Ljutić, kroz Feđine fotografije postaje jasno što je duša Splita.

30.11.2023.

Digitalna medijska pismenost - što kao građanke možemo poduzeti tijekom izbora 2024. godine?

Zašto je medijska pismenost važna, pogotovo u kontekstu nadolazećih izbora, kako kritički razmatrati informacije s kojima se susretnemo na internetu te na koje načine prepoznati da gledamo tekst i fotografije nastale putem AI alata, bile su teme Gongove radionice "Navigiranje morem informacija: Medijska pismenost 21. stoljeća”, koju su 25. studenog 2023. u prostoru udruge PEČETRI u Varaždinu održali naša Milica Bogdanović i Matej Mikašinović-Komšo.

28.11.2023.

TUŽBE KAO PORUKA NOVINARIMA: Pametnije je ne „talasati“, ne istraživati i ne kritizirati, treba biti poslušan

Već godinama hrvatski novinari, i u njihovo ime strukovna organizacija Hrvatsko novinarsko društvo (HND) te Sindikat novinara Hrvatske (SNH), javno upozoravaju i glasno prosvjeduju zbog velikog broja (osobito parničnih) tužbi protiv njih koje su podnosili i podnose firme, organizacije, suci, političari i ostali „uglednici“. Nezadovoljni su novinarskim pisanjem i izvještavanjem pa ih tuže zbog navodnog vrijeđanja, sramoćenja i navodnih neistina o njima, „narušavanja ugleda“ i koječega sličnog.

26.11.2023.

Obilježena stota godišnjica rođenja Pavla Cajzeka: 'Bio je dobri duh Zagreba'

U zagrebačkoj Kinoteci održano je svečano obilježavanje stote godišnjice rođenja jednog od najznačajnijih zagrebačkih fotoreportera Pavla Cajzeka. Prikazan je dokumentarni film o Cajzeku u produkciji Muzeja za suvremenu umjetnost, Večernjeg lista, Pixsella i HTV-a.

21.11.2023.

Novo ruho Hininih specijaliziranih portala Zelena Hrvatska i Zdravlje

Hinini specijalizirani portali Zelena Hrvatska i Zdravlje dostupni su u novom redizajniranom izdanju koje, uz suvremeniji vizualni identitet, donosi i nove sadržaje. Kao i dosad sadržaji portala su dostupni javnosti bez pretplate, a do njih se može doći i klikom na bannere na naslovnici Hinine internetske stranice (www.hina.hr) ili potražiti na vrhu stranice u rubrici PORTALI. 

21.11.2023.

Novi list kupuje osječka tvrtka kojoj je račun blokiran još od prošlog mjeseca

Fiuman 

Vijeće za elektroničke medije (VEM) se, po zamolbi AZTN-a, očitovalo o dopuštenosti koncentracije poduzetnika Media Solutions d.o.o. i Novog lista d.d. ističući kako ”kapitalna i personalna povezanost ne narušava pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija”. Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a, istražila je pozadinu osječke tvrtke Media Solutions i provjerila tko vodi to poduzeće. Jedan od suvlasnika Media Solutions je tako Bojan Divjak, nećak HDZ-ova Vladimira Šeksa, drugi je Oleg Uskoković, Dubrovčanin s varaždinskom adresom koji, prema poslovnim registrima, trenutno ima brojne, uglavnom vlasničke, direktorske i prokurističke funkcije u više desetaka poduzeća.

15.11.2023.

Krešimir Antolić: 'Povući ću tužbu ako se Nik Titanik ispriča.' Nik Titanik: 'Isprika nije opcija'

Premdet postupka je umjetnička forma izražavanja i doista bi bila kriva poruka da se g. Plečko danas ispričao-kazala je odvjetnica Vanja Jurić. Krešimir Antolić tvrdi da ga je Nik Titranik u tri karikature namjerno oklevetao. - Moj klijent nema ništa osobno protiv privatnog tužitelja no u konkretnom slučaju isprika nije opcija s obzirom na to da se radi o temeljnoj slobodi govora izražavanja te bi se isprikom poslala pogrešna poruka- rekla je Vanja Jurić, odvjetnica Nika Titanika. 

07.11.2023.

HRVOJE ZOVKO, HND: U TRI I POL GODINE BIO SAM 52 PUTA NA SUDU, UČINAK SLAPP TUŽBI NA NOVINARSTVO JE ZASTRAŠUJUĆI, A KORPORATIVNI UTJECAJ NA MEDIJE JE POPUT RAKA

poslovni savjetnik

Novinarstvo u Hrvatskoj je pred sve težim izazovima. Kao jedan od mehanizama kontrole demokratičnosti i poštenja demokratskog društva, institucija i korporacija jako je osjetljiv na uplitanje moćnika. Pogotovo u vrijeme kada zbog velike konkurencije jako ovisi o financijskim sredstvima, odnosno marketingu koji je u većini slučajeva preuzeo primat unutar medijskih redakcija. Posljedice tog otpora osjetio je znatno na svojoj koži i trenutni predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko kojeg je njegov poslodavac, Hrvatska radio televizija (HRT), tužio više puta.

04.11.2023.

»Slovački mediji imaju povijest otpora«

oštro

Nakon ovogodišnjih parlamentarnih izbora, Slovačka se našla na demokratskom raskrižju. Istaknuta figura slovačke politike, bivši premijer Robert Fico, vratio se na političku scenu. Njegova stranka »Smer-SD« (»Smjer – Socijaldemokracija«) odnijela je pobjedu na izborima, što je Slovake podsjetilo na 2018. godinu i brutalno ubojstvo istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove.

03.11.2023.