Iz medija

5,6 milijuna kuna javnog novca za govor mržnje

Piše: Goran Borković

 

"Imamo ne samo odgovornost, nego i obavezu urediti ovo društvo." Tim je riječima braniteljski vođa iz Savske 66 Đuro Glogoški pozvao više tisuća okupljenih ispred poznatog šatora da krenu pred Agenciju za elektroničke medije kako bi dali potporu slobodi javnog govora.

 

26.01.2016.

Novi ugovori o plaćama na HRT-u krajem veljače, Programsko vijeće u utorak iza zatvorenih vrata

Uprava Hrvatske radiotelevizije (HRT) prošlog tjedna najavila je izmjenu rokova provedbe sistematizacije radnih mjesta, a novi ugovori o radu zaposlenicima, kako se doznaje na HRT-u, bit će ponuđeni krajem veljače.

26.01.2016.

NAKON 1.000 BROJEVA I 20 GODINA SLOBODNE BOSNE: Kraj ili pravi početak?

Za generaciju koja je stasala osamdesetih godina, a koja je trebala stasati devedesetih, ali i za one koji su stasali davno prije toga, bježanje od svestranog huškanja tijekom razornih devedesetih bilo je nužno ukoliko ste htjeli sačuvati makar malo zdravog razuma i sposobnosti rasuđivanja. A malo je bilo prostora za pobjeći, posebno u medijima.

26.01.2016.

Gdje je nestalo etično i objektivno novinarstvo?

Povjerenje u medije, čini se na klimavim je nogama. Barem tako pokazuje naša kratka anekta među Splićanima. Što se to dogodilo sa školskom definicijom etičnog, objektivnog, nepristranog i poštenog novinarstva u nas?

25.01.2016.

Nezavjesno novinarstvo

Hrvatski nezavjesni novinari okupili su se u Kitzbühelu da ondje, na zatvorenom sastanku velikih međunarodnih ulagača i njihovih malih pomagača, svjedoče kraju istog onog postizbornog ciklusa koji su otvorili čučeći pred zgradom Ante Kotromanovića.

25.01.2016.

Kadrovske promjene na Prisavlju pitanje dana: HRT će preuzeti Banac, Sedlar, Manjkas ili Gačić?

Navodno je dio Mostovih simpatizera i članova dugo zagovarao i ideju da se glavnog ravnatelja  HRT-a Gorana Radmana pusti da odradi mandat do kraja, no ta ideja nije naišla na simpatije HDZ-a.

25.01.2016.

Povjerenica za pristup ”djelomičnim” informacijama

U srijedu 20.. siječnja mi je Ministarstvo pravosuđa poštom dostavilo ”djelomični odgovor” (!?) na novinarsko pitanje postavljeno 18. ožujka 2015. godine (djelomični jer su cenzori zacrnili čak 11 od mogućih ukupno 26 podataka).

25.01.2016.

Nikola Bajto: ”Vijeće časti HND-a htjelo nas je ušutkati… ali neće”

Petnaest godina poslije Drugog svjetskog rata, 1960., Beatlesi su svirali u Hamburgu. Dvadeset godina poslije rata u Hrvatskoj, i 25 godina nakon kolektivnog feralovskog tečaja satire, priličan dio hrvatskih novinara nije u stanju podnijeti parodiju hrvatske himne. Što to govori o stanju novinarskoga i građanskog duha ove zemlje?

25.01.2016.

Sutra prosvjed u znak potpore Z1 televiziji i Marku Juriču

Na adresu Fairpressa vezano za protivljenje odluci Agencije za elektroničke medije za oduzimanje koncesije Z1 televizije stigao je poziv na Prosvjednu šetnju „1991. Borba za slobodu države, 2016. Borba za slobodu govora“.

25.01.2016.

Resursni centar za slobodu medija: Lansirana specijalizirana platforma za novinare

Resursni centar za slobodu medija nova je online platforma, prvenstveno namijenjena novinarima, koja nudi sistematiziran i najnoviji sadržaj o medijskim slobodama i pluralizmu u Europi.

25.01.2016.