Iz medija

Velika pobjeda HND-a. Vrhovni sud ukinuo presudu prema kojoj su jednoj privatnoj tvrtki morali platiti milijune kuna

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je reviziju Hrvatskog novinarskog društva (HND) te ukinuo presude Općinskog građanskog i Županijskog suda u Zagrebu prema kojima je HND trebao isplatiti 2,5 milijuna kuna tvrtki, odnosno stečajnoj masi tvrtke UTT Europa, koja je taj iznos tražila kao izgubljenu dobit s kamatama. Naime, ta tvrtka je tvrdila kako je uredila prostor koji im je HND iznajmio te da su bili oštećeni nakon što su deložirani.

13.09.2021.

“Tekst u Slobodnoj Dalmaciji nije sramota te novine, to je sramota novinarstva”

Novinari Hrvoje Krešić i Mislav Bago gostujući u Točki na tjedan komentirali su članak u Slobodnoj Dalmaciji o bivšoj prostitutki koja sada radi u Centru za socijalnu skrb, a koji je izazvao žestoke kritike. Krešić je kazao kako novinari prerijetko preispituju sami sebe i kako smo rijetko kritični prema sebi. “Pitanje je što prodaje medije. Medije često prodaje moralna panika. Dok god je to tako, a to nažalost jedinim dijelom mora biti tako jer smo u tržišnoj utakmici, onda će te moralne panike uvijek biti. Treba se sjetiti riječi nadbiskupa Uzinića koji kaže: ‘Tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen'”, rekao je Krešić.

05.09.2021.

Obnovljen ulaz u Vjesnik, ostao ‘’zaboravljeni’’ natpis NIŠPRO

Obnova ulaza u neboder Vjesnika, nekada najmoćnijeg novinsko-izdavačkog poduzeća u ovom dijelu Europe, završila je ovog tjedna, no u sklopu radova nije obnovljen niti uklonjen oštećen i trideset godina ‘’zaboravljen’’ natpis NIŠPRO Vjesnik, postavljen još u bivšem sustavu.

05.09.2021.

300 psihologa žestoko reagiralo na članak Slobodne o bivšoj prostitutki

PREKO 200 psihologa potpisalo je sinoć reakciju na tekst koji je sinoć objavljen u Slobodnoj Dalmaciji o psihologinji iz Centra za socijalnu skrb koja je ranije bila prostitutka, a broj potpisa u međuvremenu je narastao na više od 300.  Ista je stvar završila na današnjoj naslovnici Slobodne Dalmacije kao glavna tema, i to s huškačkim naslovom "Uhićivana prostitutka sada radi s djecom kao psihologinja".

04.09.2021.

Danka Derifaj prijavila Thompsona: "On je kriv za hajku, policija mi nudi zaštitu"

REPORTERKA RTL-a Danka Derifaj podigla je kaznenu prijavu protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona. Podsjetimo, Derifaj je snimala prilog o sudskom sporu Thompsona s deset susjeda koji žive na katovima ispod njegove nekretnine na splitskom Žnjanu, a Thompson je na službenoj Facebook stranici optužio Derifaj da se nezakonito nalazila na njegovu posjedu. Derifaj je te konstrukte negirala, a i policija je demantirala da je Derifaj prekršila zakon, pa tako nisu utvrdili ni elemente prekršaja ni kaznenog djela, no Thompson s objavama na svojoj stranici nije prestao.

23.08.2021.

Unatoč svim novim dokazima, natječaj za Stojedinicu se neće poništavati

ODLUKA Vijeća za elektroničke medije (VEM) o dodjeli koncesije 101 MHz tek osnovanoj tvrtki Top Radio d.d. u vlasništvu Ivana Jurića-Kaćunića, kojeg veći dio hrvatskih medija veže uz braću Pripuz i odbjeglog tajkuna Miroslava Kutlu, i dalje izaziva kontroverze. Naime, nedavno je izašao podatak da je Jurić-Kaćunić vlasnik žigova (brendova) radiopostaja Antena Zagreb, Narodni radio, Extra FM, Gold FM, Enter Zagreb, Radio Dalmacija i Ultra FM, iako u sudskom registru stoji da je vlasnik samo Radio Dalmacije te tvrtke Top Radio.

18.08.2021.

Maja Sever: Jedino novinar kojem je zaštićena egzistencija može biti slobodan novinar

SEEMO je objavio intervju s predsjednicom Sindikata hrvatskih novinara Majom Sever, koja inavodi kako je na Hrvatskoj radio televiziji počela raditi još na samom početku studiranja, ali u programu za djecu na Trećem programu, više kao neki posao uz studij novinarstva. - Ali onda je počeo rat i mnogi od nas su izvještavali iz rata. Tako sam i ja s tek navršenih 20 godina postala ratna reporterka u rujnu 1991. godine. Nakon par godina vratila sam se u Zagreb i zapravo počela u praksi učiti što je novinarstvo. Uz starije kolege zapravo od početka, od 5 osnovnih W pitanja i izvještaja za večernje vijesti-.

09.08.2021.

Hrvoje Zovko: Zakon je ishitren

Proširen je broj korisnika Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, ali ne i financijski, što je zadnji čavao u lijes neprofitnim medijima, kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

31.07.2021.

Odumiranje lokalnih medija doprinosi širenju dezinformacija

Lokalni mediji ostaju bez ljudi i sredstava za rad te ovise o milosti lokalnih političkih vlasti. Informacijski prostor koji bi trebali popunjavati lokalni novinari stoga zauzimaju politički propagandisti. Sredinom prošlog mjeseca izvanredan otkaz dobilo je troje novinara Glasa Istre – Zoran Angeleski, Danijela Bašić-Palković i Borka Petrović. Njih troje su, uz Chiaru Bilić koja otkaz nije dobila jer je trenutačno na porodiljnom dopustu te honorarca Roberta Raucha, kojemu nije produljen ugovor, otpušteni jer su pred kraj kampanje za lokalne izbore upozorili javnost na neprofesionalnu uređivačku politiku istarskog dnevnog lista.

30.07.2021.

Sad je jasno, Kazimir Bačić nije djelovao na svoju ruku. HDZ ne želi odustati od zastrašivanja novinara

Odbijanje Sabora da pozove na povlačenje HRT-ovih tužbi jasno pokazuje da je upravo zastrašivanje novinara - medijska strategija vlasti. Pritom, prava medijska strategija, pisani dokument koji bi bio osnova za razvoj slobodne i pluralističke medijske scene u zemlji ne postoji. HDZ je na vlasti šest godina, od toga je Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture skoro punih pet, a tog temeljnog dokumenta nema.

19.07.2021.