Iz medija

Lex AP opasan je za sve, ne samo za novinare

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u Newsroomu N1 komentirao je tzv. Lex AP odnosno predložene izmjena Zakona o kaznenom postupku kojima bi se kažnjavalo curenje podataka iz pravosudnih istraga u medije.

29.10.2023.

UŠKOPLJAVANJE MEDIJA: Premijeru, čemu onda novinarstvo?

Hrvatskim novinarima i medijima zbog novog pokušaja političkog uškopljavanja opet se loše piše. A onda se slabo piše i javnosti. Ono što je najavljeno u veljači, i na što smo već pomalo zaboravili u kasnijim mjesecima, pa i vjerovali da se od toga ipak odustalo, proteklih dana počelo se ostvarivati. Naime, sredinom veljače premijer Andrej Plenković je nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a obznanio da će Vlada krenuti u izmjene Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona „kako se ne bi događalo da informacije iz spisa izlaze van i čine političke probleme, jer će to biti kazneno djelo“.

28.10.2023.

Samocenzura nije rješenje

U okviru druge po redu Beogradske bezbjednosne konferencije, održane od 11. do 13. oktobra u glavnom gradu Srbije u organizaciji Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku, priređen je i panel „Borba za ljudska prava u Centralnoj i Istočnoj Evropi i na Zapadnom Balkanu“, sa akcentom na novinare, aktiviste za ljudska prava i zaštitare životne sredine koji se sve više suočavaju sa pokušajem autoritarnih režima, poput onih u Poljskoj i Mađarskoj kao i Srbiji i Hrvatskoj, da sa pritiscima poput SLAPP tužbi utišaju njihov kritički glas.

22.10.2023.

Veliki preokret: Antifašistkinje na Vrhovnom sudu izgubile od Borasa i Sveučilišta. Moraju platiti odštetu i mole pomoć

Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) mora platiti 2110 eura, odnosno oko 16.000 nekadašnjih kuna Sveučilištu u Zagrebu jer je u konačnici, u velikom preokretu pred Vrhovnim sudom, izgubila prethodno pravomoćno dobiveni spor. Sveučilište u Zagrebu na čelu s bivšim rektorom Damirom Borasom tužilo je, naime, MAZ još 2017. sporeći način na koji je MAZ objavio demanti sa Sveučilišta.

15.10.2023.

"Otkad sam u novinarstvu pokušavam objasniti - drugi i drugačiji nisu opasni"

Gost emisije Razgovor s razlogom bio je novinar, kolumnist i pisac Boris Dežulović. Odgovorio je na mnoga pitanja zašto, među ostalim, zašto je napisao roman o žoharu Zaštomiru i zašto je on njegov autobiografski lik? Zašto smo prestali pitati zašto? Zašto svako društvo ima svoje prezrene? Zašto je lakše živjeti s mržnjom nego s krivnjom?

11.10.2023.

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA: Prošlost, sadašnjost ili budućnost?

ema gotovo niti jednog izvještaja međunarodnih nevladinih institucija koje tradicionalno ocjenjuju slobodu medija u državama svijeta a da u tekstu o stanju u Hrvatskoj ne spomenu i Hrvatsku radioteleviziju. U negativnom kontekstu. Obično piše da i dalje traje uplitanje države u upravljanje HRT-om. A kad se upliće država, to znači dominantna vladajuća stranka i kod nas je to najčešće HDZ. Riječ je ponajviše o utjecaju na informativni program HRT-a i to očitije na Televiziju nego na Radio.

10.10.2023.

Daruvar, posljednja stanica Kronike hrvatske gluposti

FRA MA FU - FESTIVAL REPORTAŽE I REPORTERA 

Kroničar hrvatske gluposti Nik Titanik stigao je na posljednju stanicu svog putovanja Hrvatskom. Retrospektivna izložba „Kronika hrvatske gluposti“, jednog od najistaknutijih hrvatskih suvremenih karikaturista postavljena je u izložbenoj dvorani Zavičajnog muzeja u Daruvaru. Kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol ističe da Nik Titanik jedan od rijetkih karikaturista koji još uvijek ostvaruje suradnju s dnevnim novinama te je vjerojatno i jedini karikaturist na svijetu koji radi dvije karikature dnevno.

06.10.2023.

TRIS-ovo ( prvo ) desetljeće

Čista desetka! TRIS obilježava desetljeće života. Za jedan neovisni, neprofitni portal dug je to vijek trajanja, i da nas pitate kako nam je uspjelo, teško da bismo vam mogli dati jasan, precizan odgovor. Možda upornost, tvrdoglavost, neka unutarnja potreba da se održimo iako su nam davno, uglavnom isključili dotok kisika (potpora).

04.10.2023.

Lokalne TV između kontroverznih poduzetnika i šerifa (2.) – Laudato 2022. uprihodio više od pet ‘lokalaca’ zajedno

ZAGREBI.HR 

Čak osam od 19 televizija s lokalnom koncesijom u RH lani je poslovalo s gubitkom. No neke međi njima, poslovale su jako dobro – tako je Laudato TV, prema rezultatima istraživanja AGB Nielsen Media Research Laudato TV najgledanija lokalna televizija u Hrvatskoj, u 2022. zabilježila prihod od 1,6 milijuna eura, koliko su zajedno uprihodile drugoplasirani Kanal Ri i treći, Net TV. Odnosno, prihod Laudata je bio jednak prihodu pet drugih lokalnih TV postaja zajedno – zadarska Diadora TV, TV Šibenik, Dubrovačka TV, karlovačka Trend TV i splitska TV Dalmacija.

02.10.2023.

Vlada gura 'Lex AP'. Odvjetnici: 'To je strašan udar na slobodu medija u superizbornoj godini'

Ministar pravosuđa Ivan Malenica ne odustaje od izmjena Kaznenog zakona kojima se pokušava uvesti novo kazneno djelo kako bi se spriječila objava informacija iz istraga. Među izmjenama Kaznenog zakona koje je Malenica ovih dana poslao u savjetovanje uvođenje je novog kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja izvidne ili dokazne radnje iz faze postupka koja je nejavna. Odnosi se na sudionike postupka kojima bi, u slučaju da navedenu odredbu prekrše, prijetila kazna zatvora do čak tri godine!

25.09.2023.