Iz medija

Dobili smo otkaze jer smo se usprotivili propagandi i plaćenim tekstovima

Ne razumijem kako je Istra, koja se diči da je lokomotiva razvoja, tolerancije i multikulturalnosti, ispala iz kolosijeka. Gdje smo sada mi? Na cesti, i to samo zato što smo govorili istinu i usprotivili se dirigiranoj kampanji za lokalne izbore nakon čega smo ispali izdajnici, kazala je na prosvjedu u Puli otpuštena novinarka Glasa Istre Danijela Bašić Palković. 

20.06.2021.

Maja Sever: Novinari ne služe vlasniku nego građanima

U Puli je održan prosvjed građana "Podržimo novinare Glasa Istre" u znak podrške četvero otpuštenih novinara i novinarki: Danijeli Bašić-Palković, Zoranu Angeleski, Chiari Bilić i Borki Perović. Novinari istarskog dnevnika Glasa Istre koji su prije drugog kruga izbora digli glas protiv neprofesionalne uređivačke politike tih novina, dobili su izvanredni otkaz. Dobili su podršku HND-a, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovke i predsjednice Sindikata novinara Hrvatske Maje Sever koja je za Novi dan poručila da izuzetno cijeni njihovu hrabrost te da će se Sindikat nastaviti boriti za sve one u lokalnim i privatnim medijima koji ne žele izaći sa svojim imenom i prezimenom, jer bi mogli dobiti otkaz.

19.06.2021.

Osuda otkaza "hrabrim novinarma Glasa Istre"

SDP Istarske županije i Nezavisna lista Filipa Zoričića oglasili su se priopćenjima povodom otkaza novinarima Glasa Istre koji su istupili ukazujući na pristranu uređivačku političku tog pulskog medija u korist IDS-a u predizbornoj kampanji za lokalne izbore. SDP Istarske županije najoštrije osuđuje otkaze "hrabrim novinarima Glasa Istre, koji su se, navodi se u priopćenju, usudili suprotstaviti glavnom uredniku tog lista Robertu Franku i prokazati njegovu pristranu uređivačku politiku. 

16.06.2021.

“Ovakvi premijerovi napadi na medije ljuljaju povjerenje i zaista su huškački”

Gosti Točke na tjedan bili su novinari Maja Sever (HRT) i Ivan Pandžić (24 sata). Komentirali su premijerove istupe prema medijima. “Nismo svete krave, i nas komentiraju i građani. Nismo na javnoj plaći, ne plaća nas nitko iz proračuna”, smatra Pandžić.

07.06.2021.

Odgovor N1 na grubi napad HDZ-a

Program N1 televizije, kao i svih slobodnih i neovisnih medija, uređuje uredništvo. Ne uređuju ih vlade, stranačke objave i politički moćnici. Objava Hrvatske demokratske zajednice jedna je od političkih objava kojima se nemamo namjeru baviti ili polemizirati. Ali kako se istovremeno želi baviti medijima i našim novinarom, zaslužuje i novinarski odgovor: Objava HDZ-a zaboravlja osnovno: O kome zapravo pokušava pisati? Novinaru je ime Hrvoje. Hrvoje Krešić, navode s N1 televizije u reakciji na objavu HDZ  na Facebooku gdje su se obrušili na N1 i novinara Hrvoja Krešića.

03.06.2021.

Medijski urednik Plenković

Bivši HRT-ov ugledni novinar i urednik, danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko oštro je ustao u obranu ceha i napadnutih medija: "Dosta nam je jedan Lukašenko u Europi. RTL je profesionalan, a upozorio je ranije i na izjave predsjednika RH Zorana Milanovića. Nije posao predsjednika vlade Plenković i predsjednika RH Milanovića baviti se medijima, jer je to iznimno opasno za demokratsko društvo. Premijer je i ranije napadao medije, pa se gotovo može govoriti o njegovom hibridnom ratu.

03.06.2021.

“Novinari nisu krivi za premijerovu nervozu zbog kolosalnog uspjeha na izborima”

Predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko, gostovao je u Novom danu i komentirao jučerašnji žestok obračun premijera Andreja Plenkovića s privatnim medijima. "Ovo što je jučer napravio najmoćniji čovjek u državi nešto je nezabilježeno, nevjerojatno u svakoj demokratskoj državi. Već dugo postoji mantra da su novinari krivi za sve, a ovdje stvarno mislim da novinari nisu krivi za nervozu premijera zbog kolosalnog uspjeha na lokalnim izborima", rekao je Zovko.

02.06.2021.

Plenković reporteru N1: Malo ste svi skupa postali prebahati

Danas se u Zagrebu održao koalicijski sastanak. Premijer Plenković nakon sastanka ponovno je komentirao medije.  - Kada ja kažem da je Možemo parafrazirao moju poruku iz 2016., kažem da ne znam kakvu onu Hrvatsku to vide, onu koja je osigurala cjepiva i nabavila 25 milijardi eura za financijski okvir. kad pustite to, onda ne bi vaš upit Tomaševiću bio da ja kažem da je Možemo protiv Hrvatske. To je medijska manipulacija, mediji nisu svete krave, ja imam dužnost i pravo braniti svoj stav, politiku vlade u konačnici i istinu, rekao je Plenković. 

01.06.2021.

Svečano otvorena velika izložba fotografija '30 godina hrvatske neovisnosti'

Uzagrebačkoj Gliptoteci otvorena je danas velika izložba fotografija "30 godina hrvatske neovisnosti" u organizaciji Večernjeg lista koja se može posjetiti do 30. lipnja svakim danom osim ponedjeljka. - Želja nam je bila prikazati tih 30 godina ne bježeći ni od onih dobrih, loših, sretnih ni od onih manje sretnih trenutaka. Zahvaljujem svima koji su pomogli da ova izložba ugleda svjetlo dana, kao i HAZU koji nam je otvorio ovaj predivan prostor – kazao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

 

28.05.2021.

Profesija novinar - ali samo bez dosade, molim!

Za sve one koji žele postati novinari, koji postaju novinari ili one koji to već jesu, ali žele preispitati vlastite metode, imamo dobru vijest: na tržištu se (u papirnom i digitalom izdanju) pojavio udžbenik u kojemu je na jednome mjestu moguće naći abecedu zanata. Tu je sve, od početnice novinarskih formi, preko opisa medijskih transformacija do kojih je dovela eksplozivna digitalizacija, do analize brojnih novinskih uradaka iz regionalnih medija. Sve je pregledno, teorijski utemeljeno, ilustrirano primjerima. Autor knjige je ugledni njemački novinar, dr. Thomas Brey (1953.), dugogodišnji dopisnik DPA iz ove regije.

 

20.05.2021.