Iz medija

Dragan Nikolić o razlozima odlaska s HRT-a: "Informativni program HTV-a je profesionalno poharan"

istra24

Informativni program HTV-a je profesionalno poharan. Redakcija vanjske politike, nekad elitna, najveća je žrtva takvog stanja. Danas je to velikim dijelom “recycle bin” redakcija * Tanka je granica po kojoj svijet trenutačno hoda. Nažalost, Putinova mimika u govorima ovih dana ne pokazuje da se on boji onoga što dolazi * Pula se strašno duhom promijenila od 1990-tih naovamo. To je ta tapija u svakom pogledu, iako ovaj grad ima ogroman potencijal, govori nagrađivani reporter, rođen i stasao u Puli. 

27.02.2023.

Ranjeni dopisnik Sky Newsa: Rođak me pitao jesam li stvarno dobio metak u Ukrajini

PROŠLO je skoro godinu dana od početka rata u Ukrajini i nalazio sam se na obiteljskom sprovodu u Velikoj Britaniji kad me jedan od mlađih članova obitelji, kojeg nisam dugo vidio, povukao u stranu: "Stuarte, znam da je moja mama rekla da si pogođen u Ukrajini, ali jesi li stvarno dobio metak ili si to izmislio?" Bio sam iskreno šokiran, piše ratni reporter Sky Newsa iz Ukrajine Stuart Ramsey. Pitao sam ga zašto ne vjeruje što mi se dogodilo, a on je odgovorio: "Ljudi na internetu kažu da je to laž i da nisi pogođen i mislim da bi mogli biti u pravu."

27.02.2023.

Prijetnja praznom ćuškom

Najave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku zbog, kako je to nazvao, curenja informacija iz spisa koje čine političke probleme (za njega i HDZ), izazvale su buru u javnosti, od političkih stranaka i nevladinih udruga do novinarskog ceha. - Najave AP-a o izmjenama zakona na tragu onih iz zakona koji je povučen prije deset godina praktički su udar na novinarsku profesiju, smatra predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. 

24.02.2023.

Tužbe protiv medija služe kao sredstvo zastrašivanja i nametanja cenzure. Najgori smo u Europi

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko govori o spašavanju Novinarskog doma od otimačine, tužbama protiv novinara, prosvjedima... – Sve ono najgore što se moglo dogoditi u tih se pet godina sručilo na HND, na ljude koji su radili u Novinarskom domu, na ljude u svim tijelima društva i na mene osobno, kaziva Zovko.  

20.02.2023.

HND osudio takvo ponašanje: Puljkova objava pitanja novinara Večernjeg lista je neprihvatljiva

Istup splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, koji je objavio novinarska pitanja Večernjakovog novinara i pri tome ga i izvrijeđao, osudilo je Hrvatsko novinarsko društvo.  "Stav HND-a je da se ovakve stvari ne bi smjele raditi, bez obzira sviđala se tema ili pitanja osobi kojoj su postavljena ili ne, na pitanja jednostavno treba odgovoriti. Za nas je neprihvatljivo da se javno objavljuju postavljena pitanja, odnosno teme o kojima treba razgovarati", rekao je Hrvoje Zovko.

20.02.2023.

Pogubljeno javno zdravstvo

Krivotvorenje činjenica vezano uz Vladimira Matijanića, uz cinizam sustava, podsjeća na ono što se dogodilo Lini Budak koja odbija pristati na ulogu žrtve, dobivši priliku da medijski utječe na širu situaciju čime nas, baš kao i Vlado, obavezuje da postavimo i pitanja o tehničkom funkcioniranju javnozdravstvenog sustava. 

19.02.2023.

Ovako je izgledao tipičan Smojin dan; budija se prije šest, kuva kafu Lepoj i sebi, pa bi pisa, onda u ‘Belleveua...‘

Split i Dalmacija slave sto godin od rođenja Miljenka Smoje, novinara “Slobodne”, pisca i scenarista naših nadražih serija, “Maloga mista” i “Veloga mista”. Kad bi se pročitalo i gledalo koliko je toga zapisa i sačuva, kako je oslika Split i Dalmaciju, njihove ljude, običaje i karaktere, pomislili biste - ovo je veliki život, ovi je literat živija ka kralj. A on je od rođenja u Velome Varošu, pa do sprovoda u Žrnovnici provodija vrime ka svaki mali čovik, kakvoga je najviše volija. Pa i kad bi iša po svitu, uvik je pisa o Splitu i Dalmaciji. Na njegov rođendan obašli smo Smojine splitske štacije s Feđon Klarićen, fotoreporteron i njegovin životnin kumpanjon.

16.02.2023.

Plenković: Mijenjamo zakone, curenje informacija iz spisa bit će kazneno djelo

U Zagrebu je održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a. Izjavu je nakon sjednice dao predsjednik stranke, premijer Andrej Plenković. Plenković je novinarima otkrio o čemu se razgovaralo na sjednici, s posebnim naglaskom na svjedočenje na sudu oko slučaja Bezuk. Rekao je kako činjenice koje su znali “nisu doturali medijima”, poput nekih drugih te da je to postao “sport broj jedan u zadnje vrijeme”.

14.02.2023.

VilliManilli kod švercera teza

"HND i ostali ponovno koriste smrt svog kolege za ostvarivanje političkih ciljeva", viče Vili Beroš lakoćom sitne neke gnjide uhvaćene u društvenu mrežu, samo što ne kuca to u kućici na Fejsu u dva iza ponoći, kao anonimni neki VilliManilli u pauzi između dva drkanja na PornHubu, već na sav glas i posve neanonimno. 

11.02.2023.

Optuživali su ga da je kockar, bludnik, bogoslov, trockist, moćnik, ludonja i izješa. Smoje bi se na to samo nasmijao

Sve osobe od javnog interesa žive najmanje dva života: jedan vlastiti i jedan tuđi. Prvi pripada samo njima, drugi je svojina javnosti. Prvi život suma je neporecivih činjenica i autentičnih događaja, drugi je tek šarena zbirka predrasuda, glasina i dojmova koji, ako se ponavljaju dovoljno dugo, mogu prerasti u mit. Miljenko Smoje dobar je dio svoje karijere pisao o onome što mu se događa u svakodnevnom životu, ljudima s kojima se susreće, predjelima koje posjećuje i načinu na koji se sva ta iskustva utiskuju u njegovo srce i pamćenje.

10.02.2023.