Iz medija

Zbog naplate fotografija raskinut je ugovor s press clipping agencijama

Valentina Wiesner, predsjednica je Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava – DZNAP.
Ove subote održana je izborna skupština Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava, na kojoj 700 članova DZNAP-a biralo novo predsjedništvo, NO i tajnika. Cilj DZNAP-a je poboljšanje društvenog, ali i materijalnog statusa novinara – ta udruga godišnje uprihodi oko dva milijuna kuna na ime autorskih prava od novinarskih tekstova, radio i TV sadržaja koje su tri domaće press clipping agencije prodale svojim klijentima.

23.02.2020.

‘Ministrica kulture znala je za brojne nepravilnosti na HRT-u, ali je smijenila NO koji je na to upozoravao’

Bivši nadzorni odbor HRT–a izvijestio je 2016. DORH o nepravilnostima prilikom nabave audiovizualnih djela HRT-a od neovisnih proizvođača, ali Državno odvjetništvo ‘nije ustanovilo sumnju u počinjenje kaznenih djela koja se gone po službenoj dužnosti’ te je spis arhiviran.

20.02.2020.

Mogu li i smiju novinari pisati i govoriti doista što žele?

U tijeku je javna rasprava za Zakon o elektroničkim medijima. Vlada tvrdi da želi podignuti kvalitetu izvještavanja, novinari se boje da je to pokušaj ušutkavanja nepoćudnih.

17.02.2020.

UDAR PROTIV MEDIJA - PODNIO 34 TUŽBE, A VEĆ MU JE DOSUĐENO 254.000 KUNA! Istražili smo što stoji iza velike ofenzive Milijana Brkića protiv medija

Sve Brkićeve tužbe, bez obzira na to koji medij je njegova meta i bez obzira na to je li mu duševne boli zadao istraživački tekst, komentar, ili tek preneseni članak, jedan drugoj sliče kao jaje jajetu. U svim tužbama stoji identični tekst.

17.02.2020.

HND u imovinskom ratu

Hrvatsko novinarsko društvo prisiljeno je voditi borbu protiv uzurpatora, fantomske pravne osobe koja u sporu oko zgrade Novinarskog doma želi ovršiti financijska sredstva HND-a, ali i ugostiteljem koji je odavno prekršio ugovor o najmu, ne plaća račune i ne želi izaći iz prostorija.

07.02.2020.

"Ljudi su izgubili osjećaj da za njih postoji pravda, a paralelno vide lopovluk"

U Newsroomu N1 gostovala je Danka Derifaj, novinarka RTL-a i potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva. Komentirala je efekte slučaja APN, pitanje političke odgovornosti te kakav utjecaj na društvo ostavljaju brojne afere.

04.02.2020.

Plenki je začepio usta svima. Sada bi pokušao i novinarima

Nakon što je medije optužio da smjenjuju ministre, premijer je sada instruirao medije da moraju "prenositi ono što je relevatno za građane". Kao da imovinske kartice ministara i afere nisu relevantne za građane.

 

04.02.2020.

‘Otimaju nam imovinu i žele naplatiti kaznu’

HND je 1993. zbog neplaćenih zakupnina otkazao ugovor i deložirao tvrtku U.T.T. Europa 92. Ta je tvrtka pokrenula postupak protiv HND-a potražujući naknadu štete na ime tobožnjih investicija.  Čak i golemim transparentima spuštenim s prozora zgrade u Perkovčevoj ulici u središtu Zagreba Hrvatsko novinarsko društvo (HND) želi upozoriti da se, kako tvrde, nastavlja otimanje njihove imovine na temelju krivotvorenih dokumenata, zbog koje HND treba platiti 2,5 milijuna kuna.

 

02.02.2020.

Šteta je da vam promakne istup ministrice kulture koja objašnjava medijima čime bi se oni trebali baviti

Da mediji nisu razotkrivali sve te maštovite mutne, prijevarne i neznalački obavljene postupke i poslove, sva bi nevinašca i sad sjedila u Banskim dvorima i na kojekakvim drugim pozicijama u vlasti i po volji raspolagali milijardama javnog novca i glavnim kadrovskim pozicijama u sustavu koje se, kao pod normalno, ovdje dijele po principu političke podobnosti.

01.02.2020.

'Novi pokušaj otimačine Novinarskog doma'

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ponovno se nalazi pod ovrhom, koju je pokrenula Stečajna masa iza tvrtke U.T.T. Europa 92, ne bi li se u zadnji trenutak protuzakonito došlo do zgrade Novinarskog doma, rečeno je na press konferenciji održanoj u HND-a u srijedu.

30.01.2020.