Iz medija

"Lakše nam je bilo pod Tuđmanovim pritiscima nego danas"

Novinari riječkog Novog lista u 120. obljetnicu postojanja ulaze s više briga nego ikad: u tri godine broj se zaposlenih prepolovio, izmijenilo se šest glavnih urednika, a redakciju napuštaju vrsni novinari. Koliko je stanje loše možda najbolje objašnjava izjava jednog od novinara Novog lista s kojima smo razgovarali, a koji su iz razumljivih razloga nisu željeli biti imenovani: "Lakše nam je bilo pod Franjom Tuđmanom i njegovim pritiscima nego danas."

03.11.2019.

Sjećate se HDZ-ovca koji je za besmisleni selfie stup dobio novac od ministarstva? Tužio je novine jer ga povezuju s HDZ-om

Općinski sud u Splitu donio je presudu protiv izdavača Hanza Medie, zbog teksta objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji o mladom inovatoru Luki Vukoviću. Sud je ocijenio spornim što je novina spomenula njegovo članstvo u HDZ-u i implicirala na taj način da je novce iz proračuna za svoj izum, “selfie stup”, dobio upravo po političkoj zasluzi. Zbog toga mu moraju platiti čak 30 tisuća kuna odštete.

01.11.2019.

SUD ODLUČIO DA JE OTKAZ HRVOJU ZOVKU NEZAKONIT: HRT ga mora vratiti na radno mjesto: 'Ovo je očekivano, zadovoljni smo presudom'

Općinski građanski radni sud u Zagrebu proglasio je prije nekoliko minuta otkaz koji je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a dobio na HRT-u u rujnu prošle godine, nezakonitim. Hrvoje Zovko i njegova odvjetnica Vanja Jurić rekli su nakon presude da su zadovoljni tom presudom i da je ona očekivana.

29.10.2019.

Hrvatski tjednik, opskurni medij kojem intervjue daju predsjednica i premijer, piše da je silovanje u Zadru izmišljeno

Mučni slučaj grupnog silovanja 15-godišnje djevojčice u okolici Zadra je izmišljen, a djevojčica nije žrtva sedmorice silovatelja nego „medijsko-policijske i ulične harange ljevičarske rulje”, tvrdi u svom najnovijem broju Hrvatski tjednik, listu kojem legitimititet daju i hrvatska predsjednica i premijer. Možda se sjećate, Andrej Plenković dao im je jedan od prvih intervjua nakon što je postao šef HDZ-a, a Grabar Kitarović tamo je nedavno najavila da ide po drugi mandat na Pantovčaku.

24.10.2019.

Ministarstvo pravosuđa pokušava zaustaviti novinare. Promijenili su web da se više ne vidi kome se za što sudi

Ministarstvo pravosuđa odlučilo je, doslovno preko noći, promijeniti internetske stranice hrvatskih sudova i s njih ukloniti većinu osobnih podataka, među ostalima i raspored sudskih rasprava, tzv. sudski ročišnik. Učinjeno je to navodno zbog zaštite osobnih podataka ljudi kojima se sudi, jer su se bunili što im se imena nalaze u javno dostupnom sudskom ročišniku.

23.10.2019.

Nacionalistički portali bez argumenata optužuju Faktograf da širi “lažne vijesti”

Tri su portala čije je tekstove Faktograf u više navrata prokazivao kao činjenično neutemeljene tijekom prošlog tjedna objavila tekst prepun netočnih informacija povezanih s portalom Faktograf i udrugom Gong, izdavačem Faktografa.

14.10.2019.

PREDSJEDNIK EUROPSKE FEDERACIJE NOVINARA ZA LUPIGU: „Urednici moraju brinuti o novinarstvu, a ne o profitu“

Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) nedavno je posjetio Zagreb te govorio o važnosti kolektivih ugovora, ali i o ostalim problemima novinarstva.

14.10.2019.

Nakon prijetnje Kosovara, HRT odmah reagirao, ali od albanske zastupnice ni traga…

Piše: Ante Pavić

 

Na Hrvatskoj radioteleviziji nisu časili ni časa. Isti tren nakon što su dobili po ušima zbog greške u nedjeljnom podnevnom Dnevniku HTV-a, kad su vijest o izborima na Kosovu ilustrirali zastavom Republike Srbije, i nakon što se vodstvo HRT-a u ponedjeljak duboko sagnulo pred kosovskim veleposlanikom u Zagrebu Gezimom Kasapolijem, HRT je reagirao isti tren i dogovorio televizijsko gostovanje Ermine Lekaj Prljaskaj.

09.10.2019.

Lekaj Prljaskaj: Ne kanim se miješati u uređivačku politiku HRT-a, ali ću reagirati na iskrivljavanje činjenica

Saborska zastupnica pet nacionalnih manjina, među njima i albanske, Ermina Lekaj Prljaskaj u srijedu je odlučno odbacila prozivke da se kani miješati u uređivačku politiku HRT-a i utjecati na slobodu medija, ali je poručila da će i dalje odlučno reagirati na svaki propust u kojem se iskrivljuje činjenično stanje.

09.10.2019.

Imamo dokaz: Na HRT trebala doći zastupnica Albanaca, sve je naprasno otkazano

HRVATSKA radiotelevizija našla se u novom skandalu. HRT je prvo u nedjelju izbore na Kosovu najavio srpskom zastavom koja je stajala u pozadini za vrijeme trajanja cijele najave priloga. Ta je blamaža javne televizije onda naljutila predstavnike Albanaca, saborsku zastupnicu iz redova te manjine Erminu Lekaj Prljaskaj i kosovskog veleposlanika koji su se sastali s vodstvom HRT, a na sastanku je bio i glavni ravnatelj Kazimir Bačić.

09.10.2019.