Iz medija

Ministarstvo kulture upravo je imalo svoj najsramotniji ispad dosad: novinarima nježno najavili cenzuru

Nakon napada na književnika i kolumnista Antu Tomića, Ministarstvo kulture reagiralo je neobičnim i prilično sramotnim priopćenjem u kojem su dali puni legitimitet obračunima s neistomišljenicima. Na sramotno priopćenje upozorio je cijenjeni poduzetnik Damir Sabol.

02.04.2016.

HRT zbog previše reklama mora platiti 100 tisuća kuna kazne

Od HRT-a će se zatražiti i očitovanje vezano za emitiranje priloga o suđenju optuženima za masakr u Gruborima.

01.04.2016.

Stati na kraj nekažnjavanju zločina

Svjetski kongres Međunarodnog instituta za novinarstvo (IPI), koji okuplja preko stotinu novinara, urednika i medijskih organizacija iz cijelog svijeta, usvojio je 20. ožujka u Dohi Međunarodnu deklaraciju o zaštiti novinara, rezultat pomnog istraživanja i analize, nastao u suradnji s medijskom mrežom Al Jazeera, Međunarodnim institutom za sigurnost novinara (INSI) i Afričkom medijskom inicijativom (AMI).

30.03.2016.

Bujanec tužio News Bar, što je i stravično smiješno i opasno

Kontroverzni voditelj emisije Bujica Velimir Bujanec tužio je News Bar zbog povrede ugleda i časti i to satiričnim tekstom "Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura".

30.03.2016.

Erdogan je bijesan: Strani diplomat ga razljutio selfijem na Twitteru

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ljut je na jednog stranog diplomata zbog toga što je na suđenju za špijunažu napravio selfie s jednim od dvojice optuženih novinara te ju objavio na svojem Twitter profilu, javlja Reuters.

29.03.2016.

Mirjana Rakić: Neznanje uz prepolitiziranost je opasna pojava, od demokracije i tog polaganog procesa mijenjanja društva, stvorena je džungla gdje je sve moguće i to se tumači slobodom!

Predsjednica Vijeća za elektroničke medije i ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić podnijela je još 18. ožujka o.g. ostavku. Odluku o ostavci Rakić je donijela nakon što je Vlada 9. veljače ove godine poslala prijedlog Hrvatskom saboru da ne prihvati Izvješće o radu VEM-a i AEM-a za 2014. godinu. Mirjana Rakić našla se još krajem siječnja o.g. na udaru radi izricanja trodnevne zabrane emitiranja televiziji Z1 zbog govora mržnje nakon čega je i održan prosvjed. U razgovoru za Fairpress osvrnula se na svoju ostavku, na odbijanje Izvješća o radu Vijeća za elektroničke medije, na prosvjed te na trenutnu medijsku situaciju u Hrvatskoj.

29.03.2016.

Zovko dobio spor zbog 'Generala' i 30.000 kuna

Hrvoje Zovko, novinar HRT-a i autor dokumentarnog filma 'Generali', dobio je prošlog tjedna na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu spor protiv portala Dnevno.hr te mu nakladnik portala mora isplatiti 30.000 kuna plus zatezne kamate, a dužan je, poslije pravomoćnosti presude, podmiriti i sudske troškove u visini od 10.676 kuna zbog dvaju članaka objavljenih u travnju 2013.

29.03.2016.

Tiskano izdanje britanskog Independenta otišlo u povijest

Zaposlenici britanskog dnevnika The Independent čija je prodaja u velikom padu već nekoliko godina, pustili su u petak posljednji put u tisak svoje novine koje se spremaju u potpunosti prijeći na digitalni format.

26.03.2016.

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Elta televizije: “Ovo je prvi put u BiH da se podiže optužnica protiv jednog medija”

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv novinara i urednika televizije Elta zbog intervjua s Milanom Mandićem, predsjednikom Udruženja obitelji nestalih Sarajevsko-romanijske regije emitiranog na toj televiziji 19. veljače 2014, pišu tamošnji mediji.

26.03.2016.

Kričanje na slobodu

Tabloid ‘Informer’ i TV Pink, uz očito odobravanje samog premijera Aleksandra Vučića, napali su još jednu oazu istraživačkog novinarstva, mrežu KRIK i njenog glavnog urednika.

26.03.2016.