Iz medija

Aktivistica protiv pobačaja napala novinara pred bolnicom i iščupala mu mikrofon iz ruke

Aktivisti molitvene inicijative '40 dana za život' fizički su u srijedu pred šibenskom Općom bolnicom napali novinara Radio Ritma Valeria Baranovića koji ih je, zbog nasilnog sprečavanja u obavljanju svog posla, prijavio policiji.

06.10.2016.

Novinar Radio Ritma o incidentu ispred zgrade šibenske bolnice: Iza inicijative “40 dana za život” stoji udruga “U ime obitelji”

Ispred zgrade šibenske bolnice oko 13.15 sati dogodio se incident dok je novinar Radio Ritma Valerio Baranović, vadeći mikrofon iz torbe, pokušavao dobiti izjavu od aktivista pro-life inicijative za zaštitu nerođenog života “40 dana za život”, javio je portal sibenik.in. Naime, inicijativa je na svojoj Facebook stranici najavila dolazak trudnice u vukovarsku Opću bolnicu na pobačaj te pozvala molitelje da ju dočekaju ispred bolnice kako bi joj pomogli da izabere život.

06.10.2016.

'Žao mi je što tekst nisam poslala svima'

Zato što je dva dana prije izbora Hrvatskoj kršćansko-demokratskoj uniji (HKDU) poslala neobjavljen kolegičin tekst, novinarka Hine Smiljanka Škugor dobila je izvanredni otkaz.

06.10.2016.

Bivši HDZ-ov savjetnik za medije s HRT-om potpisao ugovor vrijedan 500 tisuća kuna

HRT-ov natječaj, odnosno javni poziv za nabavu dvadeset jedne emisije od neovisnih proizvođača, trajao je do 1. listopada, no mnogi su vanjski suradnici dobili ugovore s HRT-om i prije isteka tog roka.

04.10.2016.

Hina: Ukrala je tekst; novinarka: Poslala sam ga HKDU-u

Smilja Škugor tvrdi da HKDU nije proslijedio teskt medijima, a da to nije učinila ni ona. Kaže da zna tko je poslao tekst. 

03.10.2016.

ISPOVIJEST JEDNOG OD NAŠIH NAJUSPJEŠNIJIH NOVINARA Kako je na presici izludio Tuđmana i kako je zbog njega proglašeno primirje u Kongu

Prve je tekstove objavio u Slobodnoj Dalmaciji, onda prelazi u iransku novinsku agenciju pa u AP. Slijede Somalija, Ruanda , Kongo, Egipat, Filipini...

03.10.2016.

PITANJE ODGOVORNOSTI: Mediji po mjeri Donalda Trumpa

Direktorica BBC Radija Helen Boaden odlučila je napustiti BBC nakon 34 godine, i u svojem govoru nakon ostavke jučer na Prix Italia festivalu u Lampedusi, osvrnula se na svoju karijeru i trendove koji mijenjaju profesiju na način koji bi nas sve trebao zabrinuti. Čine li mediji dovoljno da objasne i istraže okolnosti u kojima se vijesti događaju, koliko su u natjecanju za pažnju publike odgovorni za pojavu novih, nekonvencionalnih anti-političara i promjene u javnom diskursu – tek su neka pitanja koja je u svojem govoru postavila 60-godišnja radijska urednica i novinarka na BBC-u od 1983. godine.

03.10.2016.

Reportaža s kraja svijeta: Gotovo zaboravljeno pitoreskno mjesto kod Pitomače do kojega vodi viseći 'most slatkih poljubaca'

Kaj svijeta s današnjim komunikacijama teško je naći i na „kraju svijeta“, ali Križnica kod Pitomače prilično podsjeća na nj. Ondje riječni meandri Drave, zajedno sa zamrlim rukavcima Stare Drave, rastu jedni na drugima kao latice u cvijetu. Kad se u to umiješa još „luđa“ državna granica, oni koji vole biti „nigdje“ – bit će na svom. Turisti koji dođu vraćaju se, a dio malobrojne domaće čeljadi, kaže, otišao bi, samo kad bi mogao.

02.10.2016.

Hoće li doći do smanjenja pristojbe HRT-a ili je MOST odustao od tog uvjeta? Grmoja: Za komentar toga morat ćete pričekati kraj pregovora s HDZ-om

Još za vrijeme kampanje vodile su se polemike oko smanjenja pristojbe HRT-a s 80 na 65 kuna, što se nakon izbora pokazao kao jedan od sedam Mostovih uvjeta pri pregovorima za sastavljanje Vlade s HDZ-om. Nakon što je Europska unija radiotelevizija (EBU) uputila oštro pismo čelnicima HDZ-a i Mosta Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu, u kojem je izrazila duboku zabrinutost zbog „potkopavanja“ HRT-a kao javnog servisa najavom smanjivanja iznosa RTV pristojbe, provjerili smo u kojoj su fazi pregovori Mosta za postizbornu koaliciju s HDZ-om, a koji se tiču Mostova uvjeta smanjenja pristojbe. 

30.09.2016.

Apsolutni “teror” na HRT-u: Prijeti li se otkazom Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić te mijenja li se Etički kodeks radi smjene sadašnjeg Etičkog povjerenstva?

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je jučer čelništvo HRT-a jer je zaprijetilo otkazima dvjema novinarkama, Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić. Naime, HND je u priopćenju najoštrije osudio odluku v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da upozorenjem pred otkaz kazni predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u Sanju Mikleušević Pavić, te pokrene postupak za izvanredni otkaz predsjednici Etičkog povjerenstva na HRT-u Mirni Zidarić. Također su osudili i Kovačićevu odluku da do kraja rujna provede izmjene Etičkog kodeksa HRT-a, kako bi, kako tvrde, mogao smijeniti sadašnji sastav Etičkog povjerenstva. 

27.09.2016.