Iz medija

HDZ preko posrednika kupuje Novi list – novac već osiguran?! – Novinarima vodstvo lista ništa ne govori

Nakon ekskluzivne vijesti da zbog neodrživog financijskog statusa i pritisaka bankarskog lobija, Novi list ide u prisilnu prodaju, što je potvrdilo više izvora za Fairpress, saznali smo (od izvora bliskog redakciji) da je navodno drugi potencijalni kupac, češko-slovački investicijski fond J&T obećao da će dokapitalizirati Novi list s iznosom od 19 milijuna kuna te pritom još desetak milijuna ili nešto više dati Albertu Faggianu.

05.03.2016.

Urednik tima “Spotlight” Boston Globea za Fairpress: “Zdravo i slobodno istraživačko novinarstvo je od vitalnog značaja za slobodno društvo”

Film Spotlight odnio je najprestižniju nagradu ovogodišnjeg Oscara, onu za najbolji film. Riječ je o filmu baziranom na istinitoj priči o novinarima Boston Globea i njihovoj istrazi koja je razotkrila seksualna zlostavljanja unutar bostonske nadbiskupije.

04.03.2016.

Represija u Turskoj: Vlasti stavile pod nadzor novine koje pišu protiv Erdoganova režima

Sud u Istanbulu naredio je da se veliki dnevni list Zaman, žestoki kritičar islamsko-konzervativnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, stavi pod pravosudni nadzor, izvijestila je novinska agencija Anadolija.

04.03.2016.

Saša Leković za Fairpress: Svaki javni istup predstavnika HNiP-a je zlouporaba novinarske profesije u političke svrhe

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković za Fairpress je komentirao tekst Denisa Kuljiša “Smrt represiji, sloboda novinarima!” objavljenoj u Jutarnjem listu u kojoj kritizitra njegov rad, zatim se osvrnuo na novinara Željka Peratovića koji je 16. 2. o.g. tražio žurno brisanje iz članstva HND-a te na rad Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) koje je osnovano u srpnju prošle godine. Leković je objasnio I zašto su napadi na HND i na njega sve učestaliji i kakvo je, prema njemu, trenutno stanje u hrvatskom novinarstvu.

04.03.2016.

Kriza ili loši potezi ugasili Radio Gospić

Šest novinara i djelatnika radija od utorka je na Zavodu za zapošljavanje, a na radiju se trenutačno vrti samo glazba. Većinski su vlasnici radija Grad Gospić i Ličko-senjska županija. 

04.03.2016.

IZBJEGLIČKA STRANA PRIČE: Što izbjeglice misle o hrvatskim medijima

Izbjeglice koje su ostale u Hrvatskoj, zajedno s domicilnim stanovništvom – oni su za koje je potrebno kreirati društvo dobrodošlice; jer je važno da nam je svima dobro i skladno u sredini u kojoj živimo i društvu kojeg zajednički gradimo.

02.03.2016.

Radman nije imao volje za provođenjem traženoga, traži se nasljednik

Nakon što je Nadzorni odbor (NO) HRT na jučer održanoj sjednici pokrenuo postupak za razrješenje Gorana Radmana, glavnog ravnatelja javnog rtv servisa, jer je ignorirao zahtjev Vijeća za elektroničke medije (VEM), koje od njega prije tri mjeseca zatražilo da prema slovu zakona primjenjuje unutarnje računovodstvo po principu javno-komercijalno, prvo pitanje koje se nametnulo, dan nakon odluke, je tko će biti njegov v.d. nasljednik.

01.03.2016.

Tko preživi, pričat će

zarez.hr

Podijeljenost u ovome društvu ide najprije od današnjeg sustava u kojemu zapravo postoji samo jedna podjela, ona klasna – ali nam je vid zamagljen fikcionalnim međustranačkim razilaženjima i ideoglagoljanjem.

29.02.2016.

Senzibilizirati, socijalizirati, destigmatizirati

Časopis Liceulice slavi pet godina rada na beogradskim, a Ulični fajteri svoju prvu godinu na zagrebačkim ulicama.

29.02.2016.

Dražen Rajković za Fairpress o dopisu NO HRT-a upućenom USKOK-u: NO HRT-a treba od Sabora zatražiti Radmanovu smjenu!

Današnja vijest kojom je Hina izvijestila da je NO HRT-a pozvao USKOK da istraži je li Radman počinio kazneno djelo, izazvala je još veću famu oko glavnog ravnatelja javne televizije. Preciznije, Nadzorni odbor (NO) HRT-a zatražio je jučer od USKOK-a žurno poduzimanje izvida i drugih mjera radi utvrđivanja istinitosti medijskih napisa o 44 aneksa ugovora o radu koje je potpisao glavni ravnatelj Goran Radman, kao i utvrđivanja postojanja osnovane sumnje u možebitno počinjenje kaznenog djela jer se tim aneksima, kako se navodi, protupravno omogućavaju veće plaće i ogromne otpremnine zaposlenicima u slučaju otkaza.

28.02.2016.