Iz medija

WEEKEND MEDIA FESTIVAL 2016. Tekst u novinama doseg ostvaruje uglavnom kroz druge medije, ali objava u tisku i dalje donosi kredibilitet i važnost

Tekst u novinama doseg ostvaruje uglavnom kroz druge medije, ali objava u tisku i dalje donosi kredibilitet i važnost, istaknuto je na panelu na kojem su govorili glavni urednici najznačajnijih dnevnih novina u regiji. 

24.09.2016.

Sveznajući političari sole pamet novinarima o tajni njihova zanata

Kad bi novinari poslušali savjete, prijedloge i preporuke političara kako bi trebali obavljati svoj novinarski posao ili bi morali odmah staviti ključ u bravu ili bi se sektorski preorijentirali i pisali o utjecaju punog mjeseca na gljivične infekcije. Sve ostalo moglo bi imati veze s politikom. Naravno, političarima nije cilj otjerati novinare nego bi im najradije u pero diktirali svoje genijalne misli namijenjene javnosti.

23.09.2016.

Bivšoj ravnateljici Hine prijeti otkaz zbog krađe teksta o Mrsićevoj supruzi

Zbog krađe radne verzije teksta o bivšoj tvrtki Dijane šucbah Mrsić (supruga Miranda Mrsića, bivšeg ministra u Vladi Zorana Milanovića) koja je Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ostala dužna više od 10,5 milijuna kuna, koji je 9. rujna ukraden s deska Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), da bi nakon toga bio objavljen na dva privatna portala, državna agencija pokrenula je internu istragu nakon koje je utvrđeno da je to napravio jedan njihov djelatnik, zbog čega je protiv njega pokrenut postupak izvanrednog otkaza.

 

22.09.2016.

HNiP optužio Hinu za cenzuriranje i političko pogodovanje; Obratov: Optužbe o cenzuri su u potpunosti neistinite i na mene kao glavnog urednika nitko nije utjecao

Na adresu Fairpress redakcije stigao je Poziv HNiP-a na intervenciju Vlade u Hini zbog cenzure i političkog pogodovanja. Naime, HNIP je pozvao Ministarstvo kulture RH i Vladu RH da slijedom svojih nadležnosti i temeljem Zakona o Hini žurno provjere postupanje čelništva HINA-e: Upravnog vijeća, ravnateljice i glavnog urednika Hine, a vezano uz informacije dobivene od članova HniPa da se u HINA-i provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost.

21.09.2016.

Sud: Šteta naknađena objavljivanjem ispravka

Nedavnom nepravomoćnom presudom varaždinskoga Općinskog suda tvrtka Varteks izgubila je spor protiv tvrtke Conceptus Publica, nakladnika portala eVarazdin. Presudom je, naime, odbijen njihov tužbeni zahtjev za isplatu 130.000 kuna s kamatama na ime naknade neimovinske štete zbog članka “Čelne ljude Varteksa optužuju za izvlačenje novca iz kompanije”. Informacija je objavljena jer je postojalo opravdano zanimanje javnosti za objavu te informacije, navodi se u obrazloženju presude Općinskog suda.

21.09.2016.

ULTIMATE HACK: Tko to pokušava srušiti Internet?

Netko uči kako srušiti Internet. Posljednjih godinu ili dvije dana zabilježeni su pokušaji da se probije zaštita kompanija koje vode ključne dijelove mreže. Radi se o napadima precizno usmjerenima da otkriju koliko dobro se mogu braniti kompanije i što je potrebno kako bi ih se isključilo. Ne zna se tko stoji iza ove serije napada, ali izgleda kao akcija velike nacionalne države s brojnim stanovništvom. Kina i Rusija prve su što padaju na pamet.

20.09.2016.

Nove prijetnje predsjedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću

Nakon što su predsjedniku Nezavisnog udruženju novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću upućene prijetnje putem Facebook-a zbog teksta  NEDIM SEJDINOVIĆ: OD MAGELANA DO SRBIJE I ISIL-A, pristigle su i nove prijetnje smrću, ovoga puta preko PTT organizacije. Prijetnje su upućene anonimnim pismom, koje je pristiglo na adresu NDNV-a i naslovljeno je na predsjednika Nedima Sejdinovića. NDNV je prijetnje smrću prijavio policiji, a o slučaju je obaviješteno i Više javno tužiteljstvo u Novom Sadu. 

17.09.2016.

Rezanje pretplate HRT-u: kvalitetna ideja ili još jedan Mostov populizam?

Smanjenje RTV pristojbe s 80 na 65 kuna HRT-u na godišnjoj bi razini iz ruku izbio oko 228 milijuna kuna. Dogodi li se to odmah, s HRT-a upozoravaju da će najprije stradati program, a potom će uslijediti otpuštanja jer takav udarac ne bi mogli amortizirati.

17.09.2016.

Siniša Kovačić: 'Tko preuzme HRT s manjom pristojbom morat će dijeliti otkaze'

Tko će voditi HRT nakon 1. listopada kada istječe mandat v. d.-a glavnog ravnatelja Siniše Kovačića, pitanje je na koje još nema odgovara. Naime, Kovačiću je Vladinom Uredbom produljen mandat za 26 dana jer mu je šestomjesečni mandat vršitelja dužnosti bio istekao 5. rujna. Nova vlada još nije formirana, a Sabor do konca rujna neće stići raspisati novi natječaj i izabrati novog šefa Prisavlja. 

15.09.2016.

Serija 'Novine' ide u svijet, a HRT od straha ne zna što bi s njom

Keshet International, izraelska medijska kompanija koja distribuira televizijski program i u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji, otkupila je globalna distribucijska prava na seriju 'Novine' u režiji Dalibora Matanića i produkciji Drugog plana. No HRT, kojem bi 'Novine' uz 'Crno-bijeli svijet' trebao biti udarni forte ove jeseni, to kao da ne zanima.

14.09.2016.