Iz medija

Bojan Glavašević: "HRT treba jednostavno porušiti i sagraditi ispočetka"

-U okviru onoga što taj Odbor može, poštujući načelo neuplitanja u sudske sporove koji su u tijeku i u kadrovsku politiku - glavna poruka bila je moralnog karaktera. Meni je drago da je to učinjeno jednoglasno, iako je to bila oporbena inicijativa, kazao je u intervju za N1 televiziju saborski zastupnik Bojan Glavašević na upit je li zadovoljan rezultatima tematske sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na temu tužbi HRT-a protiv novinara i novinarki.

24.01.2019.

Vlada kreće u borbu protiv lažnih vijesti

EK u ožujku pokreće platformu za alarmiranje o ‘fake news’ koji ruši povjerenje građana u institucije. I Hrvatska će aktivno sudjelovati.

21.01.2019.

Obuljen: U hrvatskim medijima ne postoji cenzura, pravosuđe im nije prijetnja

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uvjerena je da u hrvatskim medijima nema cenzure, a u Newsroomu N1 televizije rekla je da posljednje presude novinarima i medijima ne vidi kao prijetnju slobodnom novinarstvu.

15.01.2019.

Ninoslav Pavić - Tuđman mi je rekao: Daj pomozi, vidiš da nemam nikoga oko sebe

Ninoslav Pavić, bivši medijski mogul i bivši vlasnik EPH, od onih je rijetkih ljudi koji mogu beskrajno puno pričati (razgovor je trajao četiri sata), ali da nisu naporni i dosadni. Iako godinama boluje od dijabetesa, Pavić dobro izgleda, neumoran je i zabavan u svojim tumačenjima i anegdotama. No, intervju je na autorizaciji ipak malo “uškopio”.

 

14.01.2019.

Hrvatska radio-tužiteljica

HRT u ovom trenutku vodi najmanje 23 sudska postupka protiv drugih medija, Hrvatskog novinarskog društva i njegovih čelnika. Najviše je tužbi protiv Indexa, Styrije i Nacionala, a prema riječima potpredsjednika HND-a Denisa Romca, tužene su gotovo sve novine i portali koji su u zadnje dvije godine kritički pisali o HRT-u

11.01.2019.

Saborski Odbor za medije raspravljat će o HRT-ovim tužbama protiv novinara

šest saborskih zastupnika iz redova opozicije, koji su članovi Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, zatražit će da to saborsko tijelo održi tematsku sjednicu o sudskim tužbama koje Hrvatska radiotelevizija podiže protiv drugih medija, novinarki i novinara, kao i strukovnog Hrvatskog novinarskog društva, o čemu možete više čitati u novom broju Novosti koje od petka možete pronaći na kioscima.

10.01.2019.

SUD UPOZORIO LOKALNE NOVINE DA NE PIŠU O SUDSKIM POSTUPCIMA

Predsjednici Općinskog suda u Koprivnici Mariji Grgešić, koja svoje imenovanje na tu funkciju može zahvaliti i zastupniku Željku Lackoviću kao članu Državnog sudbenog vijeća, smeta što novine pišu o nepravomoćnoj presudi tog suda kojom bi Sanja Lacković trebala dobiti 40.000 kuna.

09.01.2019.

Hrvatska javna televizija tuži nacionalno udruženje novinara

Il Piccolo

Hrvatska radiotelevizija tuži nacionalno udruženje novinara. Između Božića i Nove godine HRT je od Hrvatskog novinarskog društva, udruge osnovane 1910. godine, te od dvoje HND-ovih predstavnika zatražio isplatu ukupno 500.000 (oko 70.000 eura) zbog "nanošenja štete časti i ugledu". 

 

08.01.2019.

Represivno granatiranje novinara, HND-a i medija

U posljednjim danima prosinca sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Snježana šagud prvostupanjski je presudila da satirični portal Newsbar mora isplatiti Velimiru Bujancu 12 tisuća kuna plus sudske troškove zbog satiričnog članka pod nazivom "Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura". U toj nevjerojatnoj presudi Sud je zaključio da News Bar mora platiti odštetu jer je objavio neistinite informacije, kojima je svjesno i bezobzirno uvrijedio i oklevetao Velimira Bujanca.

07.01.2019.

Presude novinarima za satiru zamagljuju granice prihvatljivog i neprihvatljivog

Stručnjaci ne odobravaju sudsku presudu satiričnom TV izdanju NewsBara jer smatraju da se ne radi o kleveti, ali dodaju da se odnos prema ionako nejasnim granicama između prihvatljivog i neprihvatljivog sve više zamagljuje.

06.01.2019.