Iz medija

Sud odbio zahtjev Željke Markić jer vrijeđa autore

Općinski sud u Novom Zagrebu nepravomoćnom je presudom odbio tužbeni zahtjev Željke Markić da urednica internetskog izdanja Express.hr, izdavača 24 sata, objavi ispravak teksta "Milijuni Željke Markić – kako ih je zaradila".

10.01.2017.

Branka Valentić: HINA je rijetko utočište struke

Ravnateljica HINA-e: Nisam se susrela s bitnim političkim pritiscima nijedne političke opcije. Veći je problem bilo uvjeriti vlast da je postojanje nacionalne agencije iznimno važna stvar.

09.01.2017.

Marićev udar na umjetnike, autore i programere: "Kakvu će mirovinu imati netko s 3.000 kn honorara?"

Poreznom reformom ministra Zdravka Marića uvedena je obaveza plaćanja doprinosa na autorske i umjetničke honorare čime će se otežati preživljavanje honoraraca, smatraju Indexovi sugovornici.

09.01.2017.

Porezni savjetnik Damir Brajković o poreznoj reformi: I stručna skupina je naglasila da će izmjene moguće negativno utjecati na autorski rad

Prvim danom ove godine na snagu je stupila porezna reforma, u kojoj je,  između ostalog, predloženo ukidanje iznimke od plaćanja doprinosa kod ugovora o autorskom i umjetničkom djelu. Prema tome, negativne posljedice porezne reforme osjetit će osobito radnici kojima je honorarni rad jedini izvor prihoda, a neki od njih su i novinari honorarci.

07.01.2017.

Ankica Kruljac, direktorica Novog lista: Robert Frank imenovan je danas na mjesto v.d. glavnog urednika na period od 6 mjeseci

Danas je službeno donesena odluka o imenovanju bivšeg novinara Novog lista te sadašnjeg glasnogovornika HNK Rijeka, Roberta Franka na poziciju v.d. glavnog urednika Novog lista, potvrdila nam je to u razgovoru nova direktorica Novog lista, Ankica Kruljac. 

05.01.2017.

Nova stranačka zapošljavanja na Radio Karlovcu – bivši predsjednik Mladeži novinarska pojačanja našao u HDZ-u!?

KAportal.hr

Hrvatski radio Karlovac zajedno s Karlovačkim tjednikom u Novu je godinu “uplovio” s pojačanim novinarskim i uredničkim kadrom i to iz stranačkih redova HDZ-a.

04.01.2017.

Hrvatska protiv „uhljeba“ i „parazita“

Oglašivači neprofitne online medije zaobilaze, a sustavno uništavanje medija u proteklih dvadesetak godina već dugo daje „rezultate“.

04.01.2017.

Katolički televizionari

Prema statistici koju su ‘Novosti’ dobile na uvid, HRT je, ne računajući reprize svakodnevnih radijskih propovijedi, prošle godine emitirao više od 2000 emisija vjerske tematike. Pritom su i mnoge emisije izvan vjerskog programa bile upregnute u propagiranje službenih stavova Kaptola.

02.01.2017.

Uludağ o uhićenju kolege: Ahmet Şık zatvoren je 2011. zbog neobjavljene knjige, a sada je uhićen zbog nečega što još nije niti napisao

Istanbulska policija privela je 30. prosinca prominentnog istraživačkog novinara Ahmeta Şıka koji radi za list Cumhuriyet. Ahmet Şık nagrađivani je istraživački novinar koji je sustavno radio na otkrivanju političke korupcije u Turskoj od 1991. godine, radeći za Cumhuriyet, Evrensel, Radikal, Nokta, BirGun i Reuters. Kako se navodi u medijima, Şık je uhićen zbog objave kritičkog posta na svom Twitter profilu te optužen za širenje terorističke propagande.

02.01.2017.

KAD VLADA IZBJEGAVA PITANJA: Što se njih tiče javnost nema pravo znati što i kako rade

Nedopustivo je da novinari koji redovno prate rad Vlade Republike Hrvatske ne dobiju poziv za praćenje sjednice, a što se dogodilo 29. prosinca 2016. godine, upozorilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) Vladu. Slično se dogodilo i na sjednici Vlade održanoj 22. prosinca kad je poziv novinarima dostavljen samo dan uoči sjednice. Ovoga puta, međutim, nije bio objavljen niti dnevni red sjednice koji se na internetskim stranicama Vlade pojavio tek u trenutku kada je sjednica već počela. Na materijale se pak čekalo i više od sat vremena nakon zaključenja sjednice.

02.01.2017.