Iz medija

Analiziramo značanje crowdfunding kampanje portala Forum.tm: Kako je Hasanbegović platio tekst o samome sebi

Sigurno je, ipak, da crowdfunding ne može spasiti kvalitetno novinarstvo. Toj vrsti duhovne higijene za demokraciju bilo koje zemlje u Europi, pa tako i Hrvatske, potrebne su i novčane potpore ili olakšice o kojima brine sama država.

27.11.2016.

NOVINARI NA METI: Od pištolja u ustima do pokušaja diskreditiranja

„Najgore je kad ti se prijetnje šalju preko prijatelja i bliskih ljudi pa te oni upozoravaju da paziš“, kaže u razgovoru za Lupigu novinar Dušan Miljuš, koji je na svojoj koži osjetio kako to izgleda kada se prijetnje ostvare. Miljuš je brutalno pretučen u proljeće 2008. godine, a do današnjeg dana nisu otkriveni napadači, a kamoli njihovi nalogodavci. To je samo jedan od slučajeva napada na novinare, koji su svakodnevno u Hrvatskoj izloženi prijetnjama i govoru mržnje samo zato jer se bave svojim poslom.

26.11.2016.

Šefica Hine tuži Glasnovića zbog poticanja na nasilje

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić potvrdila je u razgovoru za N1 da će tužiti zastupnika i člana Odbora za medije Željka Glasnovića zbog govora mržnje i poticanja na nasilje.

26.11.2016.

Težak život medijskih idealista

U nedostatku novih javnih subvencija za nekomercijalne portale u Hrvatskoj, neki od njih okreću se alternativnim metodama preživljavanja. Ipak, čeka se ključni zaokret državne politike.

26.11.2016.

Mali mediji prozvali HRT zbog nelojalne konkurencije

Nigdje u svijetu ne postoji da nacionalna televizija oglašava lokalnog prodavača prozora, kaže Denis Mikolić, predsjednik NUT-a.

24.11.2016.

U Fondu za pluralizam bez razumijevanja za zahtjeve medija trećeg sektora

Izmjenama Pravilnika Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija preraspodijelit će se predviđena sredstva za neprofitne medije, ali konačan postotak neće se mijenjati.

24.11.2016.

Hrvatska: Ima li spasa za neprofitne medije?

Ukidanje financiranja neprofitnih medija javnim novcem bio je prvi potez bivšeg hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Teškom mukom uspostavljeni sustav bio je razbijen jednim potezom pera, i trebat će mjeseci, a možda i godine da ga se nadomjesti.

23.11.2016.

Večer koja je dokazala moć slobodnog medija: Dva desetljeća od velikog skupa za obranu Radija 101

Dva dana poslije zagrebačkih demonstracija vratio se iz Amerike u Hrvatsku Franjo Tuđman. Pri dočeku na zagrebačkom aerodromu održao je jedan od svojih najpoznatijih ali i najžučljivijih govora. Ali, Stojedinica je ostala.

21.11.2016.

Lažne vijesti na internetu nisu nikakva novost, ali koliko utječu na globalnu politiku?

Mediji preko Bare još od okončanja predsjedničkih izbora analiziraju situaciju i pokušavaju otkriti koliki su utjecaj na glasove imale 'lažne vijesti'. One su postale popularne ne samo na društvenim mrežama poput Facebooka, već i na web tražilici Google pa se prst krivnje u medijima upire... posvuda. Lažne, tj. jednostavno loše vijesti nisu nekakav posebno nov fenomen, no odjednom se ističe potreba za njihovim iskorjenjivanjem - što je u praksi gotovo nemoguć zadatak

20.11.2016.

Javni medijski servisi pod izravnim su političkim pritiskom, smatra više od polovice građana Republike Hrvatske

Istraživanje Eurobarometra pod nazivom Pluralizam i demokracija pokazuje da su europski građani zabrinuti u pogledu neovisnosti medija, da su razine povjerenja u medije niske te da građane brine utjecaj govora mržnje na internetu. Istraživanje je provela mreža TNS Political & Social na zahtjev Europske komisije na uzorku od 27 768 ispitanika zemalja članica Europske unije, a provedeno je između 24. rujna i 3. listopada. Također, objavljen je i posebni izvještaj za Hrvatsku u kojem je sudjelovalo 1007 ispitanika.

20.11.2016.