Iz medija

Opskurni portali u javnom linču urednice na HTV-u

U Hrvatskoj nema mira za novinare. Dobra vijest je da je čovjek koji je prijetio predsjedniku novinarskog društva kazneno prijavljen za govor mržnje, ali loša je vijest da su opskurni desni portali objavili pismo u kojem se novinarku i urednicu javne televizije na temelju potpuno izmišljenih činjenica lažno optužuje da je radila za medije samoproglašene krajine, a da su joj otac i brat bili oficiri u vojsci pobunjenih Srba.

20.01.2017.

PLENKOVIĆ: SIGURAN SAM DA ĆE I NEPROFITNI MEDIJI IMATI SVOJ UDIO U HRVATSKOM MEDIJSKOM PROSTORU

"Ministrica kulture vodit će dijalog s neprofitnim medijima, naći će rješenja i siguran sam da će i oni imati svoj udio u javnom prostoru hrvatskoga medijskoga javnog života", odgovorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na jučerašnjem saborskom aktualnom prijepodnevu na pitanje SDP-ova Nenada Stazića zašto njegova Vlada "nije vratila financiranje neprofitnih medija kao jamstva očuvanja najvažnijih demokratskih vrijednosti".

18.01.2017.

Online mediji smiju mirne duše zabraniti blokatore oglasa

Europska komisija stala je na stranu online izdavača koji sad mogu znati tko koristi ili ne koristi smetnje oglasima. Takvima prijete i kazne.

17.01.2017.

Manifest za medijsku politiku

Više od 70 novinara, pojedinaca iz medija, civilnog društva, neovisnih vladinih institucija, akademske zajednice i donatorskih organizacija u regiji i šire, potpisali su manifest koji sadrži zahtjeve usvojene na finalnoj konferenciji Medijskog opservatorija u jugoistočnoj Europi.

16.01.2017.

Zašto Ministarstvo kulture želi ugasiti LMD?

Le Monde diplomatique

Ozbiljan novinarski i urednički rad, posebno u tiskanim medijima, danas je suočen s brojnim i raznovrsnim izazovima. Jedan od njih, ili preciznije, onaj iz kojeg svi ostali proizlaze, problem je izvora fi nanciranja. Hrvatsko izdanje Le Monde diplomatiquea nije imuno na njih, a nedavne odluke Ministarstva kulture pred nas stavljaju ozbiljne prepreke.

16.01.2017.

Mirjana Rakić poslala zahtjev ministrici kulture i opet tražila razrješenje s mjesta predsjednice VEM-a

Za razliku od lani kada se razrješenje nije dogodilo, ovaj put bi ga trebalo biti, očekuje Mirjana Rakić.

16.01.2017.

Strah tjera na odustajanje, to je smrt slobodi medija

Novinarka Nove TV Ema Branica ni nakon prijetnji da će ‘završiti kao Pukanić’ nije odustala od svog posla.

15.01.2017.

Govor mržnje u medijskom prostoru postao dominantan oblik komuniciranja

Posljednjih godina svjedočimo porastu govora mržnjeputem društvenih mreža te putem komentara ispod članaka na portalima. Novinari su često izloženi uvredljivim komentarima ispod članaka koji u većini slučajeva predstavljaju govor mržnje prožet prijetnjama, često rezultiran nasiljem, a za koje se ispostavi većinom da ih generira politički vrh ili ljudi koji su nahuškani da to rade. Govor mržnje vrši se različitim kanalima, putem Facebook profila, službi ili to obavljaju plaćene tajne aktivističke skupine. Komentari ispod tekstova bi trebali biti sankcionirani, na čemu bi se trebalo inzistirati, no nitko na to ne obraća posebnu pozornost. 

12.01.2017.

Le monde diplomatique: Teško se oteti dojmu da su naše novine žrtvovane zato što nekome ne odgovaraju politički; Ministarstvo kulture RH: Časopis ne zadovoljava kriterije programa iz kojega se dosad sufinancirao

Prema podacima do sada objavljenim na internet stranicama Ministarstva kulture RH, za ukupno 2.636 predloženih programa nije odobreno financiranje iz državnog proračuna.

11.01.2017.

Preživio četiri pada aviona, opisao horor nuklearne bombe...

express.hr

Inspirirao je Trumana Capotea i Huntera S. Thomspona, a u svojoj kapitalnoj knjizi donio je svjedočanstva Japanaca nakon nuklearnog uništenja.

11.01.2017.