Iz medija

Predsjednik Novinarskog udruženja Turske o uhićenju novinara i aktivista: Naša profesija se sustavno uništava, ignorira se pravo ljudi na informaciju

Turske vlasti su  u ponedjeljak, 20. lipnja o.g. uhitile tri osobe koje se bore za medijske slobode pod optužbom širenja terorističke propagande, prenosiReuters. Radi se novinaru, ujedno i lokalnom predstavniku Reportera bez granica, Erolu Önderoğlu, novinaru Ahmetu Nesinu i Şebnem Korur Fincancı, novinarki i predsjednici Turske fondacije za ljudska prava (TİHV). 

25.06.2016.

Rođendanska fešta 'Slobodne': tek su joj 73, a 'razvaljuje' i na internetu

- Naša kuća dobro nosi svoje 73 godine. Krase je vjerodostojnost, točnost, profesionalnost. Povratkom u svoj dom u Splitu, dami u srednjim godinama predstoje još bolje godine u kojima će i nadalje predstavljati sve najbolje iz ove regije, u kojima će biti budan kritičar onih koji su izabrani za javne poslove.

20.06.2016.

Cenzura u Glasu Istre: Gregorović: U objavu je poslan cenzuriran Mateov tekst koji je imao ekstenziju Borovečki; Borovečki: Jasno je vidljivo da sam tekst izvještaja s ročišta nije ništa kraći

Tvrtka JOJ Media House iz Bratislave službeno je 5. lipnja ove godine preuzela istarski dnevni list Glas Istre, što se može vidjeti prema objavljenom oglasu. Tako je JOJ Media House postala i službeno većinski vlasnik Glasa Istre s  59,047 posto udjela u poduzeću Glas Istre novine, koje izdaje dnevni list Glas Istre, 30 posto u vlasništvu je Novog lista, a preostalih 10,953 posto posjeduje tvrtka u stečaju Glas Istre trgovina. 

18.06.2016.

HRT ostaje bez dijela pretplate zbog nepoštivanja ugovora s Vladom?

U sjeni propadanja natječaja za izbor novog šefa HRT-a te smjena koje provodi aktualni v.d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić na pomolu je i okršaj koji bi mogao dovesti do mogućnosti da HRT ostane bez pozamašnog dijela pristojbe koju je ubrao od pretplatnika prošle godine.

16.06.2016.

Smijenjen Petar Vlahov, dobio i opomenu pred otkaz!

Kako doznaje tportal, urednik i voditelj trećeg dnevnika na HTV-u smijenjen je s mjesta urednika Dnevnika 3, a dobio je i opomenu pred otkaz jer je u jučerašnjem Dnevniku ugostio astrologinju Anđelku Subašić koju je pitao za procjenu aktualne političke situacije.

16.06.2016.

Sabor napao novinare: Pustite zastupnike da normalno rade - nemojte jesti i nositi minjake

Hrvatski sabor danas je medijima odaslao oštro upozorenje zbog načina na koji novinari rade i borave u Hrvatskom saboru. Mole da se njihova pravila prenesu svim akreditiranim novinarima.

 

14.06.2016.

Top pet trendova medijske industrije

bug.hr

Prema PwC-ovom izvješću Global entertainment and media outlook 2016–2020 u idućih će pet godina ukupni svjetski prihod od zabavne industrije i medija porasti po složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 4,4 % s 1,72 bilijuna dolara u 2015. na 2,14 bilijuna dolara u 2020.

 

13.06.2016.

Rasprava o prodaji Novog lista se ignorira? – Mikulić: Zamolio bih gospodina Lekovića da smiri tenzije; Leković: Nema potrebe da me gospodin Mikulić moli da „smirim tenzije“

Rasprava o sumnjivoj prodaji Novog lista koju je zahtijevao HND, nije se našla u petak 10. lipnja ove godine na dnevnom redu zakazane sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je 9. lipnja o.g.predsjednika saborskog Odbora za medije, Andriju Mikulića da kaže koji je razlog ignoriranja njegovog zahtjeva za raspravom o sumnjivoj prodaji Novog lista, koji je HND uputio prije više od dva mjeseca. Naime,HND je još 3. travnja ove godine javno pozvao nadležna državna tijela da provjere netransparentnu prodaju Novog lista, a dva dana kasnije, 5. travnja, poslao taj zahtjev i izravno na adrese nadležnih državnih tijela. 

12.06.2016.

Novak Srzić na optuženičkoj klupi 'Labradori su najbolji psi, nisam Radmana htjela uvrijediti'

Hloverka Novak Srzić završila je na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu jer je lanjskog srpnja u Jutarnjem listu objavila autorski članak naslova “Labrador s HRT-a donio mi je turiste”. Sporni tekst je uvrijedio tadašnjeg prvog čovjeka HRT-a Gorana Radmana koji ju je odlučio tužiti za uvredu. Na početku suđenja umirovljena novinarka je rekla da nije kriva, a u “moru” predloženih dokaza od strane njezina odvjetnika, predloženo je saslušanje troje novinara HRT-a Branke Kamenski, Joze Barišić te Dražena Marića i to na okolnosti da kao djelatnici javne televizije imaju saznanja da se ravnatelja te kuće doista zvalo labradorom.

12.06.2016.

NASTAVAK ČISTKE NA HRT-U: „Treća povijest“ odlazi u povijest

Privremena HRT-ova uprava nastavila je s čistkom programa pa tako od jeseni na Trećem programu HTV-a više nećemo gledati mozaičku emisiju „Treća povijest“ povjesničara Tvrtka Jakovine i urednice projekta i emisije Lade Džidić. Obavijest o tome niti jedan od stručnih vanjskih suradnika koji su na emisiji radili službeno još nije primio već su im za tu vijest javili zaposlenici HRT-a koji su na emisiji radili i kojima je javljeno da se emisija skida s programa.

12.06.2016.