Iz medija

SNIMANJE STANJA Nino Pavić želi preuzeti Novi list

Ninoslav Pavić, vlasnik tjednika Telegram i portala Net.hr obavlja dubinsko snimanje u riječkom Novom listu čija se predstečajna nagodba privodi kraju. Naime, operativni i financijski plan restrukturiranja Novog lista prihvaćen je i još se čeka da se sve zaključi na Trgovačkom sudu. Snimanje u Pavićevo ime prošloga je tjedna obavljao financijaš Ante Toni Ramljak, a da je nekadašnji vlasnik Europa Press Holdinga ozbiljno zainteresiran potvrdio je tportalu on sam.

Piše: Vedran Brkulj

 

26.08.2015.

Dokle teror aparatčika u Državnom arhivu?

U prethodnoj kolumni objavio sam da je Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva, usporavala i pokušala zaustaviti novinarsko istraživanje arhivske građe.Pokazalo se, međutim, da arhivsko gradivo u Hrvatskom državnom arhivu nerijetko nije dostupno ni ostalim korisnicima, a ne samo novinarima.

Ivica Grčar

24.08.2015.

Laž je istina

U sjeni demokracije, nevidljiva ruka formira informacije u informativnom kartelu. U pozadini su elitističke organizacije bliske tajnim službama, piše Udo Ulfkotte u knjizi \'Kupljeni novinari\'

Autor: Tomislav Jakić

21.08.2015.

Lijepa naša haubica: Satira ne ruši državu, nego jača društvo

Tjednik Novosti našao se pod kaznenom prijavom zbog pjesme "Lijepa naša haubica". Ubrzo se postavilo pitanje smiju li se hrvatski Srbi rugati hrvatskoj himni. Svi su spremni do zadnje kapi krvi braniti slobodu govora i izražavanja, slobodu medija i komentiranja, marširat će za "Charlie Hebdo", zaklinjati se u Ustav i demokratske tekovine. I lijevi i desni, i SDP i HDZ. Sve dok se ne dirne u nacionalne vrijednosti.

Piše: Tomislav Klauški

19.08.2015.

Anamarija Musa: Izmjenama Zakona učinjeno je nekoliko koraka unazad

Bilo bi bolje da je odgovornost ostavljena čelnicima tijela – tu je  glavni problem. No, ne možemo sami – potrebno je da su građani aktivni i da traže informacije, a i važnije - da mediji potenciraju neka pitanja

Piše: Tihomir Ponoš

18.08.2015.

Novinari, kriminalci i javni interes

Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva: Bitno je tko su vlasnici medija, kakve su njihove veze s raznim političarima, tajkunima, organiziranim kriminalom. Iz njihove perspektive naprosto nema potrebe za ozbiljnim istraživačkim novinarstvom. Novinari zbilja jesu ugrožena vrsta, ali ponekad smo sami krivi za situaciju u kojoj se nalazimo - jer je velik broj novinara i dalje nedovoljno informiran, posebice kada se radi o zakonima, bitnim propisima i dokumentima.

Ivana Perić

13.08.2015.

Na brdu Čukur otkriven spomenik snimatelju Gordanu Ledereru

Na otkrivanju spomenika, koji predstavlja leću kamere s tragom od metka na njoj, bile su nazočne Gordanova supruga Ana i kćer Petra.

Danijel Prerad

11.08.2015.

Dan pobjede u Rijeci: Policija evidentirala 10 nasilnika nakon napada na novinare

Nakon jučerašnjih zbivanja u Rijeci, u kojima je kasno navečer u Rijeci na Korzu novinare verbalno i fizički napala skupina agresivnih muškaraca, zato jer su izvještavali s tribine koja se održala u riječkom kazalištu, oglasila se i Policijska uprava primorsko goranske. Kako se isitiče, evidentirali su 10 osoba koje su počinile 11 prekršaja.

07.08.2015.

Kako je propala demokracija

Domaća masovna medijska scena postala je solidno uniformirana pozornica ideoloških, politikantskih i interesnih opsjena. Uz malo višu od dnevno preporučene doze najcrnjeg sarkazma nije problem zaključiti da to i nije tako loše

Jasmin Klarić

20.07.2015.

Na nasilje se, bez obzira na motiv, mora reagirati

Nije bitno čime su se ‘zamjerili’ svojim neprijateljima Duško Miljuš (koji je jedva preživio) i Ivo Pukanić (koji nije preživio). Nije bitno ni što netko zamjera Ivici Marijačiću. Neprijeporno je načelo: na javnu riječ se reagira javnom riječju

Inoslav Bešker

20.07.2015.