Iz medija

Maja Sever odgovorila na Plenkovićeve prozivke: ‘To je još jedan njegov napad na neovisno novinarstvo’

 

Davor Bernardić je tijekom emisije često gledao u papire koje je donio sa sobom, bilo je trenutaka kad se čak i izgubio u njima. Andrej Plenković mu je, pak, spočitnuo da na njima vidi logotip HRT-a te iznio prilično nevjerojatnu optužbu – da je Bernardića za sučeljavanje priprema novinarka HRT-a Maja Sever. To je ponovio više puta tokom RTL Duela.

 

 

 

30.06.2020.

Plenković objasnio zašto je na sučeljavanju s Bernardićem spominjao Maju Sever

U obilasku sedme i osme izborne jedinice premijer Andrej Plenković u Kastvu obratio se novinarima te između ostalog komentirao jučerašnju debatu. U jednom trenutku sučeljavanja Davor Bernardić tražio je jedan u nizu papira sa snopa koji je donio u emisiju, a Andrej Plenković ga je upitao je li ga Maja Sever, novinarka HRT-a, pripremala za sučeljavanje.

29.06.2020.

Dokazano: novine ne prenose koronavirus niti predstavljaju rizik za zdravlje

“Novine su sterilne zbog načina na koji se tiskaju i procesa distribucije. Upravo su zbog toga ljudi tradicionalno jeli fish and chips (ribu i krumpiriće) umotane baš u novinski papir. Dakle, tinta i tisak ih u stvari čine vrlo sterilnim”, za BBC radio je izjavio George Lomonossoff, virolog u John Innes centru. A prenosi Earl J. Wilkinson, izvršni direktor International News Media Association (Međunarodna udruga novinskih izdavača, INMA).

25.06.2020.

Kako je javna televizija u predizborno vrijeme postala propagandna mašinerija HDZ-a

Prije službenog početka predizborne kampanje Nacional je istražio zašto se HRT sve češće uoči parlamentarnih izbora spominje u negativnom kontekstu i jesu li utemeljene tvrdnje da proteklih tjedana HRT sve izraženije favorizira HDZ. 

19.06.2020.

Zbog Đakića na Ustavni sud

Istraživački novinar i reporter RTL-a Ivan Žada podnio je ustavnu tužbu protiv presude Županijskog suda u Varaždinu kojom je pravomoćno proglašen krivim za neovlašteno snimanje svog razgovora sa saborskim zastupnikom Josipom Đakićem.

17.06.2020.

HND i SNH pitaju sudionike parlamentarnih izbora: A novinarstvo?

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili 10 pitanja koje će poslati svim političkim strankama i sudionicima parlamentarnih izbora. Svakodnevno smo suočeni s činjenicom da političari ne znaju čemu služi novinarstvo i svojim odnosom prema radnicima u medijima to nepoznavanje dokazuju.

08.06.2020.

Novinar RTL-a nakon što ga je tužio saborski zastupnik: 'Njegov sin mi je ozbiljno prijetio'

Nakon dva mjeseca u program RTL-a vratila se “Potraga”, istraživački magazin koji je nastavio donositi intrigantne priče iz Hrvatske. Jedan od novinara koji istražuje u “Potrazi” je i Ivan Žada, koji je priloge radio na Novoj TV i HRT-u, a od prošle godine član je ekipe “Potrage”. Zanimljivo je da je za svoje priloge nagrađen, ali i kažnjen. Naime, u travnju je postala pravomoćna presuda za neovlašteno snimanje saborskog zastupnika Josipa Đakića.

 

07.06.2020.

HRT bez repa i glave?

Hrvatskoj radioteleviziji puno je lakše raditi kad im netko kaže što točno moraju zagovarati. Koji je gost dozvoljen, a koji nije. Koja je tema poželjna u udarnom terminu, a koju treba uglaviti u neko gluho doba. No, kad se politički pritisak malo smanji, recimo, nakon što nas osramote u Europi sa svojim profašističkim stavovima koji relativiziraju Drugi svjetski rat, pa i HDZ malo ohane s uređivanjem HRT-a, ta kuća počne bezglavo lutati po novinarstvu, dodvoravajući se svim proizvoljnim autoritetima pokušavajući pogoditi što točno vladajuća elita u tom trenutku želi.

04.06.2020.

Novine i koronakriza: Naklade pale za 25, oglašavanje za čak 50 posto

Naklade novina, magazina i revija tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj pale su za 25, a prihodi od oglašavanja čak 50 posto, otkrili su iz Udruge novinskih izdavača ocijenivši da su izdavači sada suočeni s padom prihoda kakav ''nisu nikad vidjeli u povijesti''.

03.06.2020.

Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete

-Niti sam ikada sudjelovao u kaznenom postupku, niti imam nekakve posebne informacije koje bi mogle nekome koristiti, niti sam bjegunac, niti sam pružao otpor, a bome nisam ni opasnost za ljude i imovinu. Za razliku od onog policajca koji me je pretresao bez zaštitne opreme, navodi Marin Penavić. 

02.06.2020.