Iz medija

INDEX DOBIO SPOR PROTIV ŠUKERA I HNS-A - Davor Šuker na sudu izgubio od Indexa, HNS nam mora platiti 230 tisuća kuna

HRVATSKI NOGOMETNI savez odlukom Županijskog suda u Varaždinu pravomoćno je izgubio sudski spor koji su prije skoro pet godina protiv najvišeg nogometnog tijela u državi pokrenuli novinari Indexa i portal Index.hr. HNS je spriječio novinare Indexa da prate reprezentaciju i izvještavaju javnost o radu HNS-a te ih u svom proglasu prozvao za "pozivanje na neprijateljstvo" te "nanošenje štete hrvatskim interesima". 

27.01.2021.

Kuda idu mediji

Medije su nekad nazivali četvrtim stupom demokracije. Njihovi kapaciteti u međuvremenu su oslabljeni, a društveni ugled narušen. Slabi mediji loša su vijest za demokraciju. Mediji i novinari su krivi za sve, naročito u vrijeme korona pandemije. Svi su nezadovoljni i kivni na novinare – političari, znanstvenici, policajci, građani, ljevica, desnica, centar, stožer.

15.01.2021.

Evo zašto je opasno kad HDZ gura medije u teorije zavjere

Nakon što je Predsjedništvo HDZ-a optužilo medije da su se udružili s oporbom u rušenju HDZ-a s vlasti, Gordan Jandroković poručio je kako novinari "nisu svete krave". HDZ opet ne može ostaviti medije na miru. Nažalost, Jandroković nije pričao o urednicima i novinarima koji su bliski HDZ-u, o čemu bi sigurno imao puno relevantnije i vjerodostojnije informacije. Kao što, opet nažalost, nije govorio o medijima s kojima se HDZ udružio kako bi se održao na vlasti.

13.01.2021.

N1 doznaje: Vrh HDZ-a optužio dio medija za urotu s oporbom protiv Vlade

Vodeći ljudi HDZ-a, predsjednik stranke Plenković, šef Sabora Jandroković, ali i Vladimir šeks te potpredsjednica Europske komisije Dubravka šuica, večeras su na virtualnoj sjednici Predsjedništva te stranke, neslužbeno doznaje N1, bili prilično kritični prema medijima, ali i oporbi.

11.01.2021.

Mislav Bago o kašnjenju premijera i nepoštivanju novinara: "Kad vas netko pozove na večeru zar ćete stajati sat vremena ispred zgrade?"

Na premijerovo kašnjenje, u petak se osvrnuo i reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago. ''Premijer Plenković nije prvi kojem su novinari napustili Banske dvore zbog kašnjenja. To je bilo i s premijerom Ivom Sanaderom u njegovom drugom mandatu. Stvar je pristojnosti. U konačnici, mi smo pozvani u tu kuću, u terminu koji je odredio domaćin Banskih dvora. Prema tome, ovo ne smije biti pravilo. Ovo nije poruka premijeru'', kazao je Mislav Bago.

09.01.2021.

Kakav gaf HRT-a! Umjesto nove sezone iz čista mira pustili krivu epizodu 'Crno-bijelog svijeta'

Novi veliki gaf dogodio se večeras na programu HRT-a. Nakon što su dugo najavljivali novu sezonu popularne seriej "Crno-bijeli svijet", večeras su od 21 sat iz čista mira emitirali 12. epizodu pre sezone "Vrijeme odluke". Da nešto nije u redu moglo se vidjeti odmah na početku epizode koja se odvija na Božić 1980., a ne 1985., kada je najavljeno da će se odvijati četvrta sezona.

 

15.12.2020.

HND: Trgovački sud već 15 mjeseci ne donosi odluku o deložaciji iz našeg prostora

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je prozvalo Trgovački sud zbog neprimjerene pasivnosti jer već 15 mjeseci od tužbe ne donosi odluku o deložaciji zakupca lokala u Novinarskom domu koji je zbog duga i neovlaštenog korištenja prostora HND-u pričinio više od 300.000 kuna štete.

 

 

14.12.2020.

Novi HDZ-ov Zakon o elektroničkim medijima ograničit će slobodu i medija i građana

MINISTRICA kulture Nina Obuljen Koržinek (HDZ) još od 2017. godine, dakle maltene od početka svojeg prvog mandata, najavljuje da će iz njenog resora doći novi prijedlog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM). U skladu s tempom rada Ministarstva kulture trebalo je čekati do studenog 2020. godine da se taj prijedlog nađe na vladi te bude upućen u redovnu saborsku proceduru.

11.12.2020.

Novi mediji omogućuju da svi pišu, ali vraćaju se novinari-specijalisti

U desetoj godini otkako je Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme, poznatiji kao FIJET, ustanovio hrvatsku turističku nagradu Marco Polo, putopisa nikad manje. No autorica projekta, predsjednica hrvatskog ogranka Međunarodnog udruženja novinara i pisaca u turizmu i doajenka hrvatskog turističkog novinarstva Tina Eterović Čubrilo kaže da i u 2020. ipak nije manjkalo entuzijasta koji su svojom pisanom ili izgovorenom riječi promovirali svijet putovanja i hrvatski turizam. A među ovogodišnjim laureatima je i Večernjakova novinarka Marina Borovac.

 

09.12.2020.

U posvemašnjoj degradaciji novinara najviše je stradala istina

Ekrani su nam zakrčeni neistinama i beznačajnostima, lošom gramatikom i još lošijim stilom. Pozivati čitatelje i gledatelje da prijavljuju pogreške i besmislice u takvim prilozima sasvim je neukusno.  Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu? – ta se obavijest odnedavno pojavljuje ispod članaka na jednom vrlo čitanom hrvatskom portalu. Kad kliknete na nju, otvori vam se e-mail koji možete uputiti redakciji. “Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?” - poruka je koja već dugo stoji na jednom drugom portalu, možda i najčitanijem u Hrvatskoj.

 

27.11.2020.