Iz medija

"MINISTRICA KULTURE POGODILA ME MOBITELOM, A PLENKOVIĆ JE NASRNUO NA MENE“

Piše: Goran Borković

Zanimljivo se jučer branio premijer Andrej Plenković. Prozvao je predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka, kao organizatora subotnjeg protesta novinara „Novinarstvo ne damo“, da je „skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u”. Na pitanje je li siguran da je nasrnuo, dodao je: „Rekao sam skoro“.

05.03.2019.

DENIS ROMAC: Protiv zatiranja i urušavanja slobodnog, neovisnog i kritičkog novinarstva

#MAZ

U subotu, 2. ožujka u 12:05 u Zagrebu održan je prosvjed naziva “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva. Jedan od najznačajnijih prosvjeda u obranu novinarstva okupio je više od tisuću prosvjednika, među kojima brojne novinare i novinarke iz Hrvatske, uz podršku brojnih organizacija, građana, ali i kolega iz regije. O motivima za organizaciju prosvjeda i planovima za daljnje aktivnosti razgovarali smo s Denisom Romcem, potpredsjednikom Izvršnog odbora HND-a. 

 

 

05.03.2019.

Plenković živi u paralelnoj stvarnosti u kojoj je samo on u pravu

PREMIJER Andrej Plenković je danas nakon svojeg nastupa na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo" dvadeset minuta odgovarao na pitanja novinara, od čega je trećinu vremena potrošio na negiranje da u Hrvatskoj postoji problem sa slobodom medija. Većinu pitanja o toj temi postavio mu je novinar televizije N1 Hrvoje Krešić, kojem je povod za pitanja očito bio subotnji novinarski prosvjed, koji je završio pred sjedištem vlade na Markovom trgu.

04.03.2019.

Šef HND-a komentirao Plenkovićev istup; ‘Žalosno je što premijer naše ozbiljne zahtjeve banalizira’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je rutinski zaključio kako s medijima u Hrvatskoj nema problema i pritom napao predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka. Plenković smatra da je cijela priča zapravo započela kad je Zovko na HRT-u dobio izvanredni otkaz nakon svađe s nadređenom urednicom, kazavši kako je Zovko tad na Katarinu Perišu Čakarun “skoro fizički nasrnuo”.

04.03.2019.

Novinari zahtjeve predali premijeru i Vladi: Mi ćemo našu profesiju nastaviti braniti i dalje

U Zagrebu se održao novinarski prosvjed "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!", u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND). Okupilo se oko dvije, tri tisuće ljudi, a osim hrvatskih novinara i novinarki u prosvjednoj povorci su bili i kolege iz Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije...kao i brojne osobe iz javnog i političkog života.

 

02.03.2019.

Završio novinarski prosvjed: Nećemo stati dok se nešto ne promijeni

Novinarski prosvjed "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!", u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), počeo je u subotu u 12,05 sati pred zgradom zagrebačkog Novinarskog doma. U prosvjednoj šetnji Ministarstvu kulture u Runjaninovoj ulici i nakon toga Vladi na Markovu trgu ostavili su osam zahtjeva protiv cenzure.

02.03.2019.

ZAGREBOM PROŠLA VELIKA POVORKA NOVINARA, PROSVJEDOVALI SU PROTIV CENZURE - Zovko: 'Samo želimo raditi svoj posao, ne dramatiziramo i nismo slatki'

"Hrvatska država je rekorder po broju sudskih postupaka protiv novinara i medija. Nije neka pohvala, ali drago mi je, a vjerujem i svima vama, što su ovdje osim svih hrvatskih medija i brojni svjetski i ova slika će otići u svijet. Da svi vide kako se u zemlji, u srcu Europe, članici EU, na ponos i diku toj istoj EU uništava novinarstvo, proganjaju i premalaćuju novinari."

 

02.03.2019.

Telegramov urednik bio je među 1000 ljudi koji su danas prosvjedovali za slobodu novinarstva. Evo reportaže

Posebno agilna u podršci bila je dama sijede kose, u kolicima, koja je u rukama držala transparent “Ušutkali su nas, ali neće vas” i koja je nakon svakog pročitanog zahtjeva iskusno proizvodila ogromnu količinu buke vičući i otvorenim dlanom lupkajući po ustima. “Koga su ušutkali”, pitamo je dok je Zovko nosio kovertu prema ulazu u Vladu. “Narod!”, kaže Višnja Škreblin

02.03.2019.

Slađana Bukovac: Ako se dogodi da mediji ušute s razgovorom smo završili.

RADIO GORNJI GRAD 

 

Nije teško zamisliti kako će izgledati sredina u kojoj novinari neće moći obavljati svoj posao. Izgledati će kao što već izgleda veći dio zemlje, onaj u koji više nitko, pa ni mediji, bez prijeke potrebe ne odlaze. Bit će to stranačka džamahirija, u kojoj se sva komunalna pitanja svode na postavljanje čim većeg broja nakaznih, totalitarnih kipova.

26.02.2019.

PIŠE JURICA PAVIČIĆ: U životu sam potrošio desetine novinskih kartica braneći smisao postojanja HRT-a, a sad se osjećam popišano

Kad se god u Hrvatskoj nanovo rasplamsa rasprava o Hrvatskoj radioteleviziji, i ja, a vjerujem i mnogi koji dišu politički slično meni, svaki se put nanovo osjećaju poniženo i jadno. Osjećaju se kao roditelji odraslog djeteta koje je nanovo napravilo sranje i završilo u crnoj kronici, pa sad svi za to krive onog tko je tog monstruma podigao i odgojio.

25.02.2019.