Iz medija

Genijalni HRT opet izgubio na sudu. U središnjem Dnevniku objavili da je priveden krivi čovjek

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u svom je središnjem Dnevniku objavila fotografiju krivog čovjeka uz veliku vijest o privođenju. Grafički dizajner Vedran Duhaček neugodno se iznenadio kada mu je 16. rujna 2019. navečer počeo zvoniti telefon, a jedan od poziva bio je onaj od šefa koji ga je pitao: “Što se to događa? Gdje si? Gledam na TV-u tvoju facu, uhićen si!”

17.01.2022.

Šveb o planovima, pritiscima politike i tužbama protiv novinara: ‘HRT će uskoro postati magnet za vrhunske profesionalce’

Nakon što je Hrvatska radiotelevizija doživjela teško zamislivo i ostala obezglavljena uhićenjem Kazimira Bačića, našli su se oni koji o čelnom čovjeku HRT-a odlučuju pred ‘nemogućom misijom’ – koga izabrati za novog glavnog ravnatelja. Natječaj je bio, najblaže rečeno, kontroverzan, saborske rasprave na temu HRT-a gledale su se poput napeta trilera, a ostat će upamćeno da je jedino pitanje čelnika HRT-a uspjelo ujediniti oporbu toliko da zastupnici inače nepomirljivih opcija tijelima brane pristup saborskoj govornici vladajućoj većini.

09.01.2022.

Medijsko lešinarenje nad nestalim Splićaninom

Tužno je zadnjih dana gledati kako mediji prate sudbinu nestalog Splićanina u Beogradu. Od početne informacije o nestanku mladića, koju su mediji i inače dužni prenijeti, pet dana kasnije došlo je do međusobnog natjecanja u objavljivanju (polu)informacija koje gotovo u pravilu nemaju veze sa sudbinom nesretnog Mateja Periša. Cilj je jasan: bez obzira na cijenu privući što više čitalaca.

04.01.2022.

Ovo je apsolutno briljantno. Nedavno uhićeni Kazimir Bačić na sudu će svjedočiti kako je Hrvoje Zovko narušio ugled HRT-a

Pretposljednji dan ove godine predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko provodi na kaznenom sudu u Zagrebu jer ga je HRT tužio za klevetu zbog izjava o postojanju cenzure na javnom servisu. Kako nam je Zovko ispričao, na današnjem se ročištu izjasnio da nije kriv, a iskaz će dati na kraju postupka. “Odbio sam mogućnost isprike, a HRT dalje ustraje u tužbi. Iduće ročište zakazano je za 1. ožujka 2022.”, kazao je.

30.12.2021.

Gabrijela Galić: Problem kad prema vama ide oštrica zbog posla koji radite

Gabrijela Galić, s portala Faktograf.hr gostovala je u Novom danu i govorila o hakerskom napadu i prijetnjama kojima je portal izložen, posebice u pandemiji. “Od početka pandemije mi smo izloženi prijetnjama koje stižu, a ovo je sad vrhunac hajke na Faktograf. Što se više dezinformacija razobličuje u javnosti, to su jači napadi na nas. Ovaj tjedan je bio jako težak što se tiče rada, jer kad se susrećete s tom vrstom napada koji prate prijetnje, pa i smrću, to pokazuje u kojem je stanju ovo društvo i koliko je otišlo unatrag u ove dvije godine pandemije, u vrijeme kad se šire lažne vijesti u javnom prostoru, pogotovo na društvenim mrežama”, rekla je Galić.

17.12.2021.

Poznat datum početka emitiranja regionalne UNA TV

Nova regionalna televizija Una TV s emitiranjem u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i će početi 21. prosinca, objavili su na društvenim mrežama. U najavnom videu koji se može vidjeti na YouTubeu objavljeno je i kako je slogan banjalučke TV - "Gledaj bez da trepneš". Podsjetimo, i prije početka emitiranja UNA TV podigla je dosta prašine u medijskom svijetu zbog brojnih lica koja su najavila svoj prelazak na televiziju koja će svoja studija imati u Zagrebu, Banjoj Luci i Beogradu. 

 

14.12.2021.

Facebook daje prioritet zaradi i lažnim informacijama

Usprkos tome što padovi servera velikih platformi ugrožavaju sigurnost osobnih podataka njihovih korisnika_ica, stručnjaci ističu kako jedan od najvećih problema Facebooka i Instagrama leži u algoritmima. Algoritmi se orijentiraju prema angažmanu korisnika_ica. Drugim riječima, onaj sadržaj koji ostvari najveći doseg i broj angažmana, a koji se mjeri lajkovima, komentarima i dijeljenjem, Facebook gura na vrh. Ta činjenica ukazuje na negativno stanje zdravlja naše populacije jer statistike pokazuju da je sadržaj koji se najviše dijeli ujedno i onaj najpolarizirajući, koji nerijetko vodi u širenje dezinformacija ili destabilizaciju svjetskih poredaka.

08.12.2021.

Neetičko izvještavanje o femicidu – u Hrvatskoj je ubijena još jedna žena i još jednom dotučeno novinarstvo

ŽENE I MEDIJI 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izvršila je uvid u navedene medijske izvještaje o femicidu u Splitu te smatra da se radi o kršenju načela ravnopravnosti spolova te neetičkom izvještavanje o femicidu.

02.12.2021.

Nepovjerenje u tradicionalne medije dio je šireg nepovjerenja u institucije

Na prosvjedu „za slobodu“ govorilo se o preuzimanju „neprijateljskog najjačeg i glavnog oružja, a to su redom HRT, Nova TV i RTL“. Na samom skupu je napadnut reporter RTL-a Goran Latković, a i novinari iz drugih redakcija koji su izvještavali o prosvjedu bili su suočeni s verbalnim napadima. Kada i zašto smo došli do situacije da novinare na zadatku napada gomila, odnosno da ih se shvaća kao predstavnike određene (vladajuće) politike? Kako su mainstream mediji izvještavali o pandemiji Covida-19? Jesu li zbog pristranosti izgubili povjerenje publike?

29.11.2021.

Policija: Tražimo organizatore prosvjeda na Trgu i napadače na novinare

Načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Davor Posilović dao je izjavu za medije u nedjelju ispred PUZ-a, nastavno na jučerašnje neprijavljeno okupljanje u Zagrebu. “Jučer je na više lokacija u Zagrebu održano mirno okupljanje ili javni prosvjed koji nije bio prijavljen. Intenzivno se provode izvidi kako bi se utvrdio organizator”, rekao je Posilović.

21.11.2021.