Iz medija

Bujanec tužio News Bar, što je i stravično smiješno i opasno

Kontroverzni voditelj emisije Bujica Velimir Bujanec tužio je News Bar zbog povrede ugleda i časti i to satiričnim tekstom "Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura".

30.03.2016.

Erdogan je bijesan: Strani diplomat ga razljutio selfijem na Twitteru

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ljut je na jednog stranog diplomata zbog toga što je na suđenju za špijunažu napravio selfie s jednim od dvojice optuženih novinara te ju objavio na svojem Twitter profilu, javlja Reuters.

29.03.2016.

Mirjana Rakić: Neznanje uz prepolitiziranost je opasna pojava, od demokracije i tog polaganog procesa mijenjanja društva, stvorena je džungla gdje je sve moguće i to se tumači slobodom!

Predsjednica Vijeća za elektroničke medije i ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić podnijela je još 18. ožujka o.g. ostavku. Odluku o ostavci Rakić je donijela nakon što je Vlada 9. veljače ove godine poslala prijedlog Hrvatskom saboru da ne prihvati Izvješće o radu VEM-a i AEM-a za 2014. godinu. Mirjana Rakić našla se još krajem siječnja o.g. na udaru radi izricanja trodnevne zabrane emitiranja televiziji Z1 zbog govora mržnje nakon čega je i održan prosvjed. U razgovoru za Fairpress osvrnula se na svoju ostavku, na odbijanje Izvješća o radu Vijeća za elektroničke medije, na prosvjed te na trenutnu medijsku situaciju u Hrvatskoj.

29.03.2016.

Zovko dobio spor zbog 'Generala' i 30.000 kuna

Hrvoje Zovko, novinar HRT-a i autor dokumentarnog filma 'Generali', dobio je prošlog tjedna na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu spor protiv portala Dnevno.hr te mu nakladnik portala mora isplatiti 30.000 kuna plus zatezne kamate, a dužan je, poslije pravomoćnosti presude, podmiriti i sudske troškove u visini od 10.676 kuna zbog dvaju članaka objavljenih u travnju 2013.

29.03.2016.

Tiskano izdanje britanskog Independenta otišlo u povijest

Zaposlenici britanskog dnevnika The Independent čija je prodaja u velikom padu već nekoliko godina, pustili su u petak posljednji put u tisak svoje novine koje se spremaju u potpunosti prijeći na digitalni format.

26.03.2016.

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Elta televizije: “Ovo je prvi put u BiH da se podiže optužnica protiv jednog medija”

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv novinara i urednika televizije Elta zbog intervjua s Milanom Mandićem, predsjednikom Udruženja obitelji nestalih Sarajevsko-romanijske regije emitiranog na toj televiziji 19. veljače 2014, pišu tamošnji mediji.

26.03.2016.

Kričanje na slobodu

Tabloid ‘Informer’ i TV Pink, uz očito odobravanje samog premijera Aleksandra Vučića, napali su još jednu oazu istraživačkog novinarstva, mrežu KRIK i njenog glavnog urednika.

26.03.2016.

Kada riječi postaju oružje

Je li isto kada netko s političke govornice ili putem medija poruči drugome da je budala, filofašist ili nesposobnjaković kao kada se proziva neki narod da je genocidan, omalovažava nečija spolna orijentacija ili prijeti fizičkim uništavanjem političkih suparnika uz usklike "Za dom spremni!"? Netko će sve te verbalne eskapade nazvati pukim političkim folklorom i demokratskim pravom na slobodu govora, drugi će dio izrečenog ipak smatrati vrijeđanjem i klevetanjem, dok će treći naći i elemente govora mržnje. Tko je u pravu?

23.03.2016.

Nastavak procesa Linić vs. Šota: Novinarka je vjerno prenijela Šotine riječi

Izvještaj koji je poslala Helena Šupraha, dopisnica Hine iz Rijeke, prenio je portal Index, i njezin izvještaj je bio temelj za jednu od dviju tužbi bivšeg ministra Slavka Linića koji poduzetnicu Slavicu Šota tereti za dvije klevete i uvredu.

23.03.2016.

Zašto je zapravo zabranjen “Montirani proces”?

Odluka programskog kolegija HRT-a o ukidanju „Montiranog procesa“ pravno je dvojbena na više razina.

23.03.2016.