Iz medija

Nepovjerenje u tradicionalne medije dio je šireg nepovjerenja u institucije

Na prosvjedu „za slobodu“ govorilo se o preuzimanju „neprijateljskog najjačeg i glavnog oružja, a to su redom HRT, Nova TV i RTL“. Na samom skupu je napadnut reporter RTL-a Goran Latković, a i novinari iz drugih redakcija koji su izvještavali o prosvjedu bili su suočeni s verbalnim napadima. Kada i zašto smo došli do situacije da novinare na zadatku napada gomila, odnosno da ih se shvaća kao predstavnike određene (vladajuće) politike? Kako su mainstream mediji izvještavali o pandemiji Covida-19? Jesu li zbog pristranosti izgubili povjerenje publike?

29.11.2021.

Policija: Tražimo organizatore prosvjeda na Trgu i napadače na novinare

Načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Davor Posilović dao je izjavu za medije u nedjelju ispred PUZ-a, nastavno na jučerašnje neprijavljeno okupljanje u Zagrebu. “Jučer je na više lokacija u Zagrebu održano mirno okupljanje ili javni prosvjed koji nije bio prijavljen. Intenzivno se provode izvidi kako bi se utvrdio organizator”, rekao je Posilović.

21.11.2021.

Napadnuti RTL-ov novinar: 'Brojne kolege koji su danas radili svoj posao, verbalno su napadali na Trgu'

'Nisam mogao vidjeti tko su napadači. U tom trenutku bilo je jedino bitno otići na sigurno', kazao je reporter RTL  Goran Latković koji se s protesta protiv koronamjera u Zagrebu s Trga bana Jelačića javljao tijekom dana. Latković se javio i pola sata nakon što je protest već bio gotov. Dio njih je otišao do zgrade HTV-a, tamo ih je dočekala policija, rekao je: "Jedan dio njih tražio je da ih se pusti da razgovaraju s predstavnicima javne televizije."  

20.11.2021.

Papa zahvalio novinarima što su pomogli razotkriti seksualne skandale u Crkvi

Papa Franjo u subotu je zahvalio novinarima što su pomogli u otkrivanju skandala o svećeničkom seksualnom zlostavljanju koje je Rimokatolička crkva prvobitno pokušala zataškati. Papa je pohvalio, kako je kazao, “misiju” novinara i novinarstva. Istaknuo je kako je ključno da novinari izađu “na teren” i razotkriju što se događa u vanjskome svijetu jer se samo tako mogu suprotstavili dezinformacijama na internetskim stranicama.

13.11.2021.

Hrvatska - europski prvak po tužbama protiv novinara

Zakonski i tužbeni pritisak na slobodu medijskog izražavanja u Hrvatskoj doseže svoje nove vrhunce. Vlasti su počele obraćati pozornost na taj problem, ali još uvijek bez istinskog efekta. Nije dugo trebalo čekati da nedavna negativna ocjena tajnika Europske federacije novinara (EFJ) Ricarda Gutiérreza o stanju medijskih sloboda u Hrvatskoj dobije novu potvrdu. Davorki Blažević, urednici neovisnog portala Tris iz šibenika, tamošnji Općinski sud odrezao je prošli tjedan kaznu od 75 tisuća kuna – ili otprilike 10 tisuća eura – zbog toga što je komentirala jednu presudu sutkinje Vrhovnog suda RH Senke Klarić Baranović.

10.11.2021.

JOŠ O DEŽULOVIĆU - DRŽAVA PROTIV NOVINARA

Je suis...?! Hoćemo li tako morati izvikivati? Je suis Dežulović?! Da, na to mislimo: na slogan koji je mjesecima odjekivao Europom u znak ogorčenja i očaja zbog masakra dvanaestoro članova redakcije pariškog satiričkog lista Charlie Hebdo, koje su u siječnju 2015, u uredu, pobili fanatizirani fundamentalisti, jer im se, eto, nije sviđalo što su novinari Charlie Hebdoa prakticirali temeljno demokratsko pravo svih nas, pravo na slobodu govora, i pravo na provokativno preispitivanje svakog službenog mita.

09.11.2021.

Nova, skandalozna presuda: novinarka zbog komentara mora sutkinji platiti 75.000 kuna. HND: 'To je zastrašivanje'

Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak je poručilo da je presuda novinarki Davorki Blažević, koja zbog povrede časti i ugleda sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović mora platiti 75.000 kuna odštete i troškove postupka, skandalozna i predstavlja udar na novinarsku profesiju. “Presuda protiv kolegice Blažević, uz koju HND čvrsto stoji, još jednom pokazuje manipulaciju zakona, pri čemu su ‘duševne boli’ postale unosan posao na štetu onih koji rade u interesu javnosti”, rekao je u priopćenju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

05.11.2021.

Večernji je list u povodu 30 godina od stradanja Vukovara objavio veliki specijal, a i većina je izloženih fotografija u NSK stigla upravo iz Večernjakove arhive i arhive foto agencije PIXSELL

Ja se ne bojim da će moj rodni grad izgubiti identitet. Mnogi su iz njega već otišli, golem broj njih i protiv svoje volje. Ali to ne znači da će se Vukovar promijeniti. To ne znači da će netko tko to želi od njega moći napraviti nešto drugo. Jer svi koji iz Vukovara odu, prije se ili poslije onamo vraćaju. Čitanjem ovih riječi posvećenih gradu heroju dramski umjetnik Joško ševo započeo je ceremoniju svečanog otvorenja izložbe “Sloboda se njegovim imenom zove” u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

 

04.11.2021.

INSTITUCIONALIZIRANI CINIZAM: RADNOM SKUPINOM „PROTIV“, SABORSKOM VEĆINOM „ZA“ TUŽBE PROTIV MEDIJA

Zašto HDZ-ova većina – većina premijera Plenkovića i ministrice Obuljen Koržinek, koji se predstavljaju protivnicima SLAPP tužbi protiv novinara - 20. listopada u Saboru nije “uspostavila inicijativu radi unaprjeđenja položaja novinara suočenih sa SLAPP tužbama”, pa poduprla SDP-ov prijedlog i zatražila od Roberta šveba ono što bi bilo najprirodnije na svijetu: da povuče tužbe protiv vlastitih novinara?

26.10.2021.

Kontrapunkt Branimir Pofuk - Kako smo mi novinari postali bića koja se mora moliti da ostavimo ljude na miru barem na groblju dok pokapaju svoje mrtve?

što smo to napravili od sebe mi novinari, novine, televizije, portali i svakovrsni mediji? Kako smo pali toliko nisko da nas ljudi moraju moliti da ih ostavimo na miru barem na groblju? Upravo takav apel je medijima prije tri tjedna uputila obitelj i rodbina djece koju je u Zagrebu ubio njihov vlastiti otac. Nadam se da su svi poštovali tu molbu i da smo sami sebi i drugima rekli: hajdemo malo, za promjenu, biti prije svega ljudi.

23.10.2021.