Iz medija

Gotthardi-Pavlovsky: Odluke NVČ-a su, de facto, samo stručno mišljenje i ništa drugo

Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva odlučilo je na sjednici 10. prosinca 2015. godine da su novinar Nikola Bajto i urednik Novosti Ivica Đikić prekršili Etički kodeks hrvatskih novinara zbog satirične pjesmu pod nazivom „Lijepa naša haubico“, koja je objavljena 7. kolovoza 2015. godine.

19.01.2016.

Vidoviti ministar

Otkud ministru policije informacija da se predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović susreo s podnositeljem kaznene prijave protiv njega i jesu li Obradović, drugi novinari i ostali ‘nepodobni’ praćeni?

19.01.2016.

Naš novinar brani se od optužbi suca Ivana Turudića: Javna osoba mora pristati na kritiku

Odvjetnik novinara Novog lista Dražena Ciglenečkog Saša Jelušić naglasio je da se u ovom slučaju radi o vrijednosnom sudu autora članka, da je zapravo to i bit kolumne te da autor nije postupao s namjerom da vrijeđa.

19.01.2016.

Čast hrvatskog novinarstva, ugled RH i ostale pizdarije

n1info.com

Time, naime, „što je pjesnik htio reći“ u nas su se kroz povijest bavile samo tri skupine ljudi: 1) učenici na satu materinjeg jezika i književnosti, 2) književni kritičari i 3) javni tužitelji iz perioda mračne komunističke Jugoslavije.

 

19.01.2016.

Pavelić pozvao HND na promjenu odluke Vijeća časti: Vrijeme je da se, nakon toliko godina pretežne strašljivosti HND-a od nacionalističkih pritisaka, društvo emancipira i da se stvori kritična masa solidarnosti među novinarima

Nakon odluke Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva koje je na sjednici 10. prosinca 2015. godine odlučilo da su novinar Nikola Bajto i urednik Novosti Ivica Đikić prekršili Etički kodeks hrvatskih novinara zbog satirične pjesmu pod nazivom „Lijepa naša haubico“, koja je objavljena 7. kolovoza 2015. godine, usljedile su reakcije struke.

19.01.2016.

Spašavanje časti himne, vojske, naroda, države...

Nikola Bajto je kriv, odlučilo je Novinarsko vijeće časti s pet glasova za i dva glasa protiv, uz izdvojena mišljenja Veronike Rešković i Marinka Jurasića, zbog objavljivanja satiričke pjesme Lijepa naša haubico na portalu Novosti. Bajto je "osuđen" jer se drznuo ismijati militarizaciju društva koju je zdušno promatrala većina kolega s rukom na srcu i ustima punim domoljublja.

18.01.2016.

Novinarsko vijeće časti HND-a na braniku domovine, himne i haubice

Nikola Bajto, novinar tjednika Novosti, još ljetos povodom vojne parade u Zagrebu napisao je satiričnu pjesmu "Lijepa naša haubico" koja ga je odmah koštala kaznene prijave koju su podnijeli iz HSP-a i višesatnog razgovora u policiji.

18.01.2016.

Gestapo HND-a

Sva je prilika da se moralni Gestapo HND-a uživio u ulogu avangarde nailazećeg represivnog poretka; uz takvu revnost – i uz samo malo više izvršnih ovlasti – u pothvatu pripitomljavanja štampe nepotrebnima bi se mogli pokazati i policija, i tajne službe, i državotvorno sudstvo.

18.01.2016.

Sramotna ljaga za čitavi HND

Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva zbog objave pjesme ‘Lijepa naša haubico’ etički osudilo autora Nikolu Bajtu i urednika Novosti Ivicu Đikića: Prvo, zahtjev Marija Ćužića, inače predsjednika Ogranka slobodnih novinara HND-a, deplasirana je polupismena kleveta. Drugo, postupak koji je Vijeće časti protiv mene provelo kukavička je, podla i nakaradna proceduralna svinjarija. Treće, Vijeće je zloupotrijebilo povjerene mu ovlasti s isključivim ciljem nametanja ostalim novinarima svojeg mišljenja o Domovinskom ratu.

18.01.2016.

Silvija Šeparović i Nataša Magdalenić Bantić: Hrvatska umorna od bipolarnosti, ali ovaj kaos nije put naprijed

Možemo se mi smijati onoj »tko je jamio, jamio je«, ali dokle god sami dužnosnici ne podnesu ostavku onim trenom kad su ulovljeni, takav se stav poput raka širi cijeli društvom. Rat je povijesna činjenica, ali nije nam za sve kriv.

17.01.2016.