Iz medija

Slobodna se vraća u Split, ušteda 2 milijuna godišnje

Osam godina nakon preseljenja u Dugopolje redakcija Slobodne Dalmacije zajedno s pratećim službama priprema se na povratak u Split. Uređenje dijela prostora stare redakcije u Ulici Hrvatske mornarice započinje idućeg ponedjeljka i trajat će okruglih stotinu dana, a po neslužbenim informacijama, stajat će između tri i četiri milijuna kuna. U samoj Slobodnoj Dalmaciji za tportal je potvrđeno da će samo na putnim troškovima do dvadesetak kilometara udaljenog Dugopolja uštedjeti dva milijuna kuna godišnje.

23.01.2016.

INDEX APELIRA Povucite odluku o gašenju Z1 - birokrati ne smiju gasiti medije

Agencija za elektroničke medije će 26. siječnja u ponoć spustiti mrak na medijske slobode. Zbog notornog Marka Juriča i njegovog huškanja protiv Srpske pravoslavne crkve na tri dana će oduzeti koncesiju televiziji Z1. Obrazloženje je da se Marko Jurič u svojoj emisiji Markov trg služio govorom mržnje kada je u odjavi emisije izjavio: “Dakle dragi moji Zagrepčani kad se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi neki od tih četničkih vikara istrčao iz Crkve i malo, u maniri svojih najboljih klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu”. Ne jednom, dva dana zaredom je to izgovorio.

23.01.2016.

Reakcija predsjednika Vijeća časti HND-a na komentar potpredsjednika HND-a: Osjećam se dužnim reagirati na izjavu kolege Romca. NVČ se ne osjeća mjerodavnim procjenjivati (ne)poštivanje Ustava i zakona RH.

Satrirična pjesma „Lijepa naša haubico“ autora Nikole Bajte, objavljena 7. kolovoza 2015. godine na portalu Novosti potakla je polemike zbog navodnog provociranja i vrijeđanja hrvatske države i ismijavanja hrvatske himne.

22.01.2016.

Index doznaje: Zbog govora mržnje Vijeće za elektronske medije gasi Z1 Televiziju na tri dana

Kako doznaje Index, Agencija za elektroničke medije kaznilo je Z1 Televiziju s privremenim oduzimanjem koncesije na tri dana zbog govora mržanje. Riječ je najtežoj kazni koja je do sada izrečena nekom nakladniku od osnivanja Agencije. Dokumentacije je proslijeđena DORH-u.

 

22.01.2016.

"Lijepa naša haubico" - satira ili izrugivanje?

Novinarsko vijeće HND-a utvrdilo je da je novinar Nikola Bajto prekršio etički kodeks novinara, objavivši u tjedniku Novosti od 7. kolovoza 2015. godine satiričnu pjesmu "Lijepa naša haubico". Vijeće je procijenilo da je suodgovoran i Ivica Đikić koji je pjesmu objavio.

21.01.2016.

Emisiju na Z1 odjavio: 'Čuvajte se četnika s Cvjetnog trga'

Nije mi bila namjera nikoga vrijeđati ili diskriminirati po bilo kojoj osnovi, naveo je Jurič.Odvjetnik Branko Šerić misli drukčije:– Ovo je apsolutno govor mržnje i sada su na potezu MUP i DORH. Svatko treba snositi odgovornost za svoje riječi – kaže Šerić.

21.01.2016.

Pupovac: Zbog Juriča se obraćamo DORH-u i AEM-u

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je u četvrtak kako je sve što je u emisiji "Markov trg" na lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1 izgovorio novinar i urednik Marko Jurič primjer iskazivanja mržnje, pozivanja na nasilje i linč, te najavio da će se SNV zbog toga obratiti Državnom odvjetništvu (DORH) i Agenciji za elektorničke medije (AEM).

21.01.2016.

Valentić: Podnijela sam prijavu protiv Marka Juriča zbog govora mržnje, i nisam jedina koja je to učinila

Voditelj i urednik emisije Markov trg, Marko Jurič u emisiji koja je emitirana 12. siječnja o.g. na Z1 televiziji ugostio je publicista Damira Borovčaka i povjesničara Josipa Jurčevića s kojima je razgovarao o turskoj opsadi Gvozdanskog.

21.01.2016.

Televizija Z1 mogla bi zbog govora mržnje ostati bez koncesije

Ovaj incident nije izolirani ispad, nego politička agenda koja dobiva sve više prostora. Ako se nastavi, neka nam bog bude na pomoći, kazao je Milorad Pupovac

21.01.2016.

Što nakon HND-ove osude satiričnog priloga? Bajto: Sloboda govora će biti pod još većim pritiskom

Nikola Bajto, novinar tjednika Novosti, u kolovozu prošle godine, u povodu vojne parade održane u Zagrebu, napisao je satiričnu pjesmu »Lijepa naša haubico« koja je i objavljena na portalu Novosti. U njoj, među ostalim i stih: »Lijepa naša haubico/ Oj ti švapska cijevi mila/ Stare salve djedovino/ Da bi vazda sve pobila!«.

20.01.2016.