Iz medija

"Lijepa naša haubico" - satira ili izrugivanje?

Novinarsko vijeće HND-a utvrdilo je da je novinar Nikola Bajto prekršio etički kodeks novinara, objavivši u tjedniku Novosti od 7. kolovoza 2015. godine satiričnu pjesmu "Lijepa naša haubico". Vijeće je procijenilo da je suodgovoran i Ivica Đikić koji je pjesmu objavio.

21.01.2016.

Emisiju na Z1 odjavio: 'Čuvajte se četnika s Cvjetnog trga'

Nije mi bila namjera nikoga vrijeđati ili diskriminirati po bilo kojoj osnovi, naveo je Jurič.Odvjetnik Branko Šerić misli drukčije:– Ovo je apsolutno govor mržnje i sada su na potezu MUP i DORH. Svatko treba snositi odgovornost za svoje riječi – kaže Šerić.

21.01.2016.

Pupovac: Zbog Juriča se obraćamo DORH-u i AEM-u

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je u četvrtak kako je sve što je u emisiji "Markov trg" na lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1 izgovorio novinar i urednik Marko Jurič primjer iskazivanja mržnje, pozivanja na nasilje i linč, te najavio da će se SNV zbog toga obratiti Državnom odvjetništvu (DORH) i Agenciji za elektorničke medije (AEM).

21.01.2016.

Valentić: Podnijela sam prijavu protiv Marka Juriča zbog govora mržnje, i nisam jedina koja je to učinila

Voditelj i urednik emisije Markov trg, Marko Jurič u emisiji koja je emitirana 12. siječnja o.g. na Z1 televiziji ugostio je publicista Damira Borovčaka i povjesničara Josipa Jurčevića s kojima je razgovarao o turskoj opsadi Gvozdanskog.

21.01.2016.

Televizija Z1 mogla bi zbog govora mržnje ostati bez koncesije

Ovaj incident nije izolirani ispad, nego politička agenda koja dobiva sve više prostora. Ako se nastavi, neka nam bog bude na pomoći, kazao je Milorad Pupovac

21.01.2016.

Što nakon HND-ove osude satiričnog priloga? Bajto: Sloboda govora će biti pod još većim pritiskom

Nikola Bajto, novinar tjednika Novosti, u kolovozu prošle godine, u povodu vojne parade održane u Zagrebu, napisao je satiričnu pjesmu »Lijepa naša haubico« koja je i objavljena na portalu Novosti. U njoj, među ostalim i stih: »Lijepa naša haubico/ Oj ti švapska cijevi mila/ Stare salve djedovino/ Da bi vazda sve pobila!«.

20.01.2016.

NEZAPAMĆENI GOVOR MRŽNJE VODITELJA Z1 TELEVIZIJE 'Cvjetni trg trebalo bi obilježiti tablama 'Pazi oštar četnik u blizini'!'

Marko Jurič, voditelj emisije Markov trg na Z1 televiziji, na kraju svog izlaganja prošlog tjedna gledatelje je pozdravio na nezapamćeni način koji je klasičan primjer rasizma i govora mržnje. U emisiji su mu bili gosti publicist Damir Borovčak i povjesničar Josip Jurčević, a na kraju se Jurič obratio svojim gledateljima:

20.01.2016.

Što ostaje od medija nakon Gruevskog?

bilten.org

Reforma medijskog sektora u Makedoniji koju je 2010. godine započeo premijer Nikola Gruevski za rezultat je imala potpunu devastaciju sektora: od sve nesigurnijeg radnog statusa novinara do sve snažnije cenzure. U trenutnom procesu rješavanja “političke krize” u zemlji posredstvom predstavnika Europske unije predviđene se i mjere poboljšanja situacije u medijima, no do takvog ishoda zasigurno neće doći bez novinarske samoorganizacije.

19.01.2016.

Gotthardi-Pavlovsky: Odluke NVČ-a su, de facto, samo stručno mišljenje i ništa drugo

Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva odlučilo je na sjednici 10. prosinca 2015. godine da su novinar Nikola Bajto i urednik Novosti Ivica Đikić prekršili Etički kodeks hrvatskih novinara zbog satirične pjesmu pod nazivom „Lijepa naša haubico“, koja je objavljena 7. kolovoza 2015. godine.

19.01.2016.

Vidoviti ministar

Otkud ministru policije informacija da se predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović susreo s podnositeljem kaznene prijave protiv njega i jesu li Obradović, drugi novinari i ostali ‘nepodobni’ praćeni?

19.01.2016.