Priopćenja

Postupak uredništva "Slobodne Dalmacije" neprofesionalan je i opasan

Sadržajno potpuno korektan tekst  svog novinara Davora Krile, najavu da će 5. kolovoza,  na dan obilježavanja 20-te obljetnice akcije „Oluja“ u Domovinskom ratu, u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu pet žena različitih nacionalnosti ispričati svoje ratne priče, uredništvo splitskog dnevnog lista „Slobodna Dalmacija“ naslovilo je krajnje neprofesionalno i huškački

03.08.2015.

Najoštrije osuđujemo napad na redakciju Hrvatskog tjednika

ZAGREB/ZADAR, 14. srpnja 2015. (HND) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje divljački upad u redakciju Hrvatskog tjednika u Zadru i brutalni fizički napad na grafičkog urednika Antonia Mlikotu, kojem su napadači prijetili pištoljem.

HND traži da se napad hitno istraži, a napadači, kao i njihovi eventualni nalogodavci, privedu pravdi.

14.07.2015.

Priopćenje predsjednika HND-a: „Skandale“ u HND-u vide oni koji ih nastoje proizvesti

Osjećam potrebu odgovoriti na neprofesionalne i zlonamjerne reakcije dijela medija na najavu konferencije za novinare koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog doma povodom pravomoćne sudske presude po tužbi novinarke Karoline Vidović Krišto protiv udruge Zagreb Pride. Ovom prigodom zanemarit ću one što notorno huškaju, šire mržnju, lažu i objavljuju „tjeralice“ protiv drugih koji su im stalna meta pa i protiv kolateralnih žrtava. Za njih je, na žalost, očito postoji samo jedan lijek – dosljedna primjena zakona koji sankcioniraju govor mržnje, netoleranciju i širenje laži što u najdrastičnijim slučajevima predstavljaju izravno prijetnju fizičkoj sigurnosti osoba sa „tjeralica“.

11.07.2015.

Tribina u HAZU: Mediji kao agens nedemokratičnosti i antiintelektualizma

„Mediji kao agens nedemokratičnosti i antiintelektualizma“ bila je tema tribine održane 9. srpnja 2015. godine u organizaciji Znanstvenoga vijeća za kazalište, film, radio i televiziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

"Nakon niza godina učenja Hrvatska je 2013. uspješno položila sve tražene verifikacijske ispite za ulazak u Europsku uniju. Je li došlo vrijeme da se i intelektualci zapitaju jesu li naši pregovarači prepisali odgovore na ta ispitna pitanja, budući da su se demokratski deficiti povećali, umjesto smanjili? Duh tabloidizacije javnosti zahvatio je i tzv. ozbiljne javne medije koji su svoju glavnu funkciju počeli tražiti u odnosu na tržište, a ne na demokraciju." 

Donosimo cjelovit uvodni govor dr. sc. Danka Plevnika, dugogodišnjeg novinara i člana HND-a:

10.07.2015.

Osuđujemo prijetnju smrću novinarki Katarini Marić Banje

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijetnju smrću koju je dobila novinarka crne kronike Slobodne Dalmacije Katarina Marić Banje te traži od nadležnih organa da pronađu i kazne autora prijetnje.

06.07.2015.

Raspored dežurstava pravnih stručnjaka u Centru za zaštitu slobode izražavanja

U HND-ovu Centru za zaštitu slobode izražavanja, jučer predstavljenom u Novinarskom domu, radit će ekipa pravnih stručnjaka koja će članovima HND-a, ali i drugim novinarima koji to zatraže, a HND procijeni da je riječ o problemu važnom za novinarske slobode i cijelo društvo, biti na raspolaganju "24 sata" pro bono. 

Program rada Centra je na linku http://www.hnd.hr/hr/homepage/priopcenje/68280, a raspored dežurstava i kontakte pravnih stručnjaka pročitajte u nastavku.

 

 

03.07.2015.

Predstavljen HND-ov Centar za zaštitu slobode izražavanja

ZAGREB, 2. srpnja 2015. (HND) - Hrvatsko novinarsko društvo predstavilo je danas javnosti u Velikoj dvorani Novinarskog doma
Centar za zaštitu slobode izražavanja. Centru se mogu priključiti svi zainteresirani pravnici, znanstvenici i ostali stručnjaci koji žele pomoći u projektu zaštite slobode izražavanja.

Zainteresirani se mogu javiti na telefonski broj HND-a - 01 4828 333 u radno vrijeme od 8 do 16 sati, na mobitel predsjednika HND-a Saše Lekovića - 098 484049, a bit će organizirana i dežurstva odvjetnika i pravnih stručnjaka kojima će se članovi HND-a moći izravno javiti. Pravnu pomoć će dobiti i novinari koji nisu članovi HND-a, ako to odobri nadležno tijelo Društva.

Raspored dežurstava nalazi se na linku http://www.hnd.hr/hr/homepage/priopcenje/68283

U nastavku pročitajte program rada Centra...

02.07.2015.

Osuđujemo prijeteće pismo i medijski linč čija je žrtva Drago Pilsel

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijeteće pismo prepuno uvreda koje je dobio kolega Drago Pilsel. Ovo anonimno
pismo smatramo pozivom na nove napade na kolegu Pilsela, uključujući i fizičke te tražimo od nadležnih organa da otkriju pošiljatelja i adekvatno ga kazne.

29.06.2015.

Otkaz Borisu Paveliću i pritisci na novinare kako bi radili neprofesionalno novi su nedopustivi napadi na novinarstvo

HND izražava duboku zabrinutost viješću da je novinar“ Novog lista“ Boris Pavelić dobio odluku Uprave toga dnevnika o izvanrednom otkazu zbog objavljivanja teksta u kojemu je prenesena tvrdnja Josipa Manolića, bivšeg djelatnika jugoslavenske obavještajne službe, o tome da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nekada bio suradnik Udbe 

18.06.2015.

EFJ zabrinut zbog napada na Željka Peratovića

Europska novinarska federacija (EFJ) je uputila pismo na mnoge adrese u Republici Hrvatskoj izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog brutalnog napada na Žaljka Peratovića, slobodnog novinara, blogera i dobitnika Nagrade za istraživačko novinarstvo za 2014. Hrvatskog novinarskog društva.

18.06.2015.