Priopćenja

PREDSJEDNIK HND-A U PISMU MINISTRU MALENICI: IZMJENE ZKP-A ŽESTOK UDAR NA SLOBODU MEDIJA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u petak ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu da najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku predstavljaju žestok udar na slobodu medija. Zadnje izjave suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića to dodatno potvrđuju.

27.03.2023.

HND NAJOŠTRIJE OSUĐUJE PRIJETNJE REDAKCIJI PORTALA MORSKI.HR

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje prijetnje redakciji portala Morski.hr, koje je zbog serije članaka u kojima portal tematizira legalnost gradnje luke Krilo Jesenice uputio čovjek koji se predstavlja kao predsjednik Udruženja turističkih brodara Hrvatske gospodarske komore Ante Rakuljić prijeteći autoru članka i glavnom uredniku Jurici Gašparu.

17.03.2023.

HND PODRŽAVA PROSVJED LIJEČNIKA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) podržava prosvjed liječnika nezadovoljnih lošim stanjem u hrvatskom zdravstvu, pod nazivom "SOS za zdravstvo", koji će se održati 18. ožujka u Zagrebu na Markovu trgu u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i Inicijative mladih liječnika.

16.03.2023.

HND-OVCI S HRT-A OSUDILI TRGOVANJE MEDIJSKIM UTJECAJEM NA JAVNOM SERVISU

U povodu informacija o navodnoj prodaji medijskog utjecaja i zloupotrebi novinarske profesije od strane Denisa šabića, voditelja na Hrvatskom radiju Split, ogranci Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju iskazuju najoštriju osudu takva čina.

23.02.2023.

HND-OVA PRITUŽBA NA PONAŠANJE DEKANICE JADRANKE FRECE

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je jučer pritužbu rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepanu Lakušiću na nedopustivo ponašanje Jadranke Frece, dekanice Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, koja se putem odvjetnika Zorana Vujasina već nekoliko mjeseci na uvredljiv i prijeteći način odnosi prema Dori Kršul, novinarki portala Telegram.hr i članici HND-a, te Jeleni Pavić Valentić, glavnoj urednici portala Telegram.hr.

21.02.2023.

HND: OSUĐUJEMO PRITISAK FAKULTETA HRVATSKIH STUDIJA NA PORTAL SREDNJA.HR

Hrvatsko novinarsko društvo smatra neprihvatljivim pritisak na portal Srednja.hr koji dolazi od Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu. Nečuvenim smatramo pismo upućeno redakciji portala sa službenim memorandumom Fakulteta, koje je potpisalo 39 osoba, među kojima su studenti, administrativno osoblje i nastavnici Fakulteta, a u kojem prozivaju novinara Duju Kovačevića da se u svojim tekstovima pretjerano fokusira na rad tog fakulteta. U dopisu su poslane i poveznice na 48 tekstova u posljednjih nekoliko godina objavljenih na tom portalu.

13.02.2023.

HND: OSUĐUJEMO DEGUTANTNI ISPAD STEVE CULEJA I OČEKUJEMO OD NADLEŽNIH DA REAGIRAJU NA OVAKAV NEDOPUSTIV GOVOR

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje degutantan ispad Steve Culeja, predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a, koji je novinaru portala Index.hr Gordanu Duhačeku poručio “Najrađe bih da tebe siluju i da ne odgovaraju”, rekao je kroz smijeh, navodi Index i još dodao “Napiši ti to”.

15.10.2022.

HND: NAPAD NA NOVINARA NAPAD JE NA OSOBU U JAVNOJ SLUŽBI, I ZATO ĆEMO SVE PRIJAVITI POLICIJI

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje verbalne i fizičke napade na naše kolegice i kolege koji su izvještavali sa skupa koji je inicijativa „Slobodni zajedno“ održala danas na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu pod sloganom „Dajemo vam otkaz“.  Prosvjed je, zbog pljačke u Ini, bio usmjeren protiv vlade Andreja Plenkovića i HDZ-a, a prosvjednici su tražili ostavku Vlade te raspisivanje prijevremenih izbora u roku od 90 dana i svih referenduma koju do sada nisu raspisani. 

10.09.2022.

NAJOŠTRIJE OSUĐUJEMO PRIJETNJE I UVREDE UPUĆENE KOLEGI MARCELLU ROSANDI

Hrvatsko novinarsko društvo Istarske županije najoštrije osuđuje uvrede i prijetnje smrću upućene kolegi Marcellu Rosandi, novinaru Glasa Istre, zbog teksta koji je jučer objavljen u tom dnevnom listu, portalu Glasa Istre i Facebook stranici Glasa Istre pod nazivom „Pulski ugostitelj razvio biznis koji ima sve elemente nadriliječništva. Daje savjete teško bolesnim pacijentima“.

09.09.2022.

HND: PORAŽAVAJUĆE JE DA SLUŽBENI ZAGREB PRIMA PREDSJEDNIKA ČIJI REŽIM PROGONI NOVINARE

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poražavajućom smatra činjenicu da u Hrvatsku dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, despot koji već 20 godina vlada Turskom i čovjek koji se u maniri najgorih režima obračunava s braniteljima ljudskih prava i oporbenim političarima, a posebna meta njegova autokratskog načina vladanja su naše turske kolegice i kolege, koje njegov režim uhićuje, premlaćuje, zatvara i osuđuje na višegodišnje zatvorske kazne.

07.09.2022.