Priopćenja

ODGOVOR HND-A NA PRIJAVU SLObodne DALMACIJE PROTIV DOGRADONAČELNIKA SPLITA BOJANA IVOŠEVIĆB

Uredništvo dnevnog lista Slobodna Dalmacija prijavilo je Hrvatskom novinarskom društvu dogradonačelnika Splita Bojana Ivoševića zbog, kako je u prijavi navedeno, „neprimjerenog odnosa prema novinaru Slobodne Dalmacije Marku Didiću“.

22.05.2023.

HND OSUĐUJE HAJKU NA TJEDNIK NOVOSTI

Hrvatsko novinarsko društvo izražava zabrinutost sustavnom kampanjom koja se lažnim i opasnim optužbama protiv tjednika Novosti i novinara i novinarki koji rade u njemu sada prebacila i u saborske klupe. Zadnje dvije saborske sjednice obilježile su sramotne opasne i neprihvatljive izjave saborskih zastupnika poput Željka Sačića (Hrvatski suverenisti), koji je optužio Novosti za širenje protuhrvatske propagande, a hrvatske Srbe za poticanje na terorizam i širenje četništva. Sačića je podržao mostovac Nikola Grmoja tvrdeći da se Novosti ne bave pitanjima koja su od interesa srpske nacionalne manjine, iznoseći pritom opasnu tezu da bi se smjele baviti samo tim pitanjima.

09.05.2023.

HND - OGRANAK SPLITSKO - DALMATINSKE ŽUPANIJE: OŠTRO OSUĐUJEMO ISTUP ZAMJENIKA GRADONAČELNIKA SPLITA BOJANA IVOŠEVIĆA

Hrvatsko novinarsko društvo oštro osuđuje istup zamjenika gradonačelnika Splita Bojana Ivoševića, koji je ovog ponedjeljka prozvao Dalmatinski portal i novinarku Živanu Šušak Živković tvrdeći da 'odrađuju prljavi posao' za njegovu političku konkurenciju. Povod Ivoševićevom istupu je tekst u kojemu se problematizira izmjena pravilnika o korištenju gradskih 'kadrovskih' stanova i činjenica da će taj potez barem neizravno u budućnosti imati utjecaj na status njegova oca, također korisnika gradskog stana.

08.05.2023.

HND: GOVOR MRŽNJE HRVATSKOG TJEDNIKA SLUČAJ JE ZA TIJELA KAZNENOG PROGONA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje huškačke tekstove i poticanje na mržnju prema kolegicama i kolegama koji rade u tjedniku Novosti i na Vidi TV, a koje je u zadnjem broju objavio Hrvatskih tjednik. U tekstu koji potpisuje Ivica Marijačić doslovce se navodi kako "Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dvama Pupovčevim medijskim gnijezdima za specijalni rat protiv Hrvatske". Ovakvom izrazito opasnom tekstu prethodila je grozomorna naslovnica koja glasi: "Plenković ovo plaća 600 000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dvaju gnijezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske".

24.04.2023.

PREDSJEDNIK HND-A U PISMU MINISTRU MALENICI: IZMJENE ZKP-A ŽESTOK UDAR NA SLOBODU MEDIJA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u petak ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu da najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku predstavljaju žestok udar na slobodu medija. Zadnje izjave suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića to dodatno potvrđuju.

27.03.2023.

HND NAJOŠTRIJE OSUĐUJE PRIJETNJE REDAKCIJI PORTALA MORSKI.HR

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje prijetnje redakciji portala Morski.hr, koje je zbog serije članaka u kojima portal tematizira legalnost gradnje luke Krilo Jesenice uputio čovjek koji se predstavlja kao predsjednik Udruženja turističkih brodara Hrvatske gospodarske komore Ante Rakuljić prijeteći autoru članka i glavnom uredniku Jurici Gašparu.

17.03.2023.

HND PODRŽAVA PROSVJED LIJEČNIKA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) podržava prosvjed liječnika nezadovoljnih lošim stanjem u hrvatskom zdravstvu, pod nazivom "SOS za zdravstvo", koji će se održati 18. ožujka u Zagrebu na Markovu trgu u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i Inicijative mladih liječnika.

16.03.2023.

HND-OVCI S HRT-A OSUDILI TRGOVANJE MEDIJSKIM UTJECAJEM NA JAVNOM SERVISU

U povodu informacija o navodnoj prodaji medijskog utjecaja i zloupotrebi novinarske profesije od strane Denisa Šabića, voditelja na Hrvatskom radiju Split, ogranci Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju iskazuju najoštriju osudu takva čina.

23.02.2023.

HND-OVA PRITUŽBA NA PONAŠANJE DEKANICE JADRANKE FRECE

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je jučer pritužbu rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepanu Lakušiću na nedopustivo ponašanje Jadranke Frece, dekanice Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, koja se putem odvjetnika Zorana Vujasina već nekoliko mjeseci na uvredljiv i prijeteći način odnosi prema Dori Kršul, novinarki portala Telegram.hr i članici HND-a, te Jeleni Pavić Valentić, glavnoj urednici portala Telegram.hr.

21.02.2023.

HND: OSUĐUJEMO PRITISAK FAKULTETA HRVATSKIH STUDIJA NA PORTAL SREDNJA.HR

Hrvatsko novinarsko društvo smatra neprihvatljivim pritisak na portal Srednja.hr koji dolazi od Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu. Nečuvenim smatramo pismo upućeno redakciji portala sa službenim memorandumom Fakulteta, koje je potpisalo 39 osoba, među kojima su studenti, administrativno osoblje i nastavnici Fakulteta, a u kojem prozivaju novinara Duju Kovačevića da se u svojim tekstovima pretjerano fokusira na rad tog fakulteta. U dopisu su poslane i poveznice na 48 tekstova u posljednjih nekoliko godina objavljenih na tom portalu.

13.02.2023.