Priopćenja

HND PODRŽAVA KOLEGE IZ VEČERI, KOJE UPRAVA I VLASNICI ŽELE PRESELITI U PROSTORIJE U VLASNIŠTVU GRADONAČELNIKA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pridružuje se prosvjedu novinara medijske kuće Večer, koje uprava i vlasnici žele preseliti u prostore u vlasništvu aktualnog gradonačelnika Maribora Saša Arsenović. HND u potpunosti podržava stajalište urednika i Večerovih udruga da se radi o nepopravljivom udaru na novinarsku autonomiju i vjerodostojnost.

18.11.2023.

HND O VERBALNOM NAPADU NA KOLEGICU KRŠUL: SRAMOTNI ISPAD RESORNE MINISTRICE

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje ispad ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek usmjeren na novinarku Telegrama Doru Kršul, koja je istražila i dokumentirala malverzacije Geodetskog fakulteta novčanim sredstvima Europske unije, koja su, bez javnog natječaja, dobili od Ministarstva kulture i medija. Metodom "ubijte glasnika", na neugodna pitanja o uhićenju dekana Geodetskog fakulteta i istražnim radnjama Ureda europskog javnog tužitelja vezanih uz otkrića naše kolegice, ministrica je pokušala diskreditirati je na osobnoj razini i pred javnošću dovesti u pitanje njezin profesionalni integritet.

10.11.2023.

HND TRAŽI OČITOVANJE AZTN-A O KONCENTRACIJI VLASNIŠTVA GLASA SLAVONIJE, NOVOG LISTA, GLASA ISTRE I ZADARSKOG LISTA

Reagirajući na tekst novinarke Chiare Bilić objavljen na portalu Istra24 o preuzimanju Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista u tvrtku Media Solutions, nakladnika Glasa Slavonije, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) upit o postupku koji provodi za ocjenu dopuštenosti koncentracije nakladnika.

23.09.2023.

OTVORENO PISMO HND-A PREDSJEDNIKU HRVATSKE AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA ANTI ŽIGMANU

U Otvorenom pismu predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) Anti Žigmanu, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko reagirao je na arbitrarnu odluku o isključenju novinarke Valentine Wiesner s konferencije „Zaštita potrošača u osiguranju i mirovinskoj štednji – EU strategija i hrvatska praksa“. U pismu Zovko ističe da je nedopustivo da javna institucija, regulator financijskih institucija, arbitrarno isključuje jednu novinarku koja ih sektorski prati te da se to ne može okvalificirati drugačije nego kao pokušaj cenzure. U nastavku pismo prenosimo u cijelosti.

06.09.2023.

HND OŠTRO OSUĐUJE PRIJETNJE UPUĆENE NIKOLINI MARTINOVIĆ

Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu istražuje osumnjičenog dvadesetosmogodišnjaka zbog prijetnji glavnoj urednici „035portala“ iz Slavonskog Broda Nikolini Martinović. Potvrđeno je to u odgovoru navedenog državnog odvjetništva na upit Hrvatskog novinarskog društva.

01.08.2023.

REAGIRANJE HND-A NA TEKST IZVRŠNOG UREDNIKA ZADARSKOG LISTA: KVAZI NOVINARSTVO IZ LABAROTORIJA SLOVAČKOG FONDA J&T

Tekst naslova “Hrvatsko novinarsko društvo pokazalo kronično nepoznavanje situacije u Glasu Istre” koji je jučer u Zadarskom listu potpisao njegov izvršni urednik Toni Perinić, a promptno su ga prenijeli i ostali mediji u vlasništvu J&T fonda - Glas Istre i Novi list - zorno pokazuje koliko je potpredsjednica HND-a Chiara Bilić bila u pravu s ocjenom da je Perinić sramota za novinarstvo. 

01.07.2023.

REAGIRANJE HND-A NA TEŠKU SITUACIJU U GLASU ISTRE

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poslalo je dopis predsjednici Uprave Novog lista Ankici Kruljac i članu uprave Glasa Istre Ivici Božanu, s obzirom na tešku situaciju u jedinom dnevnom istarskom listu Glasu Istre. Dopis u nastavku prenosimo u cijelosti.

26.06.2023.

HND: TRAŽIMO DA BAČIĆ BUDE ISKLJUČEN IZ SVIH MEĐUNARODNIH TIJELA U KOJIMA PREDSTAVLJA HRT

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je izborom Kazimira Bačića u International Broadcasting Committee EBU-a. Kazimir Bačić je bivši ravnatelj HRT-a i Uskokov osumnjičenik u velikoj korupcijskoj aferi. Mandat su mu obilježili brojni skandali, otkazi nepoćudnima, cenzura i marginalizacija stručnih ljudi te, na žalost, egzodus brojnih kolegica i kolega s HRT-a. U Bačićevu mandatu pokrenuto je čak 36 tužbi protiv novinara i medija s odštetnim zahtjevima u iznosu većem od tada dva milijuna kuna.

07.06.2023.

HND-OV APEL MEDIJIMA : SUZDRŽITE SE OD BILO KAKVOG SENZACIONALISTIČKOG IZVJEŠTAVANJA O POVRATKU HRVATSKIH DRŽAVLJANA IZ ZAMBIJE

Hrvatsko novinarsko društvo apelira na sve novinarke, novinare i medije koji izvještavaju o povratku hrvatskih državljana iz Zambije i njihove djece da se suzdrže od bilo kakvog senzacionalističkog izvještavanja, već da izvještavaju u skladu s postulatima novinarske struke.

03.06.2023.

ODGOVOR HND-A NA PRIJAVU SLObodne DALMACIJE PROTIV DOGRADONAČELNIKA SPLITA BOJANA IVOŠEVIĆB

Uredništvo dnevnog lista Slobodna Dalmacija prijavilo je Hrvatskom novinarskom društvu dogradonačelnika Splita Bojana Ivoševića zbog, kako je u prijavi navedeno, „neprimjerenog odnosa prema novinaru Slobodne Dalmacije Marku Didiću“.

22.05.2023.