Priopćenja

Presuda protiv Novog lista i Dražena Ciglenečkog novi je napad na slobodu medija

Osuđujuća presuda protiv Novog lista i Dražena Ciglenečkog po tužbi suca Turudića novi je napad na slobodu medija i slobodu javnoga izražavanja.

26.11.2015.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore optužuje druge za ono što zapravo sam radi

Nakon što su Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a objavili priopćenje o tome kako su neugodno iznenađeni tekstovima objavljenima u posljednja dva broja “Liječničkih novina”, glasila Hrvatske liječničke komore, koje potpisuju predsjednik HLK mr.sc. Trpimir Goluža i glavni urednik “Liječničkih novina” prof.dr. Željko Poljak, jer ti tekstovi pokazuju kako njih dvojica ne razumiju društvenu zadaću medija, predsjednik HLK odgovorio je priopćenjem kako zapravo HND ne razumije društvenu zadaću medija niti svoju ulogu.

24.11.2015.

Položite cvijet uz spomen ploču hrvatskim novinarima ubijenima u Domovinskom ratu

U petak, 20. studenoga u 10 sati predstavnici HND-a će položiti cvijeće uz spomen ploču hrvatskim novinarima ubijenima u Domovinskom ratu, postavljenu na zgradi Hrvatskog novinarskog doma u Perkovčevoj 2 u Zagrebu.

19.11.2015.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore i glavni urednik „Liječničkih novina“ ne razumiju društvenu zadaću medija

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a neugodno su iznenađeni tekstovima objavljenima u posljednja dva broja “Liječničkih novina”, glasila Hrvatske liječničke komore, koje potpisuju predsjednik HLK mr.sc. Trpimir Goluža i glavni urednik “Liječničkih novina” prof.dr. Željko Poljak.

17.11.2015.

Povucite odluku i organizirajte sučeljavanje na HRT-u

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apelira na programsko vodstvo HRT-a da hitno promijeni svoju odluku i organizira za večeras najavljeno predizborno sučeljavanje, te da na njega pozove sve predstavnike stranaka ili lista koje prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja imaju izgleda ući u Sabor.

06.11.2015.

HND i SNH POVODOM 5. STUDENOGA, EUROPSKOG DANA OBRANE NOVINARSTVA

Očekujemo od vlasti da napokon stvori bolji ambijent za novinare i novinarstvo!

Povodom 5. studenoga, Europskog dana obrane novinarstva, želimo ukazati hrvatskoj javnosti na neke od najvećih problema koji pritišću hrvatsko novinarstvo danas. Bitno ih je istaknuti jer se njihovim ignoriranjem i nerješavanjem umnogome otežava uloga novinara u kvalitetnom informiranju javnosti kao i u razotkrivanju negativnosti i podupiranju javnog interesa. Zato u demokratskom društvu to i nije samo interes novinara, nego svekolike javnosti. A ti problemi su sljedeći:    

05.11.2015.

Govoreći neistinu o ulozi HND-a u organizaciji priredbe posvećene Siniši Glavaševiću iz službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. gradonačelnik Vukovara dodatno vrijeđa uspomenu na novinare poginule u ratu i sve vukovarske žrtve

Pozivamo, stoga, organizatore, Gradsku upravu Grada Vukovara i gradonačelnika Vukovara osobno da učine sve kako bi se i ove godine u Program Dana sjećanja uvrstila manifestacija „Grad – to ste vi“, i dostojno obilježilo sjećanje na Sinišu Glavaševića.

28.10.2015.

Izostavljanje počasti Siniši Glavaševiću sramota je za organizatore i uvreda vukovarskim žrtvama

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) neugodno je iznenađeno informacijom da u okviru službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., dana 20. studenoga ove godine, nije predviđeno održavanje tradicionalne priredbe "Grad – to ste vi" posvećena novinaru Siniši Glavaševiću ubijenom na Ovčari.

25.10.2015.

HUOJ i HND za tranparentan angažman komunikacijskih savjetnika u izbornim kampanjama

Ključna odrednica te transparentnosti je javnost podataka o tome za koju stranku, političara ili nezavisnog kandidata komunikacijski savjetnik ili agencija rade.

20.10.2015.

Oduzimanje uvodne kolumne Sanji Modrić u „Novom listu“ bez obrazloženja novi je nasrtaj na novinarsku profesiju

Pravo je glavnog urednika da donosi operativne odluke za koje je nadležan, i HND nema namjeru baviti se njegovim poslom. Međutim, ono na što moramo reagirati kao udruga koja okuplja novinarske profesionalce, među kojima je i kolegica Modrić te još 82 novinara „Novog lista“, uključujući i samoga Nenada Hlaču, jest činjenica da glavni urednik svojoj novinarki nije jasno obrazložio razloge „skidanja“ sa uvodnika.

20.10.2015.